zenesz_logo.png- BORBÉLY TAMÁS - 2022-ben két új modell érkezett az Ibanez GIO kínálatába, mi ebből a GRG121SP-BMC modellt kaptuk meg tesztelésre.

Az Ibanez általában az egészen kezdőktől a profi zenészekig, mindenkire gondol: az első hangszertől a prémium kategóriájú „végállomás” hangszerekig mindenféle gitárt gyárt, igyekszik mindig a legjobbat kihozni az adott árkategóriából, megjelenésre, kényelmes játszhatóságra és jó hangra törekedve.

Az Ibanez GIO széria – ami a márka legelérhetőbb árú hangszereit, belépő szintű gitárjait, basszusgitárjait tartalmazza – 1998 óta létezik. Számos Ibanez modellnek van GIO verziója, például a „GRG” gitárok az RG szériának, míg a GSA modellek az SA gitároknak megfelelő GIO verziókat tartalmazza. 2022-ben pár modellel bővült a kínálat, többek között a GRG121SP–BMC-vel, melyet most jobban szemügyre veszünk.

GRG121SP BMC 5N 01 A 1300x

 

Összerakás, kényelem

Ahogyan azt a bevezetőben is említettük, a GRG jelzésű gitárok az RG széria közeli rokonai, így mind testformában, mind egyéb paraméterekben hozzájuk hasonlítanak a legjobban. Az Ibanez GRG121SP-BMC nevének utolsó három betűje a Blue Metal Chameleon színre utal, mely igencsak extravagáns. A fénytől, illetve annak beesési szögétől függ, hogy éppen kékben, lilában, vagy a kettő közti átmentben tündököl a hangszer és teszi mindezt csillogó metál fényezésben.

A gitár testformája, a viszonylag hegyesebb szarvak, a fejforma mind-mind klasszikus RG jegyek. A nyakprofil GRG-típusú, mely nem a legkeskenyebb, de nem is olyan széles, és nem is olyan lapos (vékony), mint az Ibanez híres Wizard nyakai. Nyakprofil tekintetében eléggé univerzálisnak mondható, nem tartalmaz szélsőséges jegyeket, így sokféle igényt kielégíthet. Az Ibanez a nyak anyagát tekintve az általa eléggé kedvelt „roasted” (égetett) jávorfát használta, mely nem csupán esztétikailag tetszetős, de ellenállóbb, stabilabb is egy átlagos nyaknál. A test alsó oldalán (tehát a gitárt kézbe véve a nyak balkéz felőli oldalán) a bevágás megfelelően nagy, jól van kialakítva ahhoz, hogy a legfelsőbb, akár a 24. bundot is viszonylag könnyedén elérje az ember. Játszhatóság tekintetében tehát az Ibanez GRG121SP-BMC esetében egy megfelelően kényelmes hangszerről beszélhetünk.

 

GRG121SP BMC 5N 01 C 1300x

 

A nyakmerevítő pálca fejen található fedőlapját nagyon kulturáltan, egy mozdulattal félre lehet tolni, ezáltal csavarozás mentesen, gyorsan, könnyedén hozzá lehet férni a pálcához. A gitárt saját gyártmányú Ibanez F106 típusú testen átmenő húrozáshoz készült fix híddal látták el, melynél a babák nem élesek, nem hegyesek, teljesen sima felülettel rendelkeznek, ezáltal egyáltalán nem bántják a jobb kezet az esetleges feltámaszkodáskor. A gitárt az Ibanez által fejlesztett „mono-unit jack” aljzattal szerelték fel, ami nem lötyög, nem lazul ki, egy darabból áll, tehát megfelelően strapabíró, hosszú távon sem igényel különösebb karbantartást. A gitár meglehetősen könnyű, egészen pontosan 3 kg, tehát akár ülő helyzetben, akár hevederrel, állva használva, egy hosszabb gyakorlás sem fárasztja el az ember lábát vagy vállát.

 GRG121SP BMC 5N 01 pickup 800x

 

Hang

A gitár két krómfedelű, kerámia mágneses, passzív Classic Elite humbucker hangszedővel rendelkezik, melyekről a fentiekben részletezett testbe integrálva, megszólaltatás nélkül, pusztán vizuálisan is mindenkinek azonnal bevillanhat, hogy ennek a jószágnak a rock és az ahhoz közeli műfajok táján lesznek a főbb felhasználási területei. Ezt nem is cáfolnám, azonban a dolgot árnyalja, hogy ezek a hangszedők felezhetők. Az Ibanez GRG 121SP-BMC két hangszedőjéhez egy ötállású pickup-választót kapunk, mely az alábbi bekötéseket teszi lehetővé:

1. Nyaki humbucker

2. Nyaki humbucker felezve (single-coil állás): a belső tekercs szól

3. Nyaki + híd humbucker

4. Nyaki + híd humbucker felezve (single-coil állás): nyaki szedőnél a belső, hídi szedőnél a külső tehát mindkét esetben a hídhoz közelebbi tekercsek szólnak

5. Híd humbucker

GRG121SP BMC 5N 01 ZA 700x

Ez az öt állás bizonyítja, hogy nem egy teljesen alapkonstrukcióról van szó. Mivel a gitár 24 érintővel rendelkezik, így a hangszedők szűkebb helyen vannak, mint egy 22 bundos hangszer esetében. Ezáltal a különböző bekötések, felezések is valamivel kisebb változást hoznak létre, mintha a pickupok egymástól távolabb lennének. Azonban a felezett állások így is nagyon jól árnyalják a dupla humbuckeres összképet, többszínűvé, flexibilisebben kezelhetővé téve a hangszert.

A nyaki felezett állás nem vékonyodik el, de megjelenik egy plusz fény a humbucker verziójához képest, és a jelszint természetesen csökken, de nem olyan drasztikusan, hogy az zavaró legyen. Ugyanez a helyzet a két humbucker hangszedő single-coil állásainak relációjában is: nem esik össze a hangkép felezett állapotban sem, nyilván vékonyabb lesz, de nem olyan drasztikus mértékben. Egyetlen egy olyan állás van, amikor páratlan számú tekercs szól, amikor a nyaki hangszedőt felezzük, de meglepő módon ez is eléggé csendes, nem teljesen zajtalan, de sokkal jobb a helyzet, mint egy igazi klasszikus single-coil szedő esetében.

Az Ibanez GRG121SP-BMC személyében egy meglehetősen vastag hanggal megáldott gitárt ismerhetünk meg, semmiképpen sem nevezhető túl fényesnek, vagy nagyon csilingelő hangú darabnak. Vaskos hangjával, extravagáns színével és RG formavilágával méltán kiérdemli az alapvetően „rock” besorolást, bár nem csak és kizárólag arra használható.

GRG121SP BMC 5N 01 nyak fej 750x

Összefoglalás, ajánlás

Az Ibanez GRG121SP-BMC újabb ékes példája annak, hogy rendkívül kedvező áron is kaphatók jó hangszerek. Legalábbis az Ibanez nagyon kitesz magáért ezen a téren is az utóbbi időben. A klasszikusabb vonalat kedvelőknek nemrég a nagysikerű AZES szériával kedveskedett, most ezzel az új GIO modellel pedig a keményebb műfajok űzőinek tesz kedvére a cég. Az Ibanez GRG121SP-BMC egy nagyon jó ár/érték arányú, belépő szintű gitár, mely kényelmes játszhatóságával, és korrekt hangminőségével egy kezdőnek nagyon nagy löketet, illetve inspirációt adhat már az útjának elején.

 

 

Fontosabb adatok

Javasolt hazai ár: 108 000 forint
Elérhetőség: 2022 július
Forgalmazza: Meinl Distribution
Test: nyárfa
Testforma: GRG
Nyak: égetett juhar
Fogólap: jatoba
Bundok: 24 medium
Menzúra: 648 mm
Rádiusz: 400 mm
Híd: F106
Hangszedők: Classic Elite (HH) pickup Passive/Ceramic
Elektronika: passzív, 1 hangerő, 1 hangszín potméter, 5 állású pickupváltó
Hardver: króm
Szín: Blue Metal Chameleon