zenesz_logo.png
– BORBÉLY TAMÁS – Nagyon sok gyártó, számtalan hasonló terméke fellelhető a piacon, melyekhez idén a Boss is csatlakozott a Katana Go fejhallgató-erősítőjével.

Manapság nagy divatjukat élik a fejhallgató-erősítők, vagyis azok a gyufásdoboznál alig nagyobb méretű modellezős multieffektek, melyek közvetlenül a gitár- vagy basszusgitár aljzatához csatlakoztathatók és fejhallgatóval közvetlenül használhatók. Lássuk mit tud a Boss apró ki eszköze!

 

boss katana go phone 1200x


Szolgáltatások

A fejlett OLED kijelző már elsőre ránézésre is megkülönbözteti a Katana Go-t riválisaitól, hiszen a legtöbb fejhallgató erősítő egyáltalán nem, vagy csak minimális méretű kijelzővel rendelkezik. A Katana Go kijelzője mindig jelzi az aktuális preset nevét, az aktuális bank számát, vagy visszajelzést ad, arról, hogy mi történik (gitár és basszus módok közötti váltás, töltés stb.). A szöveg adott esetben, több sorban is képes megjelenni ezen a fejlett kijelzőn, tehát összességében nagyon jó monitorozási szolgáltatást nyújt.

 

katana go gal 01 800x

 

Az eszköz Bluetooth-on keresztül összekapcsolható telefonnal, vagy tablettel, melyeken a megfelelő applikáció segítségével nagy mélységig testre szabhatóak az adott presethez tartozó effektlánc elemei. A szerkesztő applikáció felülete megfelel a Katana erősítőknél használt app felületnek, sőt a presetek csereszabatosak is, vagyis egy Katana erősítőnél használt preset egy az egyben rátölthető a Katana Go-ra. Bluetooth-on kívül az USB-C port biztosítja a kommunikációs lehetőséget a külvilággal, vagyis ezen keresztül is kapcsolódhatunk egy számítógéphez, ahol szerkeszthetjük a preseteket, de a Katana Go ilyen módon akár interfészként is használható. Az eszköz beépített akkumulátora is USB-n keresztül tölthető.

 

katana go gal 02 1200x

 

A Bluetooth kapcsolat segítségével a mobilunkon lejátszott zene a Katana Go-ra küldhető, ilyen módon a gitár és a zenei alap egyszerre hallható. A BOSS Tone Studio Session funkciójának a lényege, hogy dalok gyűjthetők az eszközre (akár YouTube-ról is), melyek aztán lelassíthatók, markerek helyezhetőek el a dalon belül, melyek segítségével automatikus preset-váltások helyezhetők el, illetve egy-egy rész beloopolható. Itt sok praktikus ötlet lett átvéve a korábban már megjelent Boss Pocket GT eszközből.

A Boss Tone Exchange segítségével rengeteg preset tölthető le az internetről, melyek között sok artist preset található, melyek gyakorlatilag ismert gitárosok és basszusgitárosok signature soundjait tartalmazzák.

 

katana go gal 03. 1000x

 

Az eszköz oldalán található egy Stage Feel feliratú gomb, melyet megnyomva a Katana Go egy adott térbe helyezi a hangszer hangját, ezzel növelve a térérzetet. Ez gyakorlatilag egy reverb, mely ráhúzható azonnal bármely presetre, függetlenül attól, hogy az adott sound rendelkezik-e reverbbel, vagy sem. Ez a Stage Feel, azonban nemcsak egy egyszerű zengető, ugyanis segítségével a gitár és a külső hangforrásból Bluetooth-on érkező zene helyét egymáshoz képest változtathatjuk. A Stage Feel három móddal rendelkezik:

  1. Mód: kisebb tér, a gitár hangja elölről jön, a Bluetooth-on keresztüli hang viszont hátulról jön.
  2. Mód: nagyobb tér, a gitár és a Bluetooth-on keresztüli hang is hátulról jön.
  3. Custom mód: alapbeállításnál a gitár hangja balról-hátulról, a Bluetooth-on keresztüli hang pedig jobbról-hátulról jön, de a Boss Tone Studio appal a panorámázás és a tér nagysága is változtatható, testreszabható.

katana go gal 04 500x

Kezelhetőség

A legtöbb fejhallgató-erősítőnél a presetek között egyesével tudunk váltani, vagyis egy preset up és preset down váltási lehetőségünk van. A Katana Go esetében azonban jóval életszerűbb a navigáció, ugyanis itt bank up és bank down kapcsolónk van és a bankokban található három preset között közvetlenül egy-egy gombbal tudunk váltani (A, B, C gombok). Ez jóval észszerűbbé teszi a preset-managementet, olyan szintre hozva azt, hogy alkalmassá teszi akár élő felhasználásra is. A gyári presetek egyébként úgy vannak kategorizálva, hogy minden bankban az „A” helyen a hi-gain, „B” helyen a mid-gain/crunch, „C” helyen pedig a clean-jellegű hangzások találhatók, így nagyon gyorsan, pusztán a bankváltó kapcsolóval körbefutható az összes azonos kategóriájú hangszín.

Bluetooth kapcsolat segítségével az FS-1-WL típusú lábkapcsoló is alkalmazható a Katana Go-val, ilyen módon már a valós színpadi felhasználás is teljesen életszerűvé válik.

 

katana go gal 07 1100x

Hangminőség

A Boss Katana Go tesztelésekor a gyári preseteket lapoztam végig egy nagyon jó minőségű fülmonitorral. Nem használtam szerkesztő szoftvert, vagy appot, nem nyúltam bele a soundokba, mert pont arra voltam kíváncsi, hogy milyen a „hozott anyag”. Fent említettük, hogy ezekre az eszközökre gyakorlatilag mini multieffektként is tekinthetünk, és mint a multieffektek túlnyomó többségénél, úgy itt is a gyári soundok azért törődést igényelnek, hogy igazán jól használhatóak legyenek. Bármilyen modellezős eszköznél nálam a legalapvetőbb és legfontosabb osztályozási szempont, hogy a nyers alap-sound, vagyis maga az erősítő- és ládamodell hogyan szól, illetve milyen vele a játékérzet. A Katana Go esetében a gyári presetek között találtam több olyat is, melyek nagyon közel álltak az ízlésemhez, gyakorlatilag alig nyúlnék hozzájuk a szerkesztő szoftverrel, mert annyira készen voltak. Úgy reagáltak a kézből jövő dolgokra, ahogyan azt nagyjából szerettem volna, tehát mindenféle tuningolás nélkül élvezetesen használhatóak. Ez nagy szó, hiszen a legtöbb ilyen eszköznél ez ritka jelenség. Az effektek teljesen korrektek, a Boss effekteknél és a Katana erősítőknél már jól megszokott minőséget hozzák.

 

 

Összefoglalás, ajánlás

A Boss Katana Go az egyik legjobb fejhallgató-erősítő, mellyel valaha találkoztam. A rengeteg hasznos funkciójának és kivételesen jó preset kezelésének köszönhetően véleményem szerint ebben a ligában valahol az élboly legelején helyezkedik el. Nagyon praktikus, jól átgondolt szolgáltatásokkal bír, melyek teljesen kiszolgálják a gyakorláshoz kapcsolódó minden elképzelhető igényt. Adott esetben egy próbát, vagy talán még egy koncertet is meg lehet vele csinálni, ebből adódóan a gyakorláson túl egy kiváló tartalék eszköz lehet, mely adott esetben mindig kéznél van. Aki fejhallgató-erősítőt keres, az mindenképpen próbálja ki a Boss Katana Go-t!

Technikai adatok

Tesztpéldány: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 56.900 Ft
Gitár mód öt erősítő típussal és több mint 60 effekttel
Basszus mód három erősítő típussal és több mint 60 effekttel
Kezelőfelület: hangerő potméter, Bluetooth kapcsoló, Stage Feel kapcsoló, On/Off kapcsoló, multifunkciós kapcsoló (hangoló kapcsoló, mely egyben a bankválasztó kapcsoló), A-B-C preset-választó gombok)
Kimenetek: 3,5”-os fejhallgató kimenet, USB-C kimenet
Hangszerhez való csatlakoztatási lehetőség: változtatható szögű 6,3-as jack
Stage Feel funkció, a BOSS fejlett téreffekt-technológiájának köszönhetően
30 felhasználói memória minden módban
OLED kijelző a memórianevek és beépített hangoló megjelenítéséhez
Hangszerkesztés és játék mobilkészülékről vezeték nélkül megszólaltatott zenékkel, Bluetooth kapcsolaton keresztül
BOSS Tone Studio kiegészítő alkalmazás hatékony hangszerkesztési, memóriarendezési és YouTube-gyakorlási eszközökkel
Liveset-ek letöltése és megosztása a BOSS Tone Exchange-en
Beépített, újratölthető akkumulátor, akár öt óra üzemidővel
Lábbal történő vezeték nélküli vezérlés az opcionális EV-1-WL vezeték nélküli MIDI Expression pedállal és FS-1-WL vezeték nélküli lábkapcsolóval
Opcionális CB-KTNGO hordtáska a KATANA:GO-hoz, töltőkábelhez és egyéb tartozékokhoz
Méretek: 45 x 125 x 24mm
Súly: 70 g

 

Ezek is érdekelhetnek