zenesz_logo.pngA Szalay András által fejlesztett Future Impact a 3.6 verzió megjelenésével elérte a hardver potenciáljának a határait, megjelent a Future Impact V4.

A Future Impact I modell születéséről, majd a jelentős változásokat hozó V3 verzióról is írtunk itt az újság hasábjain. Mégis úgy érezzük érdemes most a legújabb modellel is foglalkozni, már csak annak okán is, hogy ez egy igazi magyar siker történet, magyar fejlesztés, magyar gyártású eszköz lett népszerű az egész világon, neves basszusgitárosok sora is használja. Pár hete egy, a fenomenális indiai Mohini Dey basszusgitáros hölggyel készült videóból tudhattuk meg, hogy ő is használja a színpadon, ráadásul nem endorserként jutott hozzá a pedálhoz, hanem azon két pedáljainak az egyike, amit megvásárolt.

FI4top2 900x


A Szalay András által fejlesztett Future Impact a 3.6 verzió megjelenésével elérte a hardver potenciáljának a határait, újabb fejlesztésekre így már azzal nem volt lehetőség. Emiatt részben új komponensek kerültek be a pedálba, ez által, bár megtartva a kompatibilitást az előző verziók hangszíneivel, de egy új eszköz jött létre, aminek firmware programja és az azon készült hangszínek már nem tölthetők be a régebbi pedálokba.

 

FI4front3 1000x

 

Az új hardver és firmware struktúra több jelentős javítást és új funkciókat tett lehetővé. Az egyik első ilyen már a MIDI kimenet feliratozásán is látszik. Ez most, speciális kábellel használva képes Control Voltage és Gate feszültségeket is kiadni, amellyel régi vagy mostani analóg szintetizátorokat (például Eurorack modelleket) hajthatunk meg. Az ehhez szükséges kábelt, amely a feszültség csatlakozók mellett a továbbmenő MIDI csatlakozót is tartalmazza opcionálisan lehet megrendelni a pandaMIDI oldalon.

Az új hardver része az új, 32 bit felbontású, ultra alacsony zajú AD/DA átalakítás, amivel az audió minőség is jelentősen javult. A szintetizátor szoftver megoldásai is bővültek, több területen is. A második oszcillátort szinkronizálni lehet az elsőhöz, ez által nagyon komplex hullámformákat használhatunk. Nagyon érdekes, összetett hangzások jöhetnek létre, ha a kettes oszcillátor frekvenciáját moduláljuk burkoló görbével vagy más módon. Az ADSR burkoló görbék is változtak, ez idáig a Release szakasz követte a húr lecsengést, most sokkal hosszabb szintetizátor lecsengést állíthatunk be.

 

 

Kezelési újdonság, de nagyon fontos, a hangszínek módosítási lehetőségeinek a módja magán a pedálon. Az előző verziókban a kilenc lényeges paramétert egy kilences skálán (-5 és +5 között) állíthattuk, valamint ezeket a változtatásokat nem lehetett kimenteni a hangszínnel együtt. Most a paramétereket -64 és +63 értékek között állíthatjuk és a változtatásokat beírhatjuk a hangszínekbe, így az kimenthető MIDI-n keresztül a pedálból és mondjuk másik helyre áttölthetjük a változtatásokkal együtt. Ennek a résznek a hardver változása, hogy a paraméter tekerő most már kis lépésekkel működik (detented), így könnyebb pontosan odaállítani az adott paraméterhez.

Egy ilyen, normál audió bemenetből szintetizátor hangot előállító pedálnál nagyon fontos a játszott hangok követése, a tracking. Ez is jelentősen fejlődött, ráadásul választhatunk prioritást, a gyorsabb vagy a pontosabb (speed or accuracy priority) felismerés között. Ez a paraméter hangszínenként programozható. A szinte végtelen modulációs lehetőségeket hozó Flexi rendszer is bővült. 63 új Flexi görbe lett installálva, amikkel többek között nagyon pontos split pontokat alkothatunk a hangszínekben. Ez a lehetőség volt már használva az előző modellek hangszíneiben is, de most akárhol, félhang pontossággal létrehozhatjuk ezeket a megosztásokat.

 

MIDI Beam 600

 

A szintén a pandaMidi által gyártott midiBeam 4Control átalakítóval idáig is jelentősen bővíthettük a Future Impact lehetőségeit, a Flexi bemeneteken keresztül szinte miden paramétert módosíthattunk valós időben. Most a programozás lehetőségei is bővültek, a Future Impact V4 szerkesztő programjában a csatlakoztatott expression pedálokat vagy nyomógombokat editálás közben is próbálgathatjuk, az Editor, felismerve a 4Control eszközt, automatikusan ilyen módba vált.

 

4c 700x

 

Az új hardver és az új firmware struktúra lehetővé teszi, hogy a jövőben komoly új fejlesztések, akár új szintézis módok is belekerüljenek a pedálba. A jövőbeli firmware frissítéseket természetesen ingyen meg fogják kapni a felhasználók úgy, mint eddig is. Az első összeszerelt példányok április elején kerültek kiszállításra, reméljük a Future Impact V4 változat is hasonló sikerekre számíthat, mint az előző verziók. A pandaMidi oldalain, illetve a promó videóban további információkat is meg lehet tudni, illetve használat közben is láthatjuk, hallhatjuk a pedált.

A Future Impact V4 bevezető ára: 299 EUR

További részletek: http://pandamidi.com/