zenesz_logo.pngEgyéb húros hangszerek

Az Ortega 2022-es akusztikus gitár újdonságairól január elején már beszámoltunk, most következzenek a négyhúros „kistestvérek”, az ukulelék...

Az Ortega számos ukulele sorozatában jelentkezett új modellekkel, ezeket szeretnénk olvasóinknak sorban bemutatni. Az új modellek méret, finish és persze ár szempontjából is meglehetősen széles kínálatot nyújtanak, a kezdőktől a profikig mindenki találhat elvárásainak megfelelő hangszert.

RUET QMA web detail 01 750

ELITE sorozat RUET modellek

Az ELITE sorozat modelljei a felső ligát képviselik, ezeket a hangszereket a kifinomult mesterségbeli tudás és a legjobb anyagok találkozása jellemzi. A koncert méretű ukulelék mind valamilyen egzotikus hangszerfából készültek, közös bennük a tömör tetőlap és az un. scalloped cutaway forma. Ez azt jelenti, hogy a felső fekvések könnyebb elérését szolgáló bevágás (cutaway) nem a teljes testet érinti, csak tetőlapot és a kávát, ami érdekes formát eredményez. A RUET sorozatú ukulelék ötféle fából készült változatban állnak rendelkezésre, és annyit még érdemes tudni, hogy amilyen tömör fából készült a tetőlap, minden esetben ugyanaz az fa adja a káva és a hátlap anyagát is, ezek pedig a következők:

Ortega RUET big 850x

 

RUET-ZC – ziricote
RUET-QMA – habos juhar
RUET-SMA – rajzos juhar
RUET-ACA – akác
RUET-EB – ébenfa

Mind az ötféle modell testéhez mahagóni nyakat illesztettek, diófa fogólappal, ami 18 érintőnek biztosít helyet és látványos Tree of Life berakás díszíti. A húrláb szintén diófa, a hangszer skálahossza 14,96” (380 mm), a nyak szélessége a felső nyeregnél 36 mm.

A RUET ukuleléket MagusFly elektronikával szerelték fel, melynek a kezelőszervei a hanglyuk pereménél érhetők el, a kimenet jack aljzatát a heveder tartóba rejtették el. A testet mindegyik változatnál mahagóni/juharfa binding szegélyezi, a hanglyuk körül esztétikus mahagóni rozetta látható gyöngyház berakásokkal. A tömör, tradicionális fazonú ukulele fejre Graph Tech Ratio friction hangolókulcsokat szereltek fekete tekerőgombokkal.


Mindegyik modell ára 140 000 Ft, amiben egy puhatok is benne van.

 

 RUOX TE web detail 01 780x tenor

ONYX sorozat RUOX modellek

Az ONYX sorozat új modelljei háromféle méretben állnak rendelkezésre: szoprán, koncert és tenor. Mindegyik hangszer topja lucfenyőből készült – az igencsak kedvező ár már sugallja, hogy nem tömör, hanem rétegelt fenyőről van szó – a káva és hátlap pedig mahagóniból. A testhez mahagóni nyak csatlakozik, a fogólap és a húrláb anyagát itt is diófa adja. A szoprán méretű ukulele – ROUX-SO15 érintővel készül, skálahossza 13,78″ (350 mm) a felső nyereg szélessége 36 mm.

Ortega RUOX

A fej kialakítása – elletétben a RUET modellekkel – a klasszikus gitárokat idézi, akárcsak a nyitott mechanikás hangolókulcsok elhelyezése is. A diófa a fejen is megjelenik egy vékony réteg formájában, ami a fekete testhez hasonlóan fényes lakkozást kapott. A testet elegáns mahagóni szegély díszíti, melyben még fehér egy gyöngyház berakást is megfigyelhetünk. A rozettát is mahagóni berakás szegélyezi, fehér színnel kombinálva.

Nézzük, hogy a koncert és tenor méretű RUOX modellek mennyiben térnek el a szoprántól! Az anyagok megegyeznek a szoprán hangszernél leírtakkal, azonban a koncert méretűRUOX-CC – hangszer skálahossza 14,96” (380 mm), az érintők száma itt már 18, a nyak szélessége a felső nyeregnél 36 mm, vagyis megegyezik a szoprán méretével.

 

A tenor méretűRUOX-TE – ukulele menzúrája 17,32” (440 mm) a fogólapon itt is 18 érintővel találkozhatunk, a nyak a felső nyeregnél 37 mm széles. A RUOX ukulelék akusztikus modellek, vagyis nem rendelkeznek elektronikával, és ez az áron is meglátszik, melyek így alakulnak. (Az árakban egy Deluxe Gig bag is benne van)

RUOX-SO – 46 000 Ft
RUOX-CC – 50 000 Ft
RUOX-TE – 54 000 Ft

 

 RUAR BI web detail 01 750x

ART sorozat RUAR modellek

Az ART sorozat modelljei is jó minőségű anyagokból készültek, de ezeknél a modelleknél a megjelenésre is komoly hangsúlyt fektettek, gondolunk itt a művészi és egyben vidám grafikákra, melyek a tetőlapokon megjelennek. Ez a dizájn kivételesen jól áll ezeknek a koncert méretű hangszereknek, valahogy összhangban van azzal a hangzásvilággal, amit az ukulelék többnyire képviselnek. A RUAR modellek is akusztikus hangszerek, vagyis nincsenek elektronikával felszerelve. 

Ortega RUAR full 820x

Négyféle egyedi dizájnú toppal készülnek ezek a hangszerek: a lucfenyő tetőlapon selyemfényű Birds (BI), Egypt (EY), Mystic India (MI) és Himalaya (HY) fantázia nevű művészi grafika közül választhatunk. A test többi része szivarfából (catalpa) készült, a testhez nato fa nyakat illesztettek, amire juharfa fogólap került 18 érintővel. A húrláb anyaga is juharfa, a fejet pedig vékony szivarfa réteg borítja, az öntött, zárt mechanikás hangolókulcsok aranyszínűek. A RUAR sorozat modelljeinek skálahossza 14,96” (380 mm). Mind a négy verzió– RUAR-BI, RUAR-EY, RUAR-MI és RUAR-HY ára 36 000 Ft.

 

RUEL MBL web detail 01 750x

ELEMENT sorozat RUEL modellek

A RUEL ukulelék is koncert méretben készülnek – 14,96”-os (380 mm) skálahosszal – és a testet alkotó faanyagok is megegyeznek az RUAR modelleknél írtakkal, lucfenyő tetőlap, szivarfa káva és hátlap. A nyak azonban ezeknél a hangszereknél mahagónifából készült, a 18 érintős fogólap és a húrláb anyagát pedig diófa adja. A testet és a fogólapot krémszínű ABS szegély díszíti. Ezeknek az ukuleléknek a különlegessége a tetőlap csillogó metál lakkozásában rejlik. A RUEL modellek négyféle fényes metál színben érhetők el: metál vörös (MRD), metál kék (MBL), metál fekete (MBK) és metál zöld (MGR). Az öntött, zárt mechanikás hangolókulcsokkal felszerelt fej is mindegyik változatnál ugyanolyan színben pompázik, mint a test; a hátlap és a káva, valamint a nyak hátoldala pedig selyemfényű natúr lakkozást kapott.

Ortega RUEL full 820x

A RUEL modellek is elektronika nélkül kerülnek forgalomba, mind a négy változat ára 46 000 forint, amiben egy Deluxe Gig bag is benne van.

 

RUHZ CE STAR web detail 01 750x

HORIZON sorozat RUHZ-CE-STAR modell

A rendkívül népszerű Horizon sorozat a klasszikus ukulele dizájnt ruházza fel érdekes, modern, jellemzőkkel. A sorozat darabjai között a legkülönbözőbb hangszerfákból készült ukuleléket találhatunk, izgalmas színekben, elektronikával vagy akár anélkül. A széria legújabb jövevénye a csillogó fekete-ezüst színben tündöklő, csillag berakásokkal díszített RUHZ-CE-STAR modell.

Az ukulele single cutaway formájú teste és tetőlapja egyaránt kaurifenyőből (Agathis) készült, melyhez okoume nyakat illesztettek. A nyakra Tecwood fogólapot ragasztottak és ebből az anyagból készült a húrláb is. A koncert méretű modell skálahossza 14,8” inches (376 mm), vagyis egy kissé rövidebb, mint előzőkben bemutatott koncert ukuleléké, de itt is 18 érintővel látták el a fogólapot. A hangszer egyik érdekessége a fordított állású fejrész, amelyen egy sorban helyezték el a zárt mechanikás fekete hangolókulcsokat. (A Horizon sorozatú ukuleléknél ez gyakori megoldás.)

Ortega RUHZ

Ezt a különleges megjelenésű ukulelét Ortega MagusUke elektronikával is felvértezték, melynek a hangerő- és hangszín gombja, valamint a hangológép kijelzője a káva első ívén került elhelyezésre egy esztétikus fekete panelbe ágyazva, az elemtartó ház társaságában. 

 

A már említett fényes fekete-ezüst finish nemcsak a test minden elemén, de a fejen, sőt a nyak hátoldalán is jelen van. A csillag alakú pozíciójelölőkkel, a kisebb csillagokkal díszített rozettával és a fekete hangolókulcs gombokkal együtt ez az extra finish izgalmas és egységes külsőt kölcsönöz ennek a látványos hangszernek, melynek az ára Deluxe Gig bag tokkal együtt 72 000 forint.

Összességében megállapítható, hogy mindegyik új modell tartogat valami érdekességet, és a külcsínre fokozott hangsúlyt helyeztek ezeknél a hangszereknél. A hangi adottságokban persze a felhasznált hangszerfák és a méret függvényében vannak különbségek, amelyek megítélése részben ízlés dolga. Már az itt bemutatott hangszerekből is könnyen kiválaszthatja mindenki a számára megfelelőt, de még nincs vége, az új 2022-es Ortega ukulelék bemutatását hamarosan folytatjuk.

Az Ortega hangszerek európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.