zenesz_logo.png– LIPPÉNYI GÁBOR – A laikusok és még a fafúvósok közül is sokan nem ismerik a szintetikus nádakat. Pedig ezek már jó pár éve léteznek és egyre jobb minőségűek.

Az a tény, hogy a D‘Addario cég is megjelentetett ilyen terméket bizonyára jobban előtérbe helyezi ezt a dolgot, hiszen a cég az egyik legnagyobb névnek számít ezen a területen (is), hozzájuk került a Rico, a Hemke a La Voz és sok más ismert régi márka.

A szaxofon, klarinét és más fafúvós nád gyártás nem egyszerű dolog. Csak nagyon magas minőségű, megfelelően kiválogatott nádból lehetséges, nagyon precíz technológiával. Sok laikus azt hiszi, hogy a különböző erősséggel jelzett nádakat különböző vastagságban gyártják, de ez nem így van. Méret az egyféle létezik minden márka típusnál és az utólagos válogatásnál, géppel végzik el a merevség mérést és ez alapján számozzák a nádakat. Eleve sok eltérés lehet két elvileg megegyező számozású nádnál, ez a használat folyamán még inkább változhat. A valódi nád valamennyire nedves állapotban játszható igazán, de a túl nagy nedvesség tartalom sem tesz jót a viselkedésének. Tehát a környezet időjárás állapota is nagyban befolyásolhatja a játszhatóságot és a hangzást.

A szintetikus nád létrejötte ezeknek a negatív tulajdonságoknak a kiküszöbölését célozza meg. Mindegyik létező márka nagyon kiegyenlített minőséget és merevség érzést ígér, a környezeti páratartalom itt nem befolyásoló tényező, valamint sokkal hosszabb élettartam várható. amely alatt sokkal kevésbé változik a játszhatóság és a hangzás.

 

tenor 500x

 

A D’Addario Venn sorozat (pillanatnyilag alto, tenor szaxofonra és klarinétre érhető el) ugyanezeket a pozitív tulajdonságokat kínálja, ugyanakkor a valódi nádhoz még inkább hasonlító érzetet és hangot ígérnek a gyártók. Leírásuk szerint a hosszú fejlesztés alatt figyelembe vették a valódi nád minden tulajdonságát, mérnökileg visszafejtették a természetes anyag felépítését. Különböző erősségű polimer szövet szálakat kevertek gyantával (minden egészségügyi ajánlást betartva) és hozzáadtak természetes nád részeket is.

Hozzám egy alto és egy tenor szaxofon nád érkezett kipróbálásra, az eddig elmondottak okán érthető, hogy nagy izgalommal fogtam hozzá a kicsomagoláshoz, bár már egy jó ideje van tapasztalatom szintetikus náddal (vagy épp pont azért). Maguk a nádak a csomagon belül egy szokásos műanyag tartóban lettek elhelyezve, de ez a tartó egy viszonylag nagyobb papírdobozban foglal helyet, ami még belecsúszik egy papír hüvelybe is. Mindenesetre igényes a csomagolás, akár egy iPhone vagy Apple watch. Maga a nád színben is nagyon hasonlít a valódi nádra, fényesebb a felülete, de egyébként messzebbről elég nehéz megkülönböztetni.

VENN CloseUpReeds 500x

Első kipróbálásra örömmel állapítottam meg, hogy jól sikerült belőni az erősséget, ugyanis a D’Addario oldalán van egy összehasonlító táblázat és ebből látszik, hogy valamivel felette van erősségben néhány megszokott márkáénál. Én normál nádból általában a 2.5 számozásút használom, például a Vandoren Java esetében. Ez esetben a 2 számozás felet meg nagyjából ennek. Az első benyomás az volt, hogy nagyot szól a nád és széles a hangzás. Egy alapjában átütő hang, amiben van bőven elég mély és magas is. Tenor szaxofonon egyértelműen ez az egyik legjobb nád, amin mostanában játszottam. A Dave Guardala King fúvókához ez teljesen passzol, minden lágéban jól kezelhető, könnyű és pontos a flagoelett játék, az alsó hangok is könnyen megszólalnak, nagyon jól lehet dinamikázni.

 

alto 500x

 

Alt szaxofonon is jól játszható volt a Venn, de hangzásban a fő fúvókámon, ami egy Dukoff F8, már az ízlésemnek egy kicsit sok volt a teteje. Kipróbáltam utána egy kézi gyártású (Gruber) gumi fúvókával és azzal nagyon használható hangot produkált, ott már puhább, kicsit fedettebb volt a hangzás, de az ereje megmaradt. A hangzás és a játék komfort tényleg nagyon közel volt a valódi nádhoz. Nyilván az, hogy mennyire tartós a nád csak hosszabb használat után fog kiderülni és ez nagyban függ a felhasználástól is.

Mindenesetre az első tapasztalatok kifejezetten pozitívak a Venn nádakkal. Persze itt jöhet az a kérdés, hogy mindez mennyiért. A prémium szintetikus nádak nem olcsók, sőt elsőre kifejezetten drágának tűnhet az, hogy mondjuk 8-10 normál nád árát kell kifizetni egy ilyen nádért. Viszont minden profi szaxofonos vagy klarinétos tudja, hogy egy csomag nádból 30-40 százalék az nem igazán lesz teljesen jó még javítgatva sem. Ezen kívül itt az élettartam akár tízszeres vagy még több is lehet (átlag használatnál fél év vagy még hosszabb idő). Ezeket összeadva az jön ki, hogy amennyiben beválik valakinél ez a technológia, akkor hosszú távon még olcsóbb is lesz.

 

 

Tájékoztató árak:

D’Addario - VENN szintetikus B-klarinét nád: 31 EUR
D’Addario - VENN szintetikus altszaxofon nád: 31 EUR
D’Addario - VENN szintetikus tenorszaxofon nád: 35 EUR

További információk: D'Addario