zenesz_logo.png



Az Ibanez két kedvező árú Grand Dreadnought testű akusztikus gitárral bővítette az Advanced Acoustic családot és egy balkezes Artwood modellt is bemutatott.

Az Ibanez 2020 év végén jelentette be Advanced Acoustic gitár sorozatát, melyben öt, az alapoktól újratervezett modell volt található. Válogatott anyagok és gondos tervezés eredményeképpen olyan akusztikus gitárok születtek, amelyek kivételesen gazdag, fényes és erőteljes hangzást produkálnak. Ez részben az átlagos Dreadnought testnél 5%-kal nagyobb testnek köszönhetőerre utal a Grand Dreadnought testforma elnevezés – részben pedig kiváló hangszerfáknak és a minden apró részletre kiterjedő, precíz összerakásnak. A nagyobb test természetesen nagyobb hangerőt és teltebb mély hangzást is eredményez. A tervezésnél az ergonómiai szempontokra is komoly hangsúlyt fektettek, így ezek a hangszerek a csodálatos hangzás mellett, rendkívüli játékkényelmet is nyújtanak, és árkategóriájukat messze túlszárnyaló minőséget kínálnak.

 

AAD50 LG 2Y 01 A 850x

 

Ibanez AAD50-LG

A gitár tetőlapjának anyaga – ahogyan a többi Advanced Acoustic gitár esetében is – tömör sitka fenyő, a test többi része (káva, hátlap) sapele fából készült. A nyak anyagát az Afrika nyugati és középső részén, viszonylag szűk területen honos fafaj, az okoume adja. A nyakra bíborfa fogólapot ragasztottak, ami 20 érintőnek ad helyet, rádiusza 15,75 inch, ami természetesen laposabb, mint egy átlag elektromos gitáré. A nyak szélessége a műanyag felső nyeregnél 43 mm, ez viszont nagyon közel áll egy normál elektromosgitár nyakszélességéhez, vagyis nem lesz szokatlan azok számára, akik a keményebb műfaj felől közelítenek egy ilyen hangszerhez.

 


A tetőlap új X-M belső merevítést kapott, a gondosan tervezett, kimélyített X alakú merevítés és a hozzá csatlakozó a vékonyabb merevítők elosztása következtében a tetőlap tökéletesen közvetíti a húrok rezgését a húrlábon keresztül a test felé. Ez a merevítés a sorozat összes modelljében jelen van. A húrláb anyaga is bíborfa, itt Ibanez Advantage húrlábtüskékkel találkozhatunk, melyek könnyebb és gyorsabb húrcserét tesznek lehetővé, és speciális kialakításukkal megakadályozzák, hogy túlságosan erősen nyomjuk a tüskéket a helyükre.

Meg kell még említeni az Advanced Acoustic széria tagjainál egységes un. „tapered”, vagyis elkeskenyedő fejformát, ami finom, kifejezetten keskeny alakot formáz, és ez az esztétikai szempontok mellett a súlycsökkenés, illetve a húrok egyenesebb vonalvezetése miatt is előnyös. Egy átlagos akusztikus gitárhoz képest itt ugyanis a kevésbé törik meg a húr a felsőnyereg és a hangolókulcsok közötti szakaszon, így stabilabb hangolást eredményez. A hangolást egyébként a 18:1 áttétellel rendelkező krómszínű öntött húrgépekkel intézhetjük. A hanglyukat fekete-fehér rozetta díszíti, a gitár selyemfényű natúr fényezést kapott, ajánlott hazai ára 90 000 forint.

 

AAD50CE LG 2Y 01 E 850x


Ibanez AAD50CE-LG

Ez a modell tulajdonképpen az AAD50 elektronikával felszerelt és cutaway fazonú testvére. Az anyaghasználat megegyezik az előzőkben leírtakkal, tömör sitka fenyő top, sapele káva és hátlap, okoume nyak bíborfa fogólappal és bíborfa húrláb. Ezt a hangszert azonban Ibanez T-bar húrláb alatti piezzo hangszedőkkel is felszerelték, amihez Ibanez AEQ-TP2 előerősítő is társul. Az elektronikát egy hangerő és két hangszín (mély/magas) gombbal kezelhetjük, de hangológépet is kapunk.

 

 

Dicséretes, hogy a megszokott 6,3-as jack kimenet mellett egy szimmetrikus XLR kijárat is rendelkezésünkre áll, ami azt jelenti, hogy hosszabb kábelt is használhatunk, és nem fog mindenféle zajt összeszedni. Mindkét modell skálahossza 650 mm és mindkét gitárt D'Addario® EXP16 (.012/.016/.024/.032/.042/.053) húrokkal szállítják. Az AAD50CE-LG is selyemfényű natúr finish-t kapott, javasolt kiskereskedelmi ára 108.000 forint.

 

AW54LCE OPN 1X 05 A 850x

 

Ibanez AW54LCE-OPN – balkezes western gitár Open Pore finish-sel

A harmadik Ibanez akusztikus gitár újdonság a balkezes gitárosokat örvendezteti meg, ugyanis az Artwood sorozatú AW54CE gitárnak elkészült a balkezes változata. A gitár tetőlapjának anyaga tömör okoume fa, de a káva és a hátlap anyagát is ez az afrikai fa adja. Az okoume jó választás egy ilyen dreadnought testű gitárhoz, mert erőteljes hangzást és hosszú hangkitartást eredményez. Ez a modell is megkapta a már említett X-M belső tető merevítést, ami az okoume test természetes meleg hangzásának és a tömör okoume top intenzív magasainak megfelelő arányában játszik szerepet. A teljesen okoume fából készült akusztikus gitárok egyébként egyre népszerűbbek napjainkban, mert szinte minden műfajhoz és játékstílushoz jól használhatók. Ez a cutaway dreadnought test az előbbiekben bemutatott Grand Dreadnought testhez képest némileg kisebb, nagyjából egy átlag western gitár méreteivel rendelkezik.

 

K45947000001000 09 500x500

 

A testhez AW profilú nyatoh fa (Délkelet-Ázsiában honos szép mintázatú keményfa) nyak csatlakozik, amire ovangkol fogólapot ragasztottak és a húrláb is ebből a fából készült, és itt is Ibanez Advantage húrlábtüskékkel látták el. Az érintők száma 20, a gitár skálahossza 651 mm. Ezt a gitárt is felszerelték elektronikával, ugyanazok a húrláb alatti Ibanez T-bar piezo hangszedők dolgoznak ezen a gitáron is, mint az Advanced Acoustic modelleken. A hangszedőkhöz az Ibanez AEQ-TP2 előerősítőt kapjuk meg, ugyanazzal a kezelőpanellel, és két kimenettel (XLR/TRS) mint az AAD gitároknál. A felületkezelésnél azonban már eltérések tapasztalhatók, a típusjelzésben található OPN az AW54LCE nyitott pórusú lakkozására utal, ami „lélegezni” engedi a fát és így jótékony hatással van a gitár hangjára, egyúttal rusztikus megjelenést kölcsönöz a hangszernek. Itt is öntött 18:1 áttétellel rendelkező krómszínű, zárt mechanikájú hangolókulcsok állnak rendelkezésünkre, a gitárt gyárilag D'Addario® XTAPB1253 (012/.016/.024/.032/.042/.053) húrokkal szerelik fel, a javasolt kiskereskedelmi ára 123.000 forint, ami meglehetősen kedvezőnek mondható.

 

Az Ibanez hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.