zenesz_logo.png



Az Ortega a Traditional, Performer, Family, Student és Mini/Travel sorozatú akusztikus gitár családjában egyaránt találhatunk olyan újdonságokat, melyeknek bemutatását január első napjaira időzítették.

R225G-7/8 és RCE270FT – TRADITIONAL sorozat

A Traditional család minden modelljét Spanyolországban kézi megmunkálással készítik. Ezeknél a gitároknál a hagyományos észak-amerikai cédrusból és lucfenyőből készült tetőlapokat különféle pazar hangszerfákkal kombinálják, melyekből a hangszerek hátlapja és kávája készül, így meglepően kedvező áron lehetséges olyan klasszikus gitárokat gyártani, melyek akár professzionális előadók igényeit is kielégítik.

R225G 7 8 web with background detail 01 800x

R225G-7/8

Ez a gitár az első rövid menzúrás modell ebben a sorozatban. A tömör cédrus toppal büszkélkedő gitárt kézzel készítették Spanyolországban, mind a hátlap, mind a káva anyagát grenadilfa (grenadillo) adja, ami főleg Kelet Afrikában honos, az ébenfához hasonló, kivételesen értékes keményfa. A grenadilfa nemcsak a gitár hangjára van jótékony hatással, de látványos erezete nagyban hozzájárul a hangszer elegáns megjelenéséhez is. Az R225G-7/8 mahagóni nyakára rózsafa fogólap került, ami 19 érintőnek biztosít helyet. A 12 lyukú Ortega húrláb anyaga szintén rózsafa, a 48 mm széles felső nyereg csontból készült. A gitár skálahossza 24,09” (612 mm), a hangolókulcsokat, ahogyan az a klasszikus gitároknál megszokott, a fejre merőlegesen helyezték el. A hangszer összképét, az Ortega Traditional Spanish Design hanglyuk, a testet elől-hátul díszítő jávorfa szegély és a fényes lakkozás határozza meg.


Ortega SpecSheets News2022 R225G 550x

A gitár hazai ára 263 000 forint, amiben egy Deluxe gig bag is benne van.

 

RCE270FT web with background detail 01 800x

RCE270FT

A Traditional széria másik újdonsága a cutaway fazonú, elektronikával felszerelt thinline, vagyis vékonytestű flamenco gitár az RCE270FT. A tetőlap ennél a hangszernél tömör észak-amerikai lucfenyő, míg a hátlap és a káva anyaga juharfa. A testhez fényes lakkozású mahagóni nyak csatlakozik un. spanish heel illesztéssel, ami meglehetősen gyakori a klasszikus gitároknál. A lapos rózsafa fogólapon 19 érintő található, felső nyereg szélessége 52 mm, a gitár menzúrája 25,59” (650 mm). A cutaway forma megkönnyíti a felső fekvések elérését, a mindössze 75 mm vastagságú test is a játékkényelmet szolgálja.

 Ortega SpecSheets News2022 RCE270FT 550x

A 12 lyukú Ortega húrláb anyaga ennél a modellnél is rózsafa, a tetőlapot alig észrevehető, átlátszó flamenco koptatólap védi a karcolásoktól. A gitárt Ortega/Fishman Clasica Blend rendszerű elektronikával szerelték fel, ami lehetővé teszi, hogy a húrláb alatti piezo hangszedő és a test belsejében elhelyezett mikrofon jelét keverhessük. A kezelőpanelen a hangerő gomb mellett háromsávos EQ-t, notch szűrőt, fázis fordítót és hangológépet is találunk. Az elektronika egy 6,3 mm-es jack és egy XLR kijáratot is kapott. A gitár megjelenését az Ortega Traditional Spanish Design hanglyuk mellett a fényes lakkozású testet díszítő rózsafa szegély teszi tökéletessé. Természetesen ez a gitár is a spanyol hangszerkészítők munkáját dicséri, hazai ára 396 000 forint, amiért egy elegáns Deluxe puhatokot is kapunk.


RCE238SN BKT web with background detail 0 800x

RCE238SN-BKT | RE238SN-BKT – PERFORMER sorozat

Az Ortega Performer szériája az egyik legátfogóbb, illetve legszélesebb vevőréteget megcélzó sorozat, mely alapvetően a Family Pro szériára épül, vagyis a nejlonhúros gitárok tradicionális, spanyol gyökerei, ismérvei keverednek a modern ötletekkel. Az új modell a korábbi RCE238SN-FT gitárra épül – ami járt nálunk tesztelésen – és ennek a cutaway fazonú, különleges fejformával ellátott gitárnak két látványos, fényes fekete változatát üdvözölhetjük most az Ortega kínálatában. A két modell egyike megtartotta az eredeti RCE238SN cutaway formáját és fej kialakítását, a másik azonban hagyományos „testalkatú” és kétsoros, klasszikus gitár kulcsokat kapott.

RE238SN BKT web with background detail 0 800x

A hangszerfák mindkét modellnél ugyanazok, vagyis a top tömör alaszkai sitka fenyő, a káva és a hátoldal pedig mahagónifa. A testhez fényes lakkozású mahagóni nyak csatlakozik, amire 19 érintős indiai babérfa fogólapot ragasztottak. A 12 lyukú Ortega húrláb anyaga is indiai babérfa. A gyártó által „slim”-nek nevezett nyak valóban vékony, a szélessége (a felső nyeregnél 48 mm) azonban már hagyományosabbnak mondható. Az RCE238SN-BKT modell egysoros, hatos elrendezésű, ráadásul satus Ortega OTMLOCK6L-CR hangolókulcsokat kapott, míg az RE238SN-BKT változaton hagyományos, klasszikus elrendezésű Ortega OTMPRIVATE kulcsokkal intézhetjük a hangolást. Az elektronikában is található eltérés, hiszen az RCE238SN-BKT az Ortega MagusPro elektronikáját kapta meg,  melynél a kezelőpanelen a hangerő poti mellett 3 sávos EQ, hangoló és fázisfordító is rendelkezésünkre áll, az RE238SN-BKT modellt pedig az egyszerűbb MagusGo rendszerrel szerelték fel, melynél a hanglyukban elhelyezett tekerőkkel kezelhetjük az elektronikát és nincs benne hangológép.

A két modell skálahossza megegyezik – 25,59 inch (650 mm) – és mindkét gitárban kétirányú nyakpálcával van dolgunk. A tetőlap fényes fekete lakkozása izgalmas kontrasztot alkot a natúr fényezésű mahagóni részekkel, a gitárokat egyszerű, de elegáns Ortega signature rozetta és jávorfa szegélyezés díszíti.  Árak: RCE238SN-BKT – 211 000 forint, RE238SN-BKT – 200 000 forint.

 

R121SNOC web with background detail 800x

R121SNOC | R121-3/4OC – FAMILY sorozat

Az Ortega legnépszerűbb sorozata a Family, ami az ¼-es méretű gitároktól kezdve minden elképzelhető méretben és kivitelben kínál akusztikus és elektroakusztikus modelleket kezdő és professzionális gitárosok szármára. Mindegyik hangszerhez kapunk egy deluxe puhatokot, ami mindenképpen értéknövelő tényező. Ebben családban két új gitárt jelentettek be 2022 elején, a teljes méretű R121SNOC és a ¾-es R121-3/4OC modelleket. Mindkét új gitár a Family sorozat slim nyak profilú R121-es modelljére épül, és mindkét hangszer gyönyörű fényes Ocean Blue finish-t kapott, ami szépen harmonizál a jávorfa szegélyezéssel.

Ortega SpecSheets News2022 R121 550x

A két gitár a felhasznált faanyagok szempontjából megegyezik, a tetőlap anyaga lucfenyő, a káva és a hátlap mahagóniból készült. A testhez vékony profilú mahagóni nyak csatlakozik, melynek szélessége a felső nyeregnél már a klasszikus gitárokra inkább jellemző 48 mm. A 19 érintőnek (R121SNOC) helyet biztosító fogólap és a 12 lyukú Ortega húrláb anyaga is diófa. Mindkét gitár esetében kétirányú nyakmerevítő pálca áll rendelkezésünkre.

Természetesen a két hangszer skálahossza méretükből adódóan különböző, a teljes méretű R121SNOC esetében ez 25,59” (650 mm) míg a ¾-es R121-3/4OC-nél 23,23” azaz 590 mm. Itt kell megjegyezni, hogy a kisebbik modellen az érintők száma 18, és a nyak szélessége a felső nyeregnél csak 45 mm. Az R121SNOC hazai ára 92 000 forint, míg az R121-3/4OC 79 000 forintban kerül.

 RST5MOC web with background detail 01800x

RST5MOC | RST5M-3/4OC | RST5M-3/4BK – STUDENT sorozat

Ennek a szériának a modelljeit elsősorban a kezdők szempontjainak figyelembevételével tervezték, így a sorozatban teljes méretű, ¾-es, ½-es modellek is megtalálhatók. A 650 mm-es skálahosszal rendelkező 4/4-es gitár első hangszernek logikus választás lehet bárki számára. A felhasznált anyagok és az Ortega mesterségbeli tudása is erre predesztinálja ezeket a rendkívül kedvező árú hangszereket. A Student sorozatban most egy teljes méretű és két ¾-es hangszer mutatkozik be.

RST5M 3 4BK web with background detail 01 750

A három modell anyagválasztása megegyező, az eltérések a méretben és a harmadik gitár esetében a színben találhatók. A gitárok tetőlapja lucfenyőből készült, míg a káva és a hátlap anyagát szivarfa (catalpa) adja. A testhez mahagóni nyak csatlakozik, amire diófa fogólapot ragasztottak, a teljes méretű hangszernél 19, a ¾-es esetében 18 érintővel ellátva. A hat lyukú Ortega húrláb anyaga is diófa és mindegyik gitár esetében kétirányú nyakmerevítő pálca áll rendelkezésünkre.

Ortega SpecSheets News2022 HU RST5M 565x

A teljes méretű modell (RST5MOC) skálahossza 25,59" (650 mm) a nyak szélessége a felső nyeregnél 48 mm. A két kisebb, háromnegyedes hangszer (RST5M-3/4OC és RST5M-3/4BK) skálahossza 23,23” azaz 590 mm, a nyak szélessége pedig 45 mm.  A típusnévben található OC és BK a gitárok színére utal, vagyis az OC modellek selyemfényű Ocean Blue, a BK modell pedig selyemfényű fekete finish-t kapott, amit mindegyik hangszer esetében hajszálcsíkos mintázatú rozetta és a testet elől-hátul díszítő ABS szegély egészít ki. Az RST5MOC ára 61 000 forint, míg a két háromnegyedes gitár, színtől függetlenül 57 000 forintba kerül.

 

RGLE18ACA web with background main 675

RGLE18ACA – MINI |TRAVEL GUITAR

Az utazó gitárok szinte minden gitáros hangszerparkjában jól jöhetnek, mert apró méretük miatt bárhová magunkkal vihetjük, ugyanakkor ugyanúgy lehet rajtuk játszani, mint egy hagyományos akusztikus gitáron. Az Ortega Mini – Travel gitár sorozatát is bővítette egy új modellel, mégpedig a látványos mintázatú RGLE18ACA gitárral, amiben még elektronika is helyet kapott.

Az 1/8-os hangszer tetőlapja tömör akácfából készült, a káva és a hátlap anyaga szintén akác. A 17,13 inches (435 mm) skálahosszú hangszer nyakának anyaga mahagónifa, amire diófa fogólap került és a húrláb anyagát is diófa adja. Az apró gitár testéhez képest normál szélességű fogólapon 18 érintőt helyeztek el, bár sejtésem szerint a felső oktáv hangjait már nem lehet könnyű elérni. A nyak szélessége a felső nyeregnél 47 mm, ami egy átlagos akusztikus gitár nyak szélességének felel meg. A nyitott mechanikájú hangolókulcsok márvány mintázatú gombokat kaptak, a hanglyuk körül gyöngyház hatású berakásokat láthatunk, a test mindkét oldalát gyöngyházzal kombinált juharfa szegéllyel díszítették.

Ortega SpecSheets News2022 mini 650x

A gitárt Ortega MagusUke elektronikával és hangológéppel szerelték fel, amit a felső káván elhelyezett hangerő és hangszín potméterekkel kezelhetünk. Összeségében az Ortega új Travel gitárja rendkívül elegáns és praktikus hangszer benyomását kelti. Az RGLE18ACA ára 142 000 forint, amiben egy Deluxe puhatok is benne van.

A 2022-es Ortega újdonságokat bemutató sorozatunkat hamarosan folytatjuk, az akusztikus basszusok és ukulelék bemutatásával.

Az Ortega hangszerek hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.