zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Az Ibanez szeptember elején jelentette meg az „AZ Essentials” szériáját, mely a méltán népszerű „AZ” széria költséghatékonyabb, „esszenciális” változata.

A korábbi „AZ” szériához hasonlóan, az Essentials is gyakorlatilag strato-jellegű gitárokat tartalmaz, melyek két alaptípusra oszthatók: az egyik (AZES-40) tremolóval rendelkező, HSS hangszedő kiosztású, a másik (AZES-31) pedig fix hidas, SSS hangszedőkkel rendelkezik. Jelen tesztünkben az utóbbit vesszük jobban szemügyre.

 AZES31 IV fekvö 1000x

 

Összerakás, kényelem

Az Ibanez AZES-31-es gitártípusból egy elefántcsont (Ivory) színű példánnyal volt szerencsém pár napon keresztül ismerkedni. Ez a szín egyértelműen a klasszikus, Hendrix-es krémszínre hajaz, mely rögtön egy kissé vintage-ízt kölcsönöz a hangszernek. A gitár súlyát tekintve meglehetősen könnyűnek nevezhető. Test- és fejformája a már jól megszokott „AZ” széria formavilágába illeszkedik. A nyak-test kapcsolat, illetve a nyakzseb az Ibanez által fejlesztett All-Access Neck Joint kialakítású, mely lehetővé teszi, hogy a legfelsőbb fekvéseket is könnyedén, kényelmesen elérje az ember. Ez az ergonomikus megoldás általában csak a jóval magasabb árkategóriába tartozó gitárokra jellemző, éppen ezért nagyon kellemes meglepetés volt ezt a fajta prémium kényelmet tapasztalni ezen a szerényebb árfekvésű hangszeren.

 

AZES31 IV 1P 01 rear 1000x

 

A nyak „AZ” szériára jellemző profilja és a 250 mm-es rádiusza egy univerzális középút az Ibanez sportgitárjaira jellemző „wizard”, és egy igazi vintage hangszer vastag nyaka között. Menzúrája a stratókra jellemző 25,5 inch helyett mindössze 25 inches, mely a kezdő gitárosok számára kényelmet jelenthet.

A húrláb az Ibanez saját gyártmánya, F106 névre hallgat. A gitár konstrukciója fix húrláb, testen átmenő húrozással, mely kiváló hangkitartást eredményez. A húrlábbabák lekerekítettek, nincsenek éles, kiálló részei, így nagyon kényelmes a jobb kéznek. Az átfűző lyukak nagyobbak a megszokottnál, így a húrozás is könnyebb, mint egy klasszikus startónál. A jack aljzat minősége szintén nem megszokott ebben a kategóriában, ugyanis ez a gitár a „Mono-Unit Jack” névre keresztelt meglehetősen strapabíró aljzattal rendelkezik.

Az itt felsoroltak eredménye: ezen a gitáron a játékérzet nekem kifejezetten kellemes élmény volt.

feat AZES31 pu 600x

 

Hang

A gitár hangszedőit tekintve abszolút egy klasszikus Stratocaster: három darab single coil hangszedő. Mind a három pozícióban az Ibanez saját, „Essentials” nevű passzív, kerámia mágneses hangszedője dolgozik. Azonban a hangszerben helyet kapott a jóval drágább „AZ” gitárokból már jól ismert Dyna-MIX8 rendszer, melynek lényege, hogy a jól megszokott, tradicionális öt Strato pickup-kombinációhoz még plusz három állást tudunk varázsolni. A potméterek közül a középső tone poti hiányzik (a gitár egy darab master tone potméterrel rendelkezik), mert a helyén található az elektronikához tartozó „Alter” nevű kétállású kapcsoló, mely az ötállású pickup-választónak adhat új feladatot.

SWITCHING DIAGRAM 036 700x

 

Az Alter kapcsolót egyik pozicióban használva az ötállású kapcsolóval a jól megszokott öt Strato-hangszedő kombináció közül választhatunk, azoban az Alter kapcsolót átpattintva az ötállású kapcsolót a nyaki állásban használva a nyaki szedőhöz soros kötésben hozzáadja a középső hangszedőt is, így egy vastagabb, humbucker-esebb hangszínt kaphatunk. Az Alter kapcsoló ugyanezen állásában az ötállású pickup-selector középső állása nem a középső hangszedőt választja ki, hanem a nyak + híd kombinációt, mely a középső Telecaster-es soundot eredményezi. Híd pozícióban pedig a hídi single coil-hoz hozzáadja sorosan a középső hangszedőt is, így egy vastagabb, harapósabb hangot kaphatunk. Az osztott, köztes állásokra az Alter kapcsoló nincsen hatással, tehát így összességében a gitár nyolc hangszedő-kombinációval rendelkezik. Ez a nyolc állás bőséges lehetőséget ad a kísérletezésre, illetve útkeresésre. A klasszikus Stratocaster soundok mellett (kis túlzással) betekintést enged a Telecaster-ek világába, illetve a humbucker-jellegű hangzásokba is. Az Ibanez AZES-31 így egy nagyon jól használható, univerzális gitárnak nevezhető.

 

feat AZES31 sw 600x

 

Összegzés, ajánlás

Az Ibanez AZES-31 egy verhetetlen ár/érték arányú gitár. Ilyen szintű szolgáltatásokkal és kidolgozottsággal ebben az árkategóriában eddig még soha nem találkoztam. Az Ibanez gyakorlatilag megalkotta azt a kezdő hangszert, mely alkalmas lehet adott esetben akár profi felhasználásra is. A teljesen kezdőknek ennél jobb hangszerrel indítani teljesen felesleges, mert nulla tapasztalattal senki sem érezné a különbséget egy magasabb árkategóriájú hangszer és e között, sem hangban, sem játékérzetben. Az árhoz képest magas színvonalú kényelem, és hang viszont olyan kezdő löketet adhat, mely hosszabb távú inspirációul szolgálhat a muzsikálás terén. Egy kezdőnek mondhatni ez a józan ész által diktált csúcshangszer.

feat AZES31 bridge

 

A profi gitárosoknak pedig olyan póthangszer lehet az Ibanez AZES-31, melynél nem érezni olyan óriási különbséget az elsőszámú hangszerükhöz képest. Ha egy alapvetően nem „Stratós típusú” zenész, játszik egy olyan műsort, melyben nagyon indokolt a Stratocaster-sound egy pár dalban, annak például ez a hangszer tökéletes választás. Egy műsoron belül pár dal erejéig luxus egy igazán drága hangszerre beruházni, ugyanakkor egy profi produkcióban nyilván egy szint alá nem lehet menni, sem megszólalásban, illetve játékérzetben sem, saját magunkkal szemben. Ezt a problémát az Ibanez AZES-31 megoldja, mivel árát tekintve már-már viccesen olcsónak nevezhető, viszont hangban, és kényelemben nem köt vele igazán nagy kompromisszumot az ember. Arról nem is beszélve, ha például nem első sorban gitáros az ember: sok hangszerelő, billentyűs, egyéb hangszeres játszik fel gitáron sávokat bizonyos zenei anyagokra, nem hív feltétlen minden apróságért session zenészt. Ez a hangszer nekik is egy nagyon jó megfejtés lehet.

A fenti gondolatok mentén én azt mondanám, hogy az első hangszeres, teljesen kezdőtől a professzionális zenészig mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a gitárt.

 

Technikai adatok

Forgalmazza: Meinl Distribution
Ár: 106 900 Ft
Konstrukció: csavarozott
Test: nyárfa
Nyak: jávor, AZES profil
Fogólap: jatoba, rádiusz: 250 mm
Menzúra: 635 mm (25")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42 mm (1.65")
Érintők: 22 medium
Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín, 5-állású pickup-váltó, 2-állású Alter kapcsoló
Hardware: króm
Húrláb: F106 fix húrláb, lekerekített, acél babákkal
Kulcsok: Ibanez
Szín: elefántcsont (Ivory)