zenesz_logo.pngAz Ibanez elsősorban a keményebb műfajokban tevékenykedők számára készít álomhangszereket, ugyanakkor az üreges vagy félüreges testű modellek gyártójaként is ott van a világelsők között.GB10SEFM SRR 5B 01 front 1300


Az idén nemcsak új tömörtestű elektromos gitárok és basszusgitárok jelentek meg az Ibanez kínálatában, hanem két kiváló üreges testű gitár is érkezett, az AS113-BS és George Benson jellegzetes GB10SEFM-SRR modellje. Az AS113-BS modellt sikerült megkapnunk tesztelésre, az írást itt olvashatjátok. Azonban szeretnénk a másik, még tradicionálisabb üreges testű modellt is bemutatni.

A bevezetőben már említett rendkívül magas színvonal, ami a jazz legendát, George Bensont is a márkához vonzotta. Bensonnak évek óta több Ibanez signature gitár sorozat fűződik a nevéhez, csúcskategóriás hangszerektől kezdve a megfizethetőkig. Az utóbbiak közé sorolhatjuk a 2022-ben debütáló GB10SEFM-SRR modellt is.

AS113 BS 5B 01 rear 1300

George Benson komolyan részt vett a GB10SE tervezésében, beleszólása a kompakt testmérettől kezdve az apróbb részletekig, finomságokig terjedően érezhető, hiszen egy rendkívüli játékkényelmet nyújtó gitár született. Ilyen részlet például az állítható feszességű GB10 húrrögzítő vagy a hibrid, félig csont, félig réz felső nyereg, ami kerekebb hangot és megnövelt hangkitartást eredményez.

A GB10SE testének minden eleme – tetőlap, hátlap, káva – lángolt juharból készült, amihez három részből álló szuper stabil juharfa nyak csatlakozik, ragasztott illesztéssel. A nyakra szegélyezett ébenfa fogólap került, ami 22 médium érintőnek biztosít helyet. Fontos eleme a gitárnak az ébenfa húrláb, ami kiválóan közvetíti a húrok rezgését a test felé és a már említett GB10 húrrögzítő.

feat GB10SEFM pu 550x

 

Az egyedi tekercselésű GB Special mini humbucker pickupok egyike a nyakhoz, másik a koptatólaphoz van rögzítve, így szinte lebegnek a test fölött, ami részben csökkenti a gerjedés esélyét, másrészt meleg, természetes, jazz-es hangzást eredményez. Persze ebben a hangzásban a gitár üreges konstrukciójának és a jávorfa összetevőknek is fontos szerepe van, a kisebb testméret pedig szintén segít a gerjedések elkerülésében. A két hangszedő kezelésére két hangerő, két hangszín poti és egy háromállású pickup-váltó szolgál.

A gitár összerakásának, fényezésének minősége csúcskategóriát képvisel, és nagyon érződik rajta a részletekre történő odafigyelés. Szegélyezés díszíti a testet, a fogólapot, a fejrészt és az „F” lyukakat is. Az érintőket tükörfényesre polírozták, a szélük Artstar kezelést kapott, a fejen és a fogólapon is akril és gyöngyház berakásokkal találkozhatunk. Az aranyszínű szerelvények és a lángolt juhar mintázatát látni engedő Sapphire Red (vörös zafír) finish teszi még kívánatosabbá ezt a gyönyörű hangszert.

 

Fontosabb adatok

Test: lángolt juharfa
Nyak: háromrétegű GB/ ragasztott
Fogólap: ébenfa
Fogólap rádiusz: 305 mm
Skálahossz: 628 mm
Nyak szélessége a felső nyeregnél: 43 mm
Húrláb: ébenfa
Húrtartó: GB10
Hangolókulcsok: öntött Ibanez
Ajánlott ár: 576 000 forint

Az Ibanez hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.