zenesz_logo.png



– LIPPÉNYI GÁBOR – Bio minősítéssel rendelkező új Reserve és Select Jazz sorozatok a D’Addario kínálatában.

Nem egészen egy éve írtunk a D’Addario nádakról a szintetikus Venn sorozat kapcsán. Akkor is megemlítésre került, hogy immár jó néhány évvel ezelőtt sok nagy, régi ismert márka került a cég portfóliójába, mint például a Rico, a Hemke, vagy a La Voz. A mostani bejelentésnek a lényege, hogy a cégcsoport megkapta az Organics minősítést nádjaira és két fontos család a nádak közül, a Reserve és a Jazz Select már megjelent ebben a formában.

Organics FactSheet 1192x

Az Organics megnevezés igazából az amerikai piacon használt, Európában inkább a „bio” elnevezést preferáljuk azokra a termékekre, amelyeknek az előállítása során nem használnak műtrágyát, kemikáliákat vagy rovarirtó szereket. Ennek az igazolása nem egyszerű feladat, több éven keresztül, állandó ellenőrzéseket kell végezni, nemcsak magán a termelő helyen, hanem a környezetében is. A D’Addario cég már 2008 óta ennek megfelelően működteti ültetvényeit, többek között Franciaországban. Ennek ellenére a certifikáció (tanúsítvány) megszerzése több évet vett igénybe a már említett okok miatt.

01 Reserve nád papírtartóval 500x

D'Addario Reserve Organics nád papírtartóval

A környezettudatosság a D’Addario cégnél más vonalon is fellehető. Például azokat az adatokat látva, hogy a zeneiparban csak dobverők gyártásához naponta 1500 fát vágnak ki, a cég az amerikai Tennessee államban komoly fa újra telepítési kampányba fogott, a 2024-es évre már évi egymillió fát fognak ültetni. Az Organics nádak kapcsán is történt ilyen jellegű fejlesztés, a műanyag nádtartókat a csomagokban papírra cserélték le. A folyamatosan nádakat használó fafúvósok amúgy is rendelkezhetnek régebbi elhasznált nádak műanyag tartóival. Profi felhasználók pedig valószínűleg speciális nádtárolókat használnak, amikben esetleg az állandó páratartalmú környezetben tartást is szabályozni lehet. (Maga a D’Addario is gyárt ilyet.)

 

Organics clarinet 687x

 

A két nád család, ami immár Organics formában kapható a Reserve és a Jazz Select. A Reserve sorozatot elsősorban klasszikus zenészek igényeinek figyelembevételével alakították ki. Egyrészről a kínálat lefedi a szinte teljes klarinét családot (Bb klarinét, Eb klarinét, basszus klarinét), a Bb klarinét esetében a Reserve Classic és a Reserve Evolution is kapható az új formátumban. Ezek zenekari- és szólójátékra egyaránt alkalmas, nagyon jól kidolgozott, kiegyenlített hangzást produkáló nádak. A Reserve sorozatban a szaxofon nádak is megtalálhatók mind a négy fő hangszercsoporthoz.

A Jazz Select nád család csak szaxofonokhoz létezik (Bb szoprán, Eb alto, Bb tenor és Eb bariton hangszerekhez). Ezek a nádak kifejezetten a jazz és pop hangzásokhoz lettek optimalizálva, gyors hangindítás, nagy széles hangzás jellemzi őket. Mindegyik hangszerhez kapható Filed és Unfiled verzió. Ez azt jelenti, hogy a nád ívesen levágott részénél eltávolították-e a kérget (French cut vagy Filed) vagy pedig meghagyták azt (Unfiled). Ez részben befolyásolja a hangzást és a játszhatóságot, az Unfiled verzió általában amúgy is jobb a fényesebb hangzású fúvókákhoz, a Filed verzió pedig a kisebb hangszereknél és sötétebb hangzású fúvókáknál használatos. A nádak mind a Jazz Select, mind a Reserve sorozatokban 5-ös és 10-es csomagokban kaphatók, nagyjából az eddig megszokott árakon.

 

 

Rainer Laumann, a D'Addario értékesítési és marketing szakembere egy interjúban így nyilatkozott: „Eme forradalmi újítás részeként a hagyományos, műanyag nádtartók helyett természetes és megújuló papírból készült tartókat alkalmazunk, ami által több, mint 30 000 kg műanyaghulladékot tudunk évente megspórolni. A nádakat egyenként újrahasznosítható csomagolással látjuk el, ezzel biztosítható, hogy minden egyes nád kellőképpen higiénikus és a környezeti hatásoktól védett legyen. A D'Addario minősített bio nádjai először a Reserve és Jazz Select sorozataink részeként kerülnek piacra Európában, de a tervünk az, hogy 2025-ig a teljes valódi nád portfóliónk bio alapanyagok felhasználásával készüljön, és legyen elérhető világszerte.”

A Reserve Organics és a Jazz Select Organics sorozatok tehát azt jelentik a fafúvós számára, hogy a megszokott magas minőség mellett immár környezettudatosabban használhatunk nádakat, annak tudatában vehetünk a szánkba egy szerves anyagból készült terméket, hogy az alapanyaga bio körülmények között lett termesztve. Az új D’Addario nádak már elérhetők a boltokban.

További információk: https://www.daddario.com/products/woodwinds/