zenesz_logo.pngOktóber végén írtunk a Foxgear 100 W-os analóg pedálerősítőiről, most az olasz cég egy újabb, pedálformátumú erősítővel jelentkezett.

Az új Baroni JEVAL 150 W RMS teljesítményű kétcsatornás hibrid erősítő, melynek az előerősítőjében egy ECC82 cső dolgozik, ami szignifikánsan beleszól a hangzás dinamikájába, és olyan meleg, erőteljes mélyekkel rendelkező hangzást produkál, ami a csöves erősítők sajátja. Első ránézésre az előerősítő cső mellett még az tűnhet fel, hogy az erősítőt fából készült oldalfalakkal látták el, ami azt célozza, hogy pl. stúdióban, asztalra helyezve könnyebben kezelhető legyen, de pl. pedálboardba építéskor ezeket a fa oldallemezeket leszerelhetjük.

 

Jeval top 750x

 

A Foxgear mérnökeinek sikerült egy olyan high-gain csöves előerősítőt alkotniuk, és úgy összehangolni a csövet a FET-ek sorozatával, hogy az erősítő minden erősítési szintnél optimálisan reprodukálja egy csöves erősítő viselkedését.

A CALM (tiszta) csatornát úgy tervezték, hogy a Blackface korszak népszerű vintage erősítőinek melegségét és fényességét adja vissza. A RAGE csatorna a díjnyertes GURUS NINJA előerősítő pedál alapján készült, ami legkiemelkedőbb high-gain erősítők autentikus hangját szállítja. A csatornák között a Calm/Rage lábkapcsolóval tudunk váltani.

Mindkét csatornánál egymástól független háromsávos EQ, Volume, Gain szabályzók állnak rendelkezésünkre, emellett egy Presence és egy Master Volume potival kezelhetjük az erősítőt.

 

Jeva switches 2

 

A kezelőfelület közepén további három kapcsolóval találkozhatunk: a Ground Lift akkor jöhet jól, ha másik földelt eszközhöz csatlakozunk és el szeretnénk kerülni a földhurkot. A Baroni JEVAL vonalkimenetét ellátták egy analóg hangfalszimulátorral, ami egy 2 x 12-es Celestion V30 hangszórókkal szerelt és Shure SM56-tal mikrofonozott láda hangját emulálja. Ha nincs szükségünk rá, vagy más külső plug-int vagy IR alapú hangfalszimulációt szeretnénk használni a Cab-Sim kapcsolóval a beépített ládaszimulációt kikapcsolhatjuk.

Az FX-Series/Parallel kapcsoló lehetővé teszi, hogy válasszunk az effekt loop soros vagy párhuzamos használata között. Ha digitális effekthez csatlakozunk erősen ajánlott a Parallel, vagyis párhuzamos mód, így nem kerül az effekt felé küldött jel digitalizálásra, vagyis az eredeti jel teljesen analóg marad, csak effekt kerül rá.

Jeval3 800 rear

A bemenetet és az összes kimenetet a hátsó panelen helyezték el, de itt található egy Standby kapcsoló, de egy külső lábkapcsolót is csatlakoztathatunk az erősítőhöz, mellyel a csatornákat tudjuk váltani. Kapunk kétféle hangfalkimenetet, az egyikre 8 és 16 Ohmos, a másikra 4, 8, és 16 Ohmos hangfalat köthetünk. Következik a ládaszimulációval ellátott Line kimenet (felvételhez, PA rendszerhez), majd az effekt Return/Send aljzatok, végül a gitárbemenet. (Itt jegyezzük meg, hogy a Presence szabályzó a vonalkimentre nincs hatással, csak a hangfalkimenetekre.)

 

 

Az összegzésnél meg kell említeni, hogy Baroni JEVAL erősítővel a gyártó elsősorban a metal zenét játszó gitárosokat célozta meg, mondhatnánk azt is, hogy ez a modell egy igazi high-gain szörnyeteg… Ugyanakkor a Baroni JEVAL pedálerősítőnek létezik egy elődje, a Baroni AFK 150, ami szintén kétcsatornás, 150 W-os erősítő, azonos kezelőfelülettel, azonban ez inkább vinatge hangolású, ami főleg a Drive csatorna hangzásában tetten érhető. Ez a csatorna a klasszikus, túlhajtott brit fej-láda hangzásokat reprodukálja, de high-gain torzításokba is belehajszolható. A fenti videót már csak azért is érdemes megnézni, mert mindkét Baroni erősítőt bemutatja.

A Baroni JEVAL erősítő hamarosan elérhető a hangszerboltokban, javasolt kiskereskedelmi ára 599 EUR.