zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Idén év elején friss modell érkezett az Ibanez akusztikus basszusgitárjainak sorába az AEGB24E személyében, ami Mahogany Sunburst és fekete színben készül, ez utóbbit teszteltem.

A márka eddig sem szűkölködött ebben a hangszertípusban, ezzel az új modellel azonban már hatféle szériát számlál az Ibanez akusztikus basszusgitár lineup. Úgy tűnik, hogy az AEGB24E gitárral a típus csúcsmodellje érkezett meg.

AEGB24E BKH 5B 02 A 850x


Összerakás, kényelem

A dobozt kibontva már rögtön kellemes meglepetés ért, ugyanis egy meglehetősen csinos hangszer látványa fogadott. A magas fényű finish-el rendelkező fekete top és a natúr, sapele káva, illetve hátlap elegáns színkombinációt alkotnak. A sapele egy barnás vöröses színű afrikai fa, mely nem csupán kinézetre, hanem a fizikai adottságai terén is nagyon hasonlít a mahagónira. A hanglyuk szélét, illetve a fedlap-káva határvonalát vékony díszcsík öltözteti. A fejforma nagyon hasonlít az elektromos gitárok közül az Artstar-szériánál tapasztalt kontúrra.

A nyak vége és a húrláb közötti csaknem teljes hosszban egy speciális ujjtámasz helyezkedik el, mely funkcionalitását tekintve kiemelkedően hasznos, mivel mágneses hangszedők hiányában ez az egyetlen lehetőség a hüvelykujj húrok fölötti kényelmes letámasztására. A támasz kétlépcsős, tehát két különböző távolságban is lehetőség nyílik a letámasztásra. Anyagát tekintve fából készült, melynek színe jól beleillik a hangszer összképébe, így díszítőelemként sem utolsó.

AEGB24E BKH 5B 02 rear 850x

 

A nyak meglehetősen vaskos, ha az elektromos basszusgitárok világában kellene valamely hangszerhez hasonlítani, akkor egy jól megtermett Precision nyakhoz lehetne hasonlítani, de inkább ez csak egy távoli asszociáció, mert itt teljesen más az érzet, nagyobb a „nyílás”, pontosabban szélesedés a magasabb fekvések felé haladva. A gyári húrmagasság elég nagy, ami ránézésre kissé ijesztő lehet, azonban a relatíve rövidebb menzúra (815 mm) miatt a húrnyomás könnyebb, mint amilyennek elsőre látszik. Fontos szem előtt tartani, hogy ez még a gyári állapot, mely tovább finomítható. Akusztikus hangszereknél a biztonság kedvéért általában óvatosabb módon, nagyobb ráhagyással kezelik az effajta beállításokat.

Pehelykönnyű teste, és a vaskos nyaka miatt egyértelműen fejnehéz a hangszer, de ez egyáltalán nem zavaró, hiszen összességében egy nagyon könnyű basszusgitárról beszélünk. Amint elkezd rajta játszani az ember, nem lehet megérezni, nem kell balkézzel kompenzálni ezt a súlyegyenlőtlenséget, mondhatni csak akkor észrevehető, ha az ember teljesen elengedi a hangszert, és a combján, vagy a hevederen próbálja egyensúlyozni (ez nehezen megy).

 

AEGB24E MHS 5B 02 A 850x

 Mahogany Sunburst High Gloss

Azok számára, akik még nem igazán használtak akusztikus basszusgitárt fontos megemlíteni, hogy bár az erősítetlen hangja egyértelműen hangosabb elektromos társainál, de valós akusztikus zenélésre nem igazán alkalmas. Ha egy akusztikus gitárt mellé rakunk, az messze elnyomja hangerőben. Nem csak ennél a modellnél van ez így, hanem minden akusztikus basszusgitárnál. Sajnos a dolog fizikájából adódik, hogy a mélyebb frekvenciáknak nagyobb test, nagyobb „kakaó” kell, hogy megszólaljanak (gondoljunk csak egy nagybőgő méretére), ezért az akusztikus gitárokkal összevethető testméret csupán arra elég, hogy a hang akusztikus jellege meglegyen, de ennek rendes megszólalásához további erősítés szükséges. Ezért is rendelkezik minden akusztikus basszusgitár hangszedővel, illetve elektronikával.

AEGB24E BKH 5B 02 angle 850x

 

Hang

Az Ibanez AEGB24E-BKH húrláb alatti hangszedővel rendelkezik, melyhez saját gyártmányú, AEQ-2T típusú elektronika, illetve előerősítő tartozik. Ennek a rendszernek része egy beépített hangoló, mely megfelelően gyors, pontos, illetve „mute” gombként is funkcionálhat, hiszen használatakor némítja a kimenő jelet. A kezelőfelület végtelenül egyszerű, ugyanis egy hangerő, illetve egy kétsávos EQ áll rendelkezésünkre magas- és mélyemelési, illetve vágási lehetőséggel. Ezek a potméterek eléggé széles keretek között dolgoznak, úgyhogy a legextrémebb szituációban is jól alakítható a sound. Egy megfelelő rendszerre kötve, azonban gyakorlatilag középállásban (nevezhetjük nulla, vagy neutrális állásnak) is teljesen jól szól a hangszer. A rendszer nagyon jól visszaadja a basszusgitár akusztikus hangját, ami nem mindig jellemző a piezo hangszedőkre.


AEGB24E MHS 5B 02 L panel 700x

 

Húrok tekintetében gyárilag Ibanez márkájú IABS4XC32 Carbon coated húrokkal van felszerelve a hangszer. Ez egy érdekes verzió, ugyanis a fém húr (mint neve is mutatja) karbon-bevonattal rendelkezik. Ez a réteg nem egy olyan „köntös”, mint amelyet bevonatos (pl. Elixir) húrok esetében tapasztalhatunk, hanem a bevonat mintha rá lenne fújva a húrra, mint a festék (jól látszik a hangolókulcsoknál). Ez a típusú húr is hozzájárul, hogy ennek a basszusgitárnak van egy nejlonra emlékeztető hangja. Kicsit a basszus ukulelék gumi húrjainak irányába mozdítja el az alapvetően fémes soundot.  Ez a hang teljesen más játékra inspirál, mint egy hagyományos elektromos basszusgitár. Amint elkezdtem rajta játszani, teljesen más dolgok jöttek elő, mint általában, egyszerűen más zenei mondatok, más „szavak” jutnak az ember eszébe, más jön a kezéből.

A hangszedő, illetve az elektronika alaptulajdonságaiból adódóan a magas frekvenciás húr-, illetve bund csörgés jelen van, de ez a Treble EQ potméterrel teljesen kivágható. Ez is ízlés kérdése, ugyanis ezek a magas tartományok bizonyos esetekben az érthetőséget szolgálják, nem irtandók minden körülmények között. Egyesek nagyon ellene vannak, mások szerint pedig ez a fajta húr, illetve „bundhang” emberközelibbé teszi a játékot, jobban közvetíti a kézből jövő soundot. Szerencsére a hangszer mindkét nézőpontú „versenyzőt” jól ki tudja szolgálni.

AEGB24E MHS 5B 02 támasz 700x

 

Összefoglalás, ajánlás

Az Ibanez AEGB24E-BKH egy korrekt módon kidolgozott, szép hangszer. Más játékérzete, és hangja miatt teljesen más irányokba inspirálja az embert, mint az elektromos basszusgitárok. Manapság talán egyre nagyobb teret nyernek, illetve divatossá válnak az akusztikus hangszerelések, illetve unplugged koncertek. Ez utóbbi esetében gondolhatunk kis klubos koncertre, vagy nagyobb helyszínen felvett, a televízió, vagy egyéb internetes felület által közvetített eseményre is. Ha egy valóban, minden elemében hiteles akusztikus hangszerelésben, illetve megszólalásban gondolkozunk, akkor annak bizony egy különleges ízt adhat az akusztikus basszusgitár. Általában sajnos ez van lespórolva, és csak a gitáros vált akusztikus hangszerre, illetve a billentyűs zongorára. Az Ibanez AEGB24E-BKH elérhető áron lehetőséget nyújt arra, hogy a basszusgitárosnak is kinyissa ezt a világot. Aki komolyabban elhivatott az akusztikus jellegű zenék, illetve megszólalások iránt, annak ez a basszusgitár nagyon hasznos társa lehet.

 

Technikai adatok

Forgalmazza: Meinl Distribution
Ajánlott kiskereskedelmi ár: 158.000 Ft
Nyak test kapcsolat: ragasztott
Testforma: AEG
Tetőlap: sapele
Hát és oldal: sapele
Nyak: nyatoh/jávor, 3 részből illesztve
Fogólap: diófa
Menzúra: 815 mm (32")
Érintők száma: 21
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 43 mm (1.7")
Hangszedő: Ibanez húrlábalatti piezo
Elektronika: Ibanez AEQ-2T preamp, beépített hangoló
Vezérlők: hangerő, hangszín (mély, magas)
Húrláb: diófa
Kulcsok: Die-cast, fekete
Szín: BKH – Black High Gloss vagy MHS – Mahogany Sunburst High Gloss