zenesz_logo.png



Egy közepes teljesítményű 1x10-es és egy nagy teljesítményű 2x10-es basszus kombó csatlakozott az eddig gitárközpontú sorozathoz.

A Boss két újabb kombót mutatott be sikeres Katana sorozatában, de ezúttal két basszus kombóról van szó, mégpedig a Katana-110 Bass és Katana-210 Bass erősítőkről. Mindkét változatot egyedi tervezésű hangszórókkal, AB osztályú végerősítővel és Power Control funkcióval látták el, mellyel a legkisebb hangerőtől a színpadi hangerőig optimális hangzást érhetünk el.

ktn bass gal 4 800x493

Boss Katana-110 Bass

A sorozat kisebbik modelljében egy 10 inches mélyhangszóró és egy kikapcsolható magassugárzó dolgozik, melyeket egy 60 W-os „AB”osztályú végerősítő hajt meg. Egy forgókapcsolóval három különböző karakterű előerősítő közül választhatunk: Vintage, Flat és Modern. Ebben a szekcióban a Gain és Volume szabályzók mellé még kapunk egy Shape kapcsolót is mellyel válthatunk Mid Scoop, Bright és Extended Range (középszegény, fényes, kiterjesztett tartományú) hangzás között. A négysávos EQ is tartalmaz érdekességeket, a Low Mid és High Mid kezelőgombokat lenyomva mindkettőnél három különböző frekvencia tartomány között választhatunk, ahol szabályozni tudjuk a közepeket.

ktn bass gal 110 x1187

A méltán híres Boss effektek is helyet kaptak az új kombókban, mindjárt a bemenetnél egy különálló Comp/Drive szekcióval adhatjuk meg a kompresszálás/túlhajtás jellegét, mértékét, majd az FX1 kapcsolóval a wah, octave, kórus, phaser, basszus-szintetizátor, az FX2 gombbal pedig a különféle delay-ek, és reverbek között válogathatunk. Ugyanitt érhetünk el még további több mint 60 effekt fajtát a BOSS Tone Studio Editor segítségével.

Ne feledkezzünk meg a Blend funkcióról sem, mellyel a „száraz” és effektezett hang arányát keverhetjük. A Master szekcióban hat Tone Setting memóriahely áll rendelkezésünkre, ahol a beállított hangzásainkat elmenthetjük. Ezekben a presetekben az előerősítő fajtáját, az EQ- és effekt beállítást, valamint a Blend poti állását tárolhatjuk és egy pillanat alatt előhívhatjuk. A főkapcsoló mellett találjuk az elején már említett Power Control kapcsolót mellyel otthoni gyakorlás esetén 1 W-ra csökkenthetjük az erősítő teljesítményét anélkül, hogy a kihajtott hangzást nélkülöznünk kellene. A kapcsoló Standby állásában pedig némíthatjuk az erősítőt, a hangerő és egyéb beállításaink változtatása nélkül.

ktn bass gal 3 rear 1100x

 

Ha egy pillantást vetünk a hátsó panelre, láthatjuk, hogy ki- és bemenetek terén sincs okunk panaszra. A szimmetrikus XLR kimeneten jelet küldhetünk pl. a PA rendszer felé, egy háromállású kapcsolóval választva a Direct, Pre (EQ) vagy Post (EQ) lehetőségek közül. Itt találjuk az effekt loop Send/Return aljzatát, valamint a Power Amp In bemenetet, Ez utóbbival az előerősítő megkerülésével a végerősítőre küldhetünk jelet, abban ez esetben, ha pl. egy külső előerősítővel, vagy erősítő szimulátoros multieffekttel állítjuk elő hangzásunkat. A Phones/Rec kimenetre fejhallgatót csatlakoztathatunk vagy felvevő eszköz felé küldhetünk jelet. Lehetőségünk van külső Expression pedál és Boss GA-FC lábkapcsoló használatára is az EXP Pedal és GA-FC jack aljzatoknak köszönhetően. A 3,5 mm-es AUX bemeneten külső jelet küldhetünk az erősítőre, de kapunk USB 2.0 portot is, amivel számítógéphez csatlakozhatunk felvétel céljából, de a BOSS Tone Studio alkalmazással további effekteket is letölthetünk a http://bosstonecentral.com oldalról, szerkeszthetjük azokat, és mentéseket készíthetünk beállításainkról. Végül említsük meg, hogy külön megvásárolható BOSS Bluetooth® Audio MIDI Dual Adaptert is csatlakoztatunk a hátsó panelen kialakított helyre, és így iOS vagy Android eszközzel vezeték nélkül küldhetünk zenét az erősítőre, vagy a megfelelő alkalmazással mobileszközről kezelhetjük effektjeinket.

ktn bass 210 gal 6 850x618

Boss Katana-210 Bass

A nagyobb változatot már 2 x 10”-os hangszórókkal szerelték fel és az „AB” osztályú végerősítő teljesítménye 160 W. Itt is kapunk egy magassugárzót, ami kikapcsolható. Ahogyan az a kezelőpanelen is látszik a két kombó ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja: háromféle előerősítő, négysávos EQ, de effektek terén is megegyezik a két változat tudása.

Egyetlen ponton tapasztalhatunk eltérést, a Katana-210 Bass hátsó paneljén egy hangszóró kimenet is található, amire bármilyen 4 ohm-nál nagyobb hangfalat csatlakoztathatunk. Ilyenkor a kombó saját hangszórója nem fog szólni. A két hangszóró és a nagyobb erősítő miatt ennek a változatnak valamivel nagyobb a mérete és a súlya, valamint az áramfelvétele.

A rendkívül sokoldalú Boss Katana basszus kombók egyaránt tökéletes megoldást kínálnak színpadi vagy stúdió környezetben történő használatra, de a számos kimenetnek – köztük a fejhallgató kimenetnek – és a Power Control funkciónak köszönhetően otthoni gyakorlásra, home stúdióban történő felvételre is ideálisak.

 

 

Boss Katana-110 Bass

Teljesítmény: 60 W
Hangszóró: 1 x 10” + magassugárzó
Méretek: 470 x 300 x 500 mm (szélesség x mélység x magasság)
Súly: 16,8 kg
Tájékoztató ár: 151 900 Ft

Boss Katana-210 Bass

Teljesítmény: 160 W
Hangszóró: 2 x 10” + magassugárzó
Méretek: 490 x 360 x 620 mm (szélesség x mélység x magasság)
Súly: 21,8 kg
Tájékoztató ár: 246 900 Ft