zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Az Ibanez számos új gitárt mutatott be 2022 elején, ezek közül egy különlegesen szép hangszer, az Artstar család Semi-Hollow AS113 modellje érkezett tesztelésre.

Az AS széria tartalmazza az Ibanez üreges testű, két „f” lyukkal rendelkező hangszereit, melyeket első pillantásra „jazz gitároknak” lehetne nevezni, bár sok közülük jóval sokszínűbb, és rengeteg más stílusra is alkalmas. Az Artstar, Artcore és az Artcore Expressionist mind az AS széria tagjai, mondhatni oldalági rokonok. Az új AS113 az Artstar-ok sorát erősíti.

 

AS113 BS 5B 01 A 1200x

 

Összerakás, kényelem

Az Ibanez AS113 számomra egyértelműen az ES-335-ös életérzést hozza, mind külsőre, mind pedig érzetre. Nem egy egyedi vélemény ez, hiszen a lapos, üreges test, dupla „f”-lyukas kiképzéssel, és hasonló formavilággal talán a legtöbbekben ezt az asszociációt hozza elő. Az AS113 nagyon jó faanyag kombinációval büszkélkedhet, hiszen a hát- és oldallapok lángolt juharból vannak, a top pedig lucfenyőből. A kávák is megkapták azt a gyönyörű feketébe hajló sunburst finish-t, mellyel a fedlap és a hátlap rendelkezik. Esztétikai extrák tekintetében ki kell emelni a pozíciójelölő berakásokat, melyek a szokásos fehér, vagy vajszínű téglalapok helyett két különböző anyagú, illetve színű berakást kaptak. A fehér alapon középen egy olajzöld, olajkék mintás paralelogramma díszíti a fogólap nevezetes helyeit. A tizenkettedik fekvésben (oktávnál) stílszerűen két ilyen berakás található. A fedlap, és a hátlap szélét is csontszínű szegély, vagyis binding díszíti, akárcsak a fogólap széleit. Az aranyszínű hardverek, illetve a potméterek old-school kupakjai is tovább erősítik a gitár elegáns, vintage megjelenését.

AS113 BS 5B 01 head neck 600x

 

A felső nyereg, vagyis a nut, csontból készült, ezáltal egy természetesebb, gazdagabb hangot produkál, mint az esetleges műanyag verziók. A könnyített alumíniumból készült Gibraltar Artist húrláb meglehetősen mélyen fekvő babákkal rendelkezik, ezek segítséget nyújtanak egy barátságosabb húrmagasság beállításakor, illetve nem bántják a jobb kezet, mint a vintage Tune-o-Matic húrláb esetében magasra ágaskodó babák. Anyagukat tekintve cinkből vannak, ezáltal segítve a kedvezőbb hangkitartást, és a hangolás stabilitását.

Az AS113 játékérzet szempontjából már gyári beállítással is megfelelően kényelmesnek mondható. A nyak szélessége, vastagsága és profilja nem kifejezetten sportos paraméterekkel rendelkezik, de nyilván maga a hangszer sem egy „versenyjárgány”. Ennek ellenére meglehetősen kényelmes, jól játszható.

AS113 BS 5B 01 rear 700x

Hang

A fent említett faanyagokon, hardvereken és testkiképzésen kívül a Super 58 passzív Alnico humbucker hangszedők játszanak még fontos szerepet a végső hang képletében. Ezek közepes jelű hangszedők, rengeteg zenei stílusra alkalmassá teszik a hangszert. A gitár például nagyon jól reagál az enyhébb torzításra, overdrive-ra. Üreges teste miatt egy nagyon szép természetes sustain-nel rendelkezik. Nyilván egy bizonyos ponton túl éppen ez gátolja a nagyobb gain használatát, de mivel ez a hangszer nem egy kifejezett „metálbalta”, így leszögezhető, hogy a rendeltetésének megfelelő (bluesban, fúziós jellegű jazz zenékben igényelt) konszolidáltabb torzítást még nagyon jól kezeli.

 

feat GibraltarArtistBridge 600x

 

A gitár elektronika, illetve hangszedő-bekötés tekintetében a klasszikus háromállású pickup-váltóval, és a hangszedőnkénti egy-egy hangerő és egy-egy tónus potméterekkel rendelkezik. A hangerő potméterek különlegessége, hogy középállásban – amikor mindkét hangszedő játszik – elég az egyik szedő hangerejét letekernünk, hogy elnémítsuk a másikat is. Ez az intelligens hangerő potméter nagyon praktikus, hogy ne kelljen dupla munkát végeznünk a gitár némításához, másrészt, ha eltérő hangerőarányokkal dolgoztatjuk a két pickupot, akkor jóval egyszerűbb betekerni a kívánt soundot, ha az egyik hangerő potméter a helyén marad. Ha mindkettőt a nulláról tekernénk be, akkor gyakorlatilag ez lehetetlen lenne.

AS113 BS 5B 01 kapcs 622x

A gitár különlegessége, hogy rendelkezik egy plusz háromállású TRI-Sound Switch nevű mini kapcsolóval. Ez a kapcsoló kizárólag a nyaki hangszedőhöz tartozik, segítségével háromfajta módon használhatjuk azt. A lehetőségeket az alábbiakban részletezzük:

1. A hangszedő tekercsei sorosan kötve:
Ez a klasszikus humbucker bekötési mód. Hang tekintetében a pickup ekkor produkálja a legerőteljesebb, legkerekebb, legvastagabb soundot.


2. A hangszedő felezve van, csak a nyakhoz közelebbi tekercs szól:
Ebben az állásban egy singlce-coillal van dolgunk, de ez koránt sem az a single hang, mint például egy Stratnál. Ez egy Strat, vagy Tele hangszedőnél jóval kövérebb soundot produkál, de az előző (klasszikus humbucker) álláshoz képest egyértelműen kisebb jelű és fényesebb.

3. A hangszedő tekercsei párhuzamosan kötve:
Ez a bekötés a szokásos humbucker hanghoz képest egy kikönnyítettebb, kisebb jelszintű verzió. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez egy „light” humbucker hang. Valahol a fenti két állás között helyezkedik el, érdekes módon szerintem közelebb áll a (2.) felezett soundhoz, mint a sorosan kötött humbuckerhez.

 AS113 BS 5B 01 potm 600x

Az említett Tri-Sound kapcsoló által elérhető lehetőségek nagyon hasznos árnyalatokkal gazdagítják a gitár „hangszín-repertoárját”. Amikor a nyaki és híd hangszedő egyidejűleg dolgozik, ez a három lehetőség akkor is megválasztható, tehát további három hangszín áll rendelkezésünkre. A hangszer ez által összesen hét variációval bír hangszedő-bekötések terén. Azért itt meg kell jegyezni, hogy ezek közül nem mind egymástól teljesen különböző változat. Ezzel a TRI-Sound kapcsolóval inkább más-más árnyalata választható ki a nyaki, illetve nyaki + híd állás által produkált hangszínnek. A soros állásban használt nyaki hangszedő a másik két verzióhoz képest érezhetően nagyobb jelszinttel bír, ez a tulajdonság adott esetben a hangszín árnyalása mellett kismértékű boostolásra is használható.

AS113 BS 5B 01 tok 700x

Összegzés, ajánlás

Az Ibanez AS113 nagyon korrekt módon, jó alapanyagokból összerakott, szép hangszer. Kiválóan alkalmazható jazz, blues és egyéb rokon műfajokban. Az alapvetően vintage életérzés megtartása mellett olyan innovációkkal bír, melyek megkönnyítik a játékos életét, vagy éppen több lehetőséget adnak hangszínválasztás terén. Az Ibaneznél ez nem új keletű hozzáállás, az utóbbi években rengeteg olyan kiváló hangszerrel rukkoltak elő, melyek a gyökerekhez nyúlnak vissza, tiszteletben tartják a tradicionális világot, de bizonyos részletekben újításokat alkalmaznak, melyek minden esetben észszerűen átgondolt, zenész szemlélettel tervezett, jól alkalmazható fejlesztések. A gitárhoz egy nagyon masszív, prémium minőségű keménytok is jár.

 

Technikai adatok

Forgalmazza: Meinl Distribution Hungary
Ár: 324 000 Ft
Nyak csatlakozás: ragasztott
Test: lángolt juhar test hátlap, és káva, lucfenyő fedlap
Nyak: nyatoh/jávor, 3 részből illesztve, Artstar (AS) profil
Fogólap: ében, akril/gyöngyház pozíciójelölő blokkokkal
Menzúra: 628 mm (24,7")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 43 mm (1.69")
Húrvezető (nut) anyaga: csont
Érintők: 22 (medium)
Szegélyezés: test, nyak, fej
Hangszedők: Super 58 humbucker passzív/alnico (nyak), Super 58 humbucker passzív/alnico (híd)
Elektronika: 2 hangerő, 2 hangszín, 3-állású pickup váltó, 3 állású TRI-Sound kapcsoló Szerelvények: arany
Húrláb: Gibraltar Artist húrláb / Quik Change III fix húrrögzítő
Szín: Brown Sunburst
Tok: tartozék kemény formatok

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution