zenesz_logo.png



Az Ibanez 2022-es új modelljei közül eddig a középkategóriás AZ Premium és RG Premium gitárokról írtunk, következzen most két újdonság a felső ligából.

Az RG8560 modellt 2020-ban mutatta be az Ibanez, a Japánban gyártott gitár a felső kategóriát képviselő J.Custom sorozat tagja. 2022-ben ez a széria további két modellel bővül, az RG8560 Sapphire Blue illetve az RG8560 Brownish Sphalerite személyében.

 

RG8560 BSR 1000x

 RG8560 Brownish Sphalerite

Ibanez J.CUSTOM RG8560

Az új modellek magukon hordozzák a sorozat legfontosabb jellemzőit, az RG8560 esetében a kiváló rezonancia képességekkel rendelkező afrikai mahagóni testre kerülő 4 mm vastag AAA minőségű lángolt juharfa topot, valamint a csavarozott, öt részből álló juharfa / wenge nyakat. A gyors játékra született J.Custom Super Wizard profilú nyakra 17”-os rádiuszú macassar-ébenfa fogólapot ragasztottak, 24 jumbo érintővel, melyek speciális J.Custom fret edge (bundvég) kezelésen estek át a még kényelmesebb és gördülékenyebb játék érdekében, a fogólapot pedig látványos Tree Of Life (Életfa) berakás díszíti. A hangszer skálahossza 25.5" (648 mm), a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm.

 

RG8560 blue 1000x

 RG8560 Sapphire Blue

Az új Ibanez RG8560 gitárt DiMarzio Black Velvet pickupokkal vértezték fel, méghozzá HSS kiosztásban. A kifejezetten ehhez a modellhez hangolt hídi humbucker vastag high-gain hangzásokat tud, a játék dinamikájára jól reagáló, kellően feszes mélytartomány és kemény közepek jellemzik, ami kiváló választássá teszi a progresszív metal és metalcore műfajokban. A single-coil hangszedők harapós, fényes, jól artikulált hangzásukat nagyobb gain-nél sem veszítik el. A passzív, Alnico mágneses DiMarzio Black Velvet pickupok kezelésére egy Master Volume, egy Master Tone, ötállású pickup-váltó és egy coil-split kapcsoló szolgál, ez utóbbival a humbucker egyik tekercsét tudjuk leválasztani.

 

9f487e edited rg8560spb angle 500x

 

A szerelvények is a felső kategóriát jelzik: a Lo-Pro Edge double locking tremolós húrláb áramvonalas kialakításának és süllyesztett finomhangolóinak köszönhetően soha nincs útban a kezünknek, de ha kell, maximális hatékonysággal működik. A hangolás stabilitásához a satus felső nyereg és a Gotoh kulcsok is hozzájárulnak. Minden szerelvény Cosmo Black színű, ideértve a potméter gombokat is. Az Ibanez RG8560 fényes lakkozású Sapphire Blue és Brownish Sphalerite színben lesz elérhető, várhatóan szeptember folyamán. Mindkét gitár javasolt kiskereskedelmi ára 1.116.000 forint, amiben egy Ibanez keménytok is benne van.

 

RG8570CST NT 00 01 A 1000x

 

Ibanez J.CUSTOM RG8570CST

Ahogyan az Ibanez összes csúcskategóriás J.Custom modellje, az RG8570CST is megjelenésével, hangjával és játszhatóságával egyszerre vesz le minket a lábunkról. Az afrikai mahagóni test egzotikus juharfa toppal büszkélkedhet, és ez a kombináció remek rezonancia képességet és hosszú hangkitartást eredményez. Itt is öt részből álló juharfa / wenge nyakról beszélhetünk, ami csavarozott illesztéssel csatlakozik a testhez. A J.Custom Super Wizard profilú nyakra 16.9"-os rádiuszú macassar-ébenfa fogólap került, ez az anyagválasztás növeli a hangok lecsengését, masszív mélyeket, a felső fekvésekben pedig erőteljes hangindítást garantál. A fogólapot 24 Jumbo érintő osztja fel, melyek J.Custom fret edge kezelésen estek át, ez is növeli a játékkényelmet. Az RG8570CST modell egyéb paramétereiben – skálahossz, nyakszélesség, megegyezik az előzőkben ismertetett új J.Custom modellel.

 

RG8570CST NT 00 01 test 700x

Az elektronikában viszont eltérést tapasztalhatunk az RG8560-hoz képest, hiszen itt három DiMarzio hangszedővel van dolgunk, méghozzá HSH konfigurációban. A húrlábnál elhelyezett DiMarzio Tone Zone humbucker kivételesen széles dinamika tartománnyal rendelkezik, és ideális kiegészítője a nyaknál található, meleg hangzású és figyelemreméltó tiszta hangokat produkáló DiMarzio Air Norton pickupnak. A középső pozícióban dolgozó DiMarzio True Velvet single-coil szállítja a tiszta, fényes magas- és közép hangokat. Azt nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy ritka sokoldalú pickup-trióval szerelték fel ezt a csúcskategóriás modellt. A kezelőszerveket nem bonyolították túl, de ilyen hangszedő kiosztás mellett, azt hiszem erre nincs is szükség. Egy hangerő és egy hangszín poti, valamint az ötállású pickup-választó áll rendelkezésünkre, az utóbbival, a 2. és 4. állásban a nyaki vagy húrláb humbucker belső tekercsét adhatjuk hozzá a középső single-coil-hoz. A hangerő gomb push-pull kapcsolójával egy felül áteresztő szűrőt is aktíválhatunk.

RG8570CST NT 00 01 rear 700x

 

A Cosmo Black színű szerelvények – Lo-Pro Edge double locking tremolós húrláb, Gotoh TopLok III felső nyereg, Gotoh hangolókulcsok – ugyanazok, mint amit az RG8560-nál írtunk. Az enyhén süllyesztett Cosmo Black színű kezelőgombok, a fogólap szemet gyönyörködtető akril / gyöngyház berakású pozíciójelölői, a juharfa top mintázatát látni engedő fényes natúr lakkozás a fekete színű fejjel visszafogottan elegáns megjelenést eredményez, ami szerintem remekül illik ehhez a nagy tudású gitárhoz. Az Ibanez J.CUSTOM RG8570CST szeptembertől kerül a boltokba, ajánlott kiskereskedelmi ára keménytokkal együtt 1.188.000 Ft.

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.