zenesz_logo.png



Az ESP a NAMM Show keretében a közelmúltban 16 új basszusmodellt mutatott be, melyeket folyamatosan mi is megismertetünk olvasóinkkal.

Ahogyan írásunk első részében jeleztük, folytatjuk a 2022-es NAMM Show-n bemutatott új ESP/LTD basszusgitárok ismertetését.

 

B 4 EBONY 1300

LTD B-4 EBONY és LTD B-5 EBONY

A népszerű LTD B sorozatban két új modellről számolhatunk be az, ezek az LTD B-4 Ebony és az öthúros LTD B-5 Ebony. Mindkét gitár testen átmenő nyakú konstrukció, a mahagóni testen hét részből álló extra vékony „U” profilú juharfa / mahagóni nyak „halad át”. Érdekes, hogy már ebben nem túl drága kategóriában is látványos, szép mintázatú csomós nyárfa top díszeleg a mahagóni testen, a fogólap anyaga ébenfa, melyen 24 XL érintő foglal helyet. A test rendkívül ergonomikus kialakítású, mindkét szarvon kimélyítések figyelhetők meg, főleg a felső húroknál nagyon könnyű a legfelsőbb fekvések elérése és a testen átmenő nyak miatt a test és nyak találkozása is szépen eldolgozott.

B 5 EBONY 1300

A gitárt két aktív ESP Designed SB-4 pickup hajtja, (az öthúros modellnél ESP Designed SB-5) SB-4N a nyaknál és SB-4B a húrlábnál. A pickupokat egy Volume és egy Balance potival, valamint a háromsávos ABQ-3 EQ-val kezelhetjük. Az LTD BB-604 húrláb testen átmenő húrozáshoz készült, a hangolást LTD kulcsokkal intézhetjük. Az öthúros változatnál a húrláb LTD BB-605 típusú, mindkét modell skálahossza 34” és selyemfényű Charcoal Burst színben elérhetők, a négyhúros modell amerikai listaára 799 USD, az öthúrosé pedig 849 dollár.

 

F 4 EBONY 1300

LTD F-4 EBONY és LTD F-5 EBONY

A szögletesebb vonalvezetésű és agresszívebb megjelenésű LTD F Series basszusokat általában a legkeményebb stílust művelő gitárosok kedvelik. Itt is egy négyhúros és egy öthúros újdonságról beszélhetünk. Az alapkonstrukció megegyezik a B-4 / B-5 modellekkel: mahagóni test, amire csomós nyárfa top került, extra vékony „U” profilú, testen átmenő hét részből álló juharfa / mahagóni nyak. A fogólap itt is ébenfa, 24 XJ érintővel ellátva, azonban a hangszer hosszabb, 35 inches skálahosszal rendelkezik.

 F 5 EBONY 1300x

Itt is két aktív ESP Designed pickup dolgozik a gitárokon (ESP SB-4, az öthúroson ESP SB-5), melyek kezelésére egy hangerő, egy balansz poti és a háromsávos ABQ-3 EQ szolgál. A szerelvények is megegyeznek a B-4, B-5 modelleknél írtakkal és ez a két gitár is selyemfényű Charcoal Burst finish-sel készül. Az LTD F-4 EBONY amerikai listaára 799 USD, míg az LTD F-5 EBONY 849 dollárba kerül.

 

LTD Deluxe F 1004 1300x

LTD DELUXE F-1004 és LTD DELUXE F1005

Az F sorozatban az LTD Deluxe F-1004 és az öthúros LTD Deluxe F-1005 számít új jövevénynek. Ezeket a hangszereket professzionális zenészeknek tervezték, de az ára még az elérhető kategóriába sorolja őket. A „F” sorozat szögletes vonalvezetése ezeken a modelleken is jelen van, és a konstrukció itt is testen átmenő nyakú, 35 inches menzúrájú. Ez a skálahossz lehetővé teszi a lejjebb hangolást, ha a brutálisabb heavy riffek úgy kívánják. A gitár testének anyaga itt is mahagóni, amire lángolt juharfa top került. Az öt részből álló extra vékony „U” profilú juharfa / bíborfa nyakra makasszar-ében fogólapot ragasztottak, ami 24 XJ érintőnek biztosít helyet.

Delxe F 1005 1300x

A gitár minden összetevője felső kategóriát képvisel, így a két Fishman Fluence SB-1 hangszedő is, melyeket single-coil módba is kapcsolhatunk a hangerő gombon elhelyezett push/pull kapcsolóval. Kapunk még egy Balance potit, egy kétsávos Fishman EQ-t, valamint egy háromállású mini kapcsolót, ami a közép frekvenciák emelésre, vágására szolgál.

A látványos áttetsző Black Cherry Sunburst lakkozású gitárokat a Hipshot A Style húrláb és a Grover hangolókulcsok teszik teljessé. Az LTD Deluxe F-1004 amerikai listaára 1 399 USD, míg az öthúros változatért 1 449 dollárt kell fizetni.

 

F 4 BLACK METAL 1300x

LTD F-4 BLACK METAL

Még egy F sorozatú basszusról kell szót ejteni, ez pedig az F-4 BLACK METAL, ami az F sorozatra jellemző szögletes és agresszív formát ötvözi a Black Metal modelleknél megszokott teljesen fekete szerelvényekkel és komponensekkel. Ez a 35”-os menzúrájú modell is testen átmenő nyakkal készül, a mahagóni testen extra vékony „U” profilú, háromrétegű juharfa nyak „halad keresztül”. A makasszar-ébenfa fogólap 24 XJ érintőnek biztosít helyet.

F 4 BLACK METAL rear 1300x

A gitáron egy szem Fishman Fluence SB-1 hangszedő dolgozik, amit a hangerő poti push/pull kapcsolójával felezhetünk. A gitárt koromfekete Grover hangolókulcsokkal és Gotoh 201B-4 húrlábbal szerelték fel, az összképet a fogólap oldalán található, sötétben fluoreszkáló pozíciójelölők és a nyakat, valamint a fejet díszítő fekete szegélyezés teszi teljessé. Az LTD F-4 BLACK METAL amerikai listaára 1 099 USD.

 

AP 4 1300

LTD AP-4 és AP-5

A tradicionális stílust képviselő AP-4 és az öthúros AP-5 már selyemfényű Candy Apple Red finish-sel is elérhető lesz. Ezeknek a csavarozott nyakú 34 inches menzúrájú gitároknak a teste égerfából készült, amire juharfa top került. A vékony „U” profilú nyak anyaga is juharfa, amire makasszar-ébenfa fogólapot ragasztottak. A fogólapot 21 extra jumbo érintő osztja fel, a pozíciójelölők pont alakú gyöngyház berakások.

AP 4 rear 1300x

A gitárokat két aktív EMG pickup hajtja, EMG LJ a húrlábnál és osztott EMG P a középső pozícióban. Mindkét hangszedő fekete szálcsiszolt króm borítást kapott, ami jól mutat a szintén szálcsiszolt fekete koptatólappal együtt. A pickupok kezelése egy hangerő, egy hangszín és egy balansz potival történik. A fekete szerelvények is komoly minőséget képviselnek, gondolunk itt a Babicz FCH-4 (az öthúrosnál Babicz FCH-5) húrlábra és a Grover hangolókulcsokra. Az AP-4 amerikai listaára 1 099 USD, míg az AP-5 1 199 dollárba kerül.

 SURVEYOR 87 1300

LTD SURVEYOR '87

A méltán népszerű LTD ’87 sorozat – melynek modelljei tökéletes reinkarnációi az ESP 1987-es kínálatának – egy Dark Metallic Purple színű LTD Surveyor ’87 basszus modellel bővült. A kedvelt ESP Surveyor forma megérdemelten kerül ismét reflektorfénybe ezzel az égerfa testű klasszikus felépítésű modellel. A testhez vékony „U” profilú, juharfa nyak csatlakozik, csavarozott illesztéssel, a gitár menzúrája 34 inches. A makasszar-ébenfa fogólapon 21 XJ érintő kapott helyet. A fekete egyrétegű, selyemfényű fekete koptatólap is megegyezik az eredeti modellen találhatóval.

 SURVEYOR 87 rear 1300x

A gitáron a húrlábnál egy Seymour Duncan Vintage P, középen pedig egy osztott Seymour Duncan Vintage Jazz pickup továbbítja a jelet. Itt is három potméter áll rendelkezésünkre a hangzás alakításában: hangerő, balansz és hangszín. A krómszínű szerelvények is a ’87-es eredeti modellt idézik: Gotoh 201B-4 húrláb és LTD Vinatge hangolókulcsok. Az LTD Surveyor ’87 amerikai listaára 999 USD.

GB 4 1300x

LTD GB-4

A GB-4 egyszerre futurisztikus és retro formájával és sokoldalú elektronikájával egyedülálló modell az LTD basszus kínálatában. Ennek a gitárnak a signature változatáról, ami a Behemoth basszerosának, Tomasz „Orion” Wróblewski-nek készült, a 2022-es LTD basszusokról szóló írásunk első részében már szó volt. A hagyományos felépítésű, csavarozott nyakú gitár testének anyaga mocsári kőris, amihez juharfa nyak csatlakozik. A vékony „U” profilú nyak szélessége a felső nyeregnél mindössze 38 mm – akárcsak a Fender Jazz Bass esetében. A makasszar-ébenfa fogólapon 21 XJ érintő foglal helyet, a pozíciójelölők téglalap alakú berakások, a gitár skálahossza 34 inch.

GB 4 rear 1300x

A GB-4 leginkább figyelemreméltó komponensei a két passzív Seymour Duncan SSB-4 hangszedő és a Duncan STC-3M3 aktív EQ. A hangzásunkat nemcsak a dupla treble/bass potival és a dedikált Mid tekerővel alakíthatjuk, de a hangerő potin még egy push-pull kapcsolóval a GB-4 slap funkcióját is aktiválhatjuk, ilyenkor az EQ kifejezetten a slap játékmódhoz hangolva működik. Az áramkörbe iktatott trimmer potméterekel még azt is beállíthatjuk, hogy a slap EQ pontosan hol szabályozzon. Ez a pickup szett és az előerősítő elektronikája hatalmas, vastag, kiválóan artikulált mélyeket eredményez.

További felsőkategóriás összetevők a fekete szálcsiszolt koptatólap, a fekete Gotoh 404BO-4 húrláb és az LTD vintage kulcsok. A gitár amerikai listaára 1 299 USD.

A dollárban megadott listaárakat csak tájékoztató jelleggel, a gitárok egymáshoz történő viszonyításához közöltük. Az új 2022-es ESP/LTD basszusokról szóló írásunk első résézt ITT találod.

 

 Az ESP/LTD gitárok hazai és európai forgalmazója a Sound Service.