zenesz_logo.pngAz Ibanez bejelentette AE akusztikus gitár sorozatának frissítését, ami újratervezett előerősítőket, kettős pickup rendszert, új tervezésű, kimélyített húrlábakat és teljesen új X-M tetőmerevítést jelent.

 

ibanez-ae-series-guitars@1400x1050-696x522.jpg

 

Az AE testforma, ami a széria nevét adja, már önmagában telitalálat. A széles alsó ívvel rendelkező, „derékban” erőtelesen keskenyedő, nem túl vastag, un. Venetian cutaway fazonú test tökéletes példája a kényelmes, de megfelelő hangerőt nyújtó testformának.  Az új X-M tetőmerevítést hosszas kutatás-fejlesztés előzte meg, a gondosan tervezett szakallopált (kimélyített) X alakú merevítés és hozzá csatlakozó a vékonyabb merevítők elosztása következtében a tetőlap tökéletesen közvetíti a húrok rezgését a húrlábon keresztül a test felé. Az akusztikus gitárok tetőlapjának merevítése azért kulcskérdés, mert a tetőnek egyfelől szüksége van belső merevítésre, másfelől a merevítés ellenére jól kell rezonálnia a húrok rezgésére. Az új X-M tetőmerevítés tiszta mély tónusokat, fényes magasakat és kissé visszafogott, de meleg közepeket eredményez, ugyanakkor széles dinamikatartományt tesz lehetővé, vagyis a gitár jól reagál a játék dinamikájára.

A következőkben két új modellt mutatunk be a sorozatból, ezek modellek hamarosan itthon is kaphatók lesznek.

 

ibanez-ae325 700x.jpg

 

Ibanez AE325

A frissített AE325 esetében a tömör sitka fenyő tetőlapot kombinálták az okume (Afrika nyugati és középső részén, viszonylag szűk területen honos fafaj) hátlappal és kávával. Az ötrétegű afrikai mahagóni / pau ferro nyakra makassar-ébenfa fogólapot ragasztottak, ami 20 jumbo érintőnek ad helyet, és szőlőinda mintázatú faberakás díszíti. A nyak kényelmes fogású vékony „C” profillal rendelkezik, a játékkényelmet még tovább fokozza a fogólap finoman lekerekített éle. Hasznos extra a fogólap szélén található, sötétben fluoreszkáló lumineszcens pozíciójelölők sora.

 

feat_AE_Bracing_2.jpg

X-M tetőmerevítés

 

Az AE325 gitárt kétutas pickup rendszerrel látták el, közvetlenül a nyak tövében egy mágneses Ibanez AP11 hangszedőt helyeztek el, a húrláb alatt pedig egy T-bar pickup dolgozik, mindkettőhöz külön hangerő potméter áll rendelkezésünkre. Kimenetből is kettőt kapunk: a hevedertartóba szerelt jack aljzaton a két pickup általunk kevert jele küldhető ki. Ha mindkét kimenetet használjuk, akkor a felső aljzaton a mágneses pickup, az alsó aljzaton a húrláb alatti pickup jele egymástól függetlenül továbbítható a keverő felé, így a gitár akár sztereóban is meg tud szólalni.

 

feat_AE_pu 500x.jpg

 Kettős pickup rendszer

 

A felső nyeregnek és az akusztikus gitár húrlábnyergének nem szoktunk különösebb figyelmet szentelni, pedig ez az a két pont, ahol a gitárhúr tulajdonképpen átadja a rezgést a hangszer testének. A csontból készült felső nyereg és húrlábnyereg általában csak a felső kategóriás gitárok jellemzője, és ezen a gitáron is jelen vannak. A pehelykönnyű, kimélyített makassar-ébenfa húrláb hatékonyan továbbítja a húrok rezgését a tetőlapnak, az Ibanez Advantage húrlábtüskék pedig könnyebb és gyorsabb húrcserét tesznek lehetővé, és speciális kialakításukkal megakadályozzák, hogy túlságosan erősen nyomjuk a tüskéket a helyükre.

Az Ibanez AE325 enyhén fényes natúr lakkozást kapott, ami a krómozott hangolókulcsokkal a gyöngyház és fa berakású rozettával, valamint a gyönyörű mintázatú lángolt okume kávát és hátlapot szegélyező vékony fa berakással visszafogottan elegáns összhatást eredményez.

 

További fontosabb adatok:

Menzúra: 651 mm
Fogólap rádiusz: 400 mm
Felső nyereg szélessége: 44 mm
Húrtávolság: 11 mm
Test maximális vastagsága: 117,45 mm
Hangolókulcsok: öntött, krómozott, 1:18 áttétel
Megjelenés: 2020. július 22.
Várható ár: 251.000 Ft

 

ibanez-ae2412-natural-high-gloss-front 700x.jpg


Ibanez AE2912

A frissített, szintén AE testformával és az új X-M tetőmerevítéssel rendelkező 12 húros modellnél a test minden alkotóeleme okume fából készült, a top anyagát természetesen tömör okume fa adja. A testhez nyatoh fa (Délkelet-Ázsiában honos szép mintázatú keményfa) nyak csatlakozik, amely szintén vékony „C” profilú Comfort Grip kialakítású. A fogólapnál egy viszonylag ritka faanyaggal van dolgunk ez a katalox, ami Közép-Amerikában és Mexikóban honos nagyon kemény fa, vagyis ideális fogólap anyag. A fogólapot ennél a modellnél is szőlőinda mintázatú faberakás díszíti, 20 jumbo érintőnek biztosít helyet, és itt is finoman lekerekítették a fogólap szélét, ami nagyban hozzájárul a játékkényelemhez.

 

preamp_AE 550x.jpg

 

Az AE2912 modellen egy, a nyaknál elhelyezett AP11 mágneses pickup továbbítja a jelet az Ibanez Custom Electronics előerősítő felé, amelyet egy hangerő és egy hangszín gombbal kezelhetünk. Ennél a modellnél sem kell lemondanunk az Ibanez Advantage húrlábtüskékkel és csont nyereggel ellátott új fazonú, kimélyített húrlábról, melynek anyaga szintén katalox fa. Azt talán említeni sem kell, hogy a felső nyereg is valódi csontból készült.     

Az AE sorozat frissített 12 húros modellje is enyhén fényes natúr finish-t kapott, ami szépen hangsúlyozza az okume fa érdekes erezetét, és a gyöngyház-fa berakású rozettával és az átlátszó koptatólappal természetes, elegáns megjelenést kölcsönöz a gitárnak.

 

ibanez-ae295-lgs.jpg

AE295

 

A 12 húros AE2912 modellnek létezik hathúros változata is AE295 típus megjelöléssel, ami minden összetevőjében megegyezik az itt ismertetett gitárral. Annyi eltérés mutatkozik a két modell között, hogy a hathúros gitár nyaka kicsit keskenyebb, a felső nyeregnél 44 mm-től indul és a 14. érintőnél 55 mm (a 12 húros itt 60 mm). A nyak vastagsága a hathúros modellnél az 1. érintőnél 20 mm, a 12 húrosé pedig 21 mm. Az AE 295 várható ára 177 000 Ft, és szintén július 22-től lesz kapható.

 

További fontosabb adatok (AE2912) 

Menzúra: 651 mm
Fogólap rádiusz: 400 mm
Felső nyereg szélessége: 48 mm
Húrtávolság: 11 mm
Test maximális vastagsága: 117,45 mm
Hangolókulcsok: öntött, krómozott, 1:18 áttétel
Megjelenés: 2020. július 22.
Várható ár: 194.000 Ft

Az Ibanez európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.