zenesz_logo.png- LIPPÉNYI GÁBOR - A midiBeam 4Control a magyar PandaMIDI cég új, hiánypótló terméke. A Szalay András által vezetett cég Future Impact pedáljáról már korábban olvashattatok.

CC003 tx02 700

midiBeam

A cég másik terméke volt a midiBeam, ami vezeték nélküli megoldást jelentett hagyományos MIDI eszközökhöz, de egyben egy megbízható MIDI interface eszközt is kapott a felhasználó. Erre alapozva készült el a 4Control, a vezeték nélküli rész el lett hagyva, viszont analóg kapcsolókat és expression pedált csatlakoztathatunk a dobozhoz, így egy olcsó megoldás lehet arra, hogy extra kontrol lehetőségeket kapjunk MIDI-s hangszerekhez, effekt pedálokhoz, számítógéphez.

 

midibeam 700x450

midiBeam 4Control

 

Magának a Future Impact pedálnak  is nagyon hasznos és fontos kiegészítője lehet a midiBeam 4Control doboz, hiszen az új szoftver frissítésekkel sok olyan funkció is belekerült, amik MIDI-n keresztül érhetőek el. Ezzel együtt a fejlesztők célja egy sokkal szélesebb felhasználói réteget feltételez, mivel mára például nagyon sok olyan gitárpedál van a piacon, amelynek van MIDI vezérlési lehetősége. Olyan nagy gyártókra elég csak gondolni, mint a TC Electronic, a Line 6 vagy a Strymon. Mivel a zenészek egy jó részének akár több „elfekvő“ kapcsolója is lehet, így akár külön befektetés nélkül is egy rögtön működő MIDI megoldás állhat a rendelkezésükre.

A midiBeam 4Control egy 8 x 5 cm méretű 3 cm magas, fekete doboz. Összesen egy mini nyomógomb és egy LED található a tetején. A nyomógombbal lehet választani az Interface és a Standalone módok között, a LED pedig a módot jelzi, folyamatos fénnyel a Standalone módot, egyenletes villogással pedig az Interface állapotot. A doboz egyik oldalán a digitális csatlakozókat találjuk. A MIDI be- és kimenetek mellett az USB csatlakozót, micro B formátumban. Ha a mellékelt USB kábelt számítógéphez csatlakoztatjuk, akkor onnan kapja meg a tápot, de egyébként Standalone módban akármilyen USB tápot csatlakoztathatunk. A doboz szemben levő oldalán találjuk a két jack csatlakozót. Ezek sztereó (TRS) formátumúak és egy expression pedált vagy két kapcsolót csatlakoztathatunk egy aljzatra. Kapcsoló esetében használhatunk monó csatlakozóval egy aljzaton egy kapcsolót is. Tehát a dobozt használhatjuk két expression pedállal, vagy maximum négy kapcsolóval, vagy egy expression pedállal és egy vagy két kapcsolóval. Interface módban egyébként egy nagyon megbízható Class Compliant eszköz, tehát driver nélkül akár tablethez is használható.

 

4Control editor 900x


A midiBeam 4Control egy alapbeállítást tartalmaz (ami egyébként a már említett Future Impact felhasználóknak nyújt azonnali felhasználási lehetőséget), de természetesen ez minden szempontból megváltoztatható. Erre egy intuitív módon megalkotott, jól áttekinthető editor áll rendelkezésre, amely PC és Mac platformon egyaránt elérhető (az iPad változat is hamarosan elérhető lesz). Az editor felső része egy virtuális LCD kijelző, ami a csatlakozók állapotáról és a próbaként éppen változtatott értékekről ad információt, felette találjuk a Load és Save gombokat, melyekkel az elkészült preset beállításokat kimenthetjük és visszatölthetjük, illetve egy Audition gombot, arra az esetre, ha szerkesztés közben ki is akarjuk próbálni egy MIDI eszközzel.

Maga a szerkesztés három ablakban történhet. Az első a Global, amelyben beállíthatjuk, hogy a két csatlakozóhoz expression pedált vagy kapcsolót csatlakoztattunk és itt állíthatjuk be az expression pedál polaritását is. (Kapcsolók esetében erre nincs szükség, mert az eszköz eleve ellenőrzi azt, feltételezve, hogy nincs lenyomva.) Külön oldala van a két jack csatlakozónak és az előbbi beállítás alapján a megfelelő menü jelenik meg ott. Pedál esetében kalibrálhatjuk a pedál két szélső állapotát, beállíthatjuk a Controller számot, a MIDI csatornát és a minimum és maximum értékeket, amit a pedál kiadhat. Control mellett Aftertouch vagy Pitchbend értékek generálására is beállíthatjuk a pedált.

midibeam4control 1 700x

 

Amennyiben kapcsoló lett kiválasztva az adott csatlakozóra, akkor választhatunk Control, Note on-off, Start-Stop, Program Change paraméterek között, illetve két speciális beállítás is van. Az egyik a Special Control, amely esetében két külön értéket is megadhatunk a kapcsoló két állapotához (normál Control módban egyébként ezek 0 és 127), A másik a Pedal mód. Ebben az esetben a beállított Control szám és MIDI csatorna lesz átadva a másik csatlakozó pedáljának a kapcsoló lenyomásakor. Ez azt jelenti, hogy felváltva akár három különböző Control számmal is használhatunk egy expression pedált. Mondjuk a legjobb mód ebben az esetben, ha kapcsolóként csak egy, de úgynevezett Latch pedált használunk, aminek LED kijelzése is van, így vizuális visszajelzést is kapunk a pedál állapotáról. A Latch egyébként azt jelenti, hogy egy nyomásra a kapcsoló egyik állapotba (mondjuk zárt) kerül a következő lenyomásra pedig a másikba. Ez a funkció a kapcsolóknál egyébként szoftveresen is meg lett oldva, választhatunk a Latch és Momentary módok között.

Az editor file menüjében a MIDI csatlakozás beállítását végezhetjük el, illetve az esetleges firmware update szoftver frissítéshez találjuk meg a funkciót. Az editor ablaka egyébként megjeleníti az eszközben levő firmware számát és az eszköz állapotát is.

Az elmondottak alapján azt hiszem megállapítható, hogy a midiBeam 4Control egy tényleg sokoldalú kis doboz és sok zenész eszköztárában helyet találhat majd magának. Az ára 100 euró és hamarosan a cég oldalán is megrendelhető lesz.

http://pandamidi.com/4control
http://www.panda-audio.com/midibeam4control.php