zenesz_logo.png– LIPPÉNYI GÁBOR – A Boss kihozta első elektromos gitárját, vagy ha pontosak akarunk lenni „elektronikus gitárját” és ennek elnevezésbeli különbségnek komoly jelentősége van.

 lifestyle Eurus and EV1 WL 720x


Az idei nyár talán egyik leginkább figyelemre méltó bejelentése a Boss cégtől érkezett. Mint a Roland cég divíziója, 1976 óta a Boss a gitár effekt pedálok területén vezetője és sok fejlesztésben világelsője is a technológiáknak. Az utóbbi években a gitár pedálok mellett kibővült a termékkör és a tartozékokon kívül megjelentek például erősítők is (Boss Katana) a cég kínálatában. Az Eurus GS-1 gitár októberi megjelenésével egy újabb, jelentős területre lép be a cég és a jelek szerint nem is akárhogyan.

Az angol elnevezésben egyébként a teljes név Boss Eurus GS-1 Electronic Guitar, azaz nem a megszokott „electric guitar“ kifejezést használják és ez nyilván nem véletlen. Az Eurus kombinálja a hagyományos elektromos gitár technológiát az analóg stílusú, polifonikus szintetizátor technológiával, a programozáshoz és vezérléshez pedig a Bluetooth kapcsolat is be lett építve a hangszerbe. Az Eurus név egyébként az egyik görög isten nevéből jött, a mitológiában a szeleknek külön isteneik voltak és az Eurus volt a keleti szél istene.

 

eurus gs 1 main front 700

 

Nyilvánvalóan a hangszer fő attrakciója a beépített szintetizátor, de az Eurus egyébként egy prémium minőségű hagyományos elektromos gitár is egyben. A gyártás Japánban történik, minőségi anyagok és alkatrészek felhasználásával. Az égerfa test magasfényű fekete finish-t kapott, a csavarozott „C” profilú juharfa nyak natúr lakkozása selyemfényű, a nyakra változó rádiuszú indiai rózsafa fogólap került, ami 24 medium jumbo érintőnek ad helyet. Érdemes megfigyelni a csavarozott nyakillesztés ergonomikus kialakítását, ami kényelmes hozzáférést enged a felső fekvésekhez.

Boss rear 700x

 

A pickup-okat kifejezetten a Boss-nak fejlesztették, két különböző Eurus-CTM jelzésű humbucker hangszedő dolgozik a hangszeren, melyeket egy ötállású pickup-választóval, valamint egy hangerő és hangszín potival kezelhetünk. A humbuckerek felezhetőek, a pickup-kapcsoló 2. és 4. állásában single-coil-ként működnek. Ami a szerelvényeket illeti, itt is érződik a felsőkategória, Gotoh 510T-FE1 tremolós húrláb, satus Gotoh kulcsok, valódi csont felső nyereg, szóval az Eurus esetében nem az történt, hogy a szintetizátor mellé adtak egy olcsó gitárt, hanem egy egyébként is magas minőségű hangszer része lett a szintetizátor.

eurus gs 1 content photo 06 550x

 

A visszafogottan elegáns, derékban eltolt, offset fazonú gitáron elsőre talán fel sem tűnnek a szintetizátor kezelő szervei. Ezekből egyébként nincs is túl sok. A szintetizátor rész ugyanúgy két potmétert és egy kapcsolót kapott, mint a hagyományos gitár rész. A potméterekből az egyik egy hatállású forgókapcsoló, amivel a hangszerben egyidőben használható hat hangszín közül választhatunk. A másik potméter a hangszínhez hozzárendelt kontroller, amellyel egy vagy több paramétert módosíthatunk. A Mode kapcsolóval a gitár és a szintetizátor között kapcsolhatunk, illetve van egy közös állás is. Ezen kívül még egy gomb található a húrláb alján, amivel a Bluetooth kapcsolatot vezérelhetjük. Két panel részt is találunk a gitár hátsó élén. Az egyiken az audió kimenetek foglalnak helyet. Az Output feliratú a normál gitár jelét hordozza, de ide keverhetjük a szintetizátort is. A Synth Out feliratú pedig arra szolgál, hogy adott esetben teljesen szeparálva, mondjuk nem a gitárerősítőre, hanem közvetlenül vonalban a keverőre küldjük a szintetizátor jelét. A másik panelen egy USB csatlakozót, illetve az opcionálisan használható külső táp csatlakozóját találjuk. A hangszer egyébként négy AA elemmel működik és körülbelül 9 óra aktív használat lehetséges egy elemkészlettel.

eurus gs 1 04 gal 550x

 

A hangszerbe feltöltött szintetizátor hangszínek cserélhetőek és bizonyos fokig programozhatóak mobil eszközről Bluetooth kapcsolattal. Apple és Android eszközök egyaránt használhatók erre a célra. Az ingyen letölthető editorban kiválaszthatjuk az alaptípust, annak variációit és állíthatunk pár paramétert. Összesen nyolcféle szintetizátor alaptípus közül választhatunk, mindegyik csoporthoz körülbelül 10 variáció tartozik. Egy külön oldalon állíthatjuk be, hogy melyik paramétert vezéreljük a gitáron található Synth CTL potméterrel, illetve melyik öt paramétert az opcionálisan megvehető EV-1-WL expression pedállal, amely szintén Bluetooth technológiával kapcsolódhat a gitárhoz.

ev 1 wl 4 450x

 

Az említett EV-1-WL pedál a gitárral egyidőben fog megjelenni és bár más kapcsolattal (USB és jack-re kihozott MIDI), más hangszerekhez is használható lesz, nyilván az Eurus lesz az egyik jelentős célcsoport. A pedálon a felső állásban kapcsoló is van, ezzel át is állíthatjuk a pedál funkcióját, illetve van még két külső kontroll kapcsoló lehetőség is a vezérléshez.

A fellehető videó demókat megnézve úgy tűnik, hogy a szintetizátor rész hangkövetése, az úgynevezett tracking, nagyon jó, egész kompromisszum mentesen lehet a hangszeren játszani, nem késik, nem akadozik. A hangzások leginkább a telt, analóg jellegű szintetizátor hangok, nagyon jó szőnyeg és szinti basszus lehetőségekkel, de például egész jó orgona hangzás is előállítható. A minőségi gitárhanggal együtt használva tényleg új dimenziók nyílhatnak a gitárosok számára.


Persze az új technológiának és a prémium hangszer kidolgozásnak ára is van. Az előzetes információk alapján a Boss Eurus GS-1 hazai tájékoztató ára 815 000 forint körül várható. Ez rögtön a legkomolyabb gitárok közé helyezi az új hangszert, de mindenképp érdemes tudni róla, és adott esetben október után valahol kipróbálni.