zenesz_logo.pngA 2022-es NAMM Show után érdemes egy pillantást vetni az ott bemutatott új ESP/LTD basszusokra.

Az év elején és első felében megismerhettünk számos új ESP/LTD gitárt, az ESP a NAMM Show keretében a közelmúltban 16 új basszusmodellt mutatott be, melyeket folyamatosan mi is bemutatunk.

 JC 4 front 1300x

LTD JC-4

Az LTD Signature sorozat két új gitárral bővült, az első, az LTD JC-4 az amerikai groove metal banda, a Lamb of God alapítójának John Campbell-nek a nevét viseli. Az ESP Stream fazont mintázó, csavarozott nyakú, 34”-os menzúrájú basszus mocsári kőris testéhez ötrétegű juharfa/bíborfa nyak csatlakozik, amire makasszar-ébenfa fogólapot ragasztottak. A 400 mm-es rádiuszú fogólap 21 XJ érintőnek ad helyet, az oldalára sötétben fluoreszkáló pozíciójelölők kerültek.

JC 4 rear 1300

A kiváló balansszal rendelkező basszusgitárt két Fishman SB-1 aktív pickup hajtja, melyek sokoldalú, dinamikus, jól artikulált hangzást tesznek lehetővé. A hangszedőket egy push/pull kapcsolós hangerő potival, egy Balance gombbal és egy kétsávos EQ-ként szolgáló dupla potival kezelhetjük. A hangerő poti push/pull kapcsolójával a hangszedők felezhetők, de rendelkezésünkre áll egy háromállásó apró kapcsoló is mellyel háromféle Voice közül választhatunk. A szerelvények is felső kategóriát képviselnek: fekete Hipshot A Style húrláb, és Hipshot Ultralite hangolókulcsok teszik teljessé ezt a remek hangszert. A selyemfényű Dark Grey Metallic lakkozású gitár tájékoztató amerikai listaára 2,199 USD, amiben egy ESP keménytok is benne van.

 

LTD Orion 4 1300x
LTD Orion-4

A 2003 óta létező és nemzetközileg is elismert lengyel extreme metal banda, a Behemoth basszerosa Tomasz „Orion” Wróblewski is új signature basszussal dicsekedhet. Az Orion-4 GB fazonú mocsári kőris teste speciális felületcsiszolt fekete finish-t kapott, ami szépen mutatja a kőrisfa mintázatát. A 34”-os skálahosszú gitár testéhez háromrétegű vékony „U” profilú juharfa nyakat csavaroztak, makasszar-ébenfa fogólappal ellátva. A fogólapon itt is sötétben fluoreszkáló pozíciójelölők segítik a gitárost, a fogólapot 21 XJ érintő osztja fel.

LTD Orion 4 rear 1300x

 

Az Orion-4 is felsőkategóriás összetevőkkel dicsekedhet: Hipshot húrláb testen átmenő húrozáshoz, LTD vintage kulcsok, és egy pár Nordstrand Big Splits hangszedő, melyeket egy push/pull kapcsolós hangerő potival (passzív módhoz), egy Balance gombbal és egy kétsávos EQ-ként szolgáló dupla potival kezelhetünk. A gitár tájékoztató amerikai listaára 1,899 USD, amiben egy keménytok is benne van.

 

 PHOENIX 1004 1300x

 Silver Sunburst Satin

LTD Deluxe Phoenix-1004

Az LTD Phoenix sorozata is két újdonsággal bővül 2022-ben. Az Deluxe Phoenix-1004 már elérhető lesz Silver Sunburst Satin és Tobacco Sunburst Satin színekben is. Ezek a testen átmenő nyakú konstrukciójú basszusok 34 inches menzúrával rendelkeznek, a mahagóni testen öt részből álló mahagóni / dió nyak „halad át”. A vékony „U” profilú nyakra makasszar-ébenfa fogólap került, amit 21 rozsdamente XJ érintő oszt fel. A gitáron két aktív Fishman Fluence SB-1 pickup dolgozik, melyek mindegyikéhez külön hangerő poti tartozik. Kapunk még egy push/pull kapcsolós hangszínszabályzót, melynek kapcsolójával single-coil módba válthatjuk a hangszedőket. Az összképet a Gotoh 201B-4 húrláb és az LTD Vintage kulcsok teszik teljessé, de meg kell említeni a fehér szegéllyel ellátott fogólapot, a fekete szálcsiszolt koptatólapot és a teljesen fekete, fordított állású fejet. A gitár tájékoztató amerikai listaára 1,199 USD.

 

TOBACCO SUNBURST SATIN 1300x

Tobacco Sunburst Satin

A rendkívül látványos Tobacco Sunburst Satin finish-sel rendelkező változat esetében a test közepén végig húzódó világosabb sáv jól mutatja a gitár testen átmenő nyakú konstrukcióját. A színtől eltekintve ez a hangszer minden paraméterében megegyezik a fentebb leírt Deluxe Phoenix-1004 modellel, és az ára is ugyanannyi.

 

Deluxe M 1004 1300x

 

LTD Deluxe M-1004

Az LTD M-1004 basszust elsősorban rockzenére tervezték, a gitár menzúrája valamivel hosszabb, mint az előzőké (35”), a lapos égerfa testen háromrétegű juharfa nyak halad át. Az „U” profilú extra vékony nyak hegyes fejben végződik és az M sorozat történetében először egy testen átmenő nyakú konstrukcióról beszélhetünk. A fogólap anyaga makasszar-ébenfa és a hosszabb menzúra lehetővé teszi, hogy 24 XJ érintővel lássák el. A gitáron két aktív Fishman Fluence SB hangszedővel találkozhatunk, melyeket két külön hangerőszabályzóval, egy Balance gombbal és egy push/pull kapcsolós hangszín potival kezelhetünk, a kapcsolóval a hangszedők single-coil módba állíthatók. A szerelvények is felső kategóriát képviselnek: Gotoh 201B-4 húrláb és Grover kulcsok. A gitár tájékoztató amerikai listaára 1,199 USD. 

Deluxe M 1004 rear 1300x

A dollárban megadott listaárakat csak tájékoztató jelleggel, a gitárok egymáshoz történő viszonyításához közöltük.

Az új ESP/LTD basszusgitárok bemutatását folytatjuk

Az ESP/LTD gitárok hazai és európai forgalmazója a Sound Service.