zenesz_logo.pngA Line 6 két új „HX meghajtású” POD Express pedállal bővítette népszerű POD modellező multieffekt termékvonalát.

Az elmúlt néhány hónapban a Line 6 mérnökei idejük java részét a kivételesen népszerű Helix család termékeinek fejlesztésével, új firmware frissítések kiadásával és az eddigi legmegfizethetőbb Line 6 effekt, a HX One tervezésével töltötték. Most, mintegy folytatva a Line 6 „méretcsökkenő” programját, – valamint komoly súlyt fektetve a megfizethető árra – a gyártó figyelme a POD családra irányult. Ennek eredménye a két multieffekt, melyek biztos, hogy a ma elérhető legkompaktabb belépő szintű all-in-one effektek között vannak.

POD Express Top 404 SML 800x

 

Mind a POD Express Guitar, mind a POD Express Bass multi egy átlagos overdrive vagy delay pedál méreteivel és súlyával rendelkezik, így nem túlzás, ha úgy reklámozzák az új POD Express multikat, mint „ultra-hordozható erősítő és effekt processzorok, melyekkel a gitárosok bárhová magukkal vihetik hangzásukat”.

Mindkét pedál kezelőfelületét egy középső erősítőválasztó (AMP) tekerőgomb uralja, melyet elegáns LED gyűrű vesz körül, a négy effektkategória – DIST, MOD, DELAY, REVERB – pedig négy dedikált potméter kapott. A négyféle effektkategória mindegyike további négy effektet tartalmaz, pl. a Distortion alatt Boost, Overdrive, Distortion és Fuzz közül választhatunk, míg a MOD (Modulációs) effektek közül Chorus, Flanger, Phaser és Tremolo áll rendelkezésünkre. (A további effekteket itt felesleges felsorolni, az effekt fajtákat jól láthatóan feltüntették a kezelőgombok körül.) Alapesetben az említett tekerőkkel a kívánt effektet választhatjuk ki, melyeknek az intenzitását az adott potméter jobbra tekerésével növelhetjük, amit az erősítőválasztó gomb körüli LED sor is kijelez. A két lábkapcsolóval az effekteket kapcsolhatjuk ki és be, de a Tap Tempo, Tuner és Looper funkciókat is ezekkel kezelhetjük.

POD Express 3qtr Rear Panel 1100x

 

Az erősítőválasztó tekerővel hét erősítő és hét IR alapú gyári hangfalmodell közül választhatunk, míg a 16 effekt mindegyike a jól kipróbált és megbízható HX családból származik. A hét erősítő modell Clean, Lead, Special, Chime, Dynamic, Crunch, Heavey nevet kapta. Az, hogy melyik elnevezés milyen erősítőre épül, az alábbi táblázatból kiderül. A kiválasztott erősítő öt paraméterét a négy effektválasztó gomb – Gain, Mid, Bass, Treble, Volume – második funkciójával – az ALT gombot lenyomva – érhetjük el. Az állítható paraméterek neve az effektválasztó gombok alatt fel vannak tüntetve.

 

Line 6 POD Express amps


Amikor egy erősítő modellt kiválasztunk, akkor betöltődik hozzá az alapértelmezett hangfalmodell is. Azonban lehetőségünk van arra is, hogy ne az alapértelmezett hangfalat használjuk egy adott erősítőhöz, hanem magunk válasszunk a hét hangfalmodell közül, vagy akár ki is kapcsolhatjuk a hangfal szimulációt. Az erősítőkhöz rendelt alapértelmezett hangfalak a következők:

Line 6 POD cabs

 

A ki- és bemeneteket a pedál hátoldalán helyezték el, a 6,3-as jack bemenet mellé kapunk egy sztereó (2 x 6,3 jack) kimenetet, egy lábkapcsoló vagy expression pedál jack bemenetet és egy USB-C portot is. Az expression pedállal valós időben kezelhetjük a hangerőt, míg a lábkapcsolóval preseteket válthatunk és ki- és bekapcsolhatjuk az effekteket. A pedál oldalán kapott helyet egy 3,5 mm-es sztereó jack fejhallgató kimenet, amihez hangerőszabályzót is rendeltek.

POD Express Bass Top 800x

 

Az eddigi részletek a POD Express Guitar pedálra vonatkoztak, és bár basszus változat kezelési logikája megegyezik a gitárpedáléval, azért nézzük a különbségeket! A POD Express Bass pedál erősítő- és hangfalmodell kínálata természetesen eltér a gitárpedálétól. Itt ROUND, GRT, VINTAGE, PUNCH, MODERN, STUDIO és DEEP erősítő nevekkel találkozhatunk, míg az négy effektkategória: Comp, Synth, Dist, Mod Delay. Ebben az utóbbiban a Chorus, Flanger Phaser mellett Delay effekt is rendelkezésünkre áll. Itt is mind a négy effekt kategória négy további effekt fajtát kínál.

A POD Express Bass pedál esetében is hétféle erősítő- és hangfalmodell közül választhatunk és itt is lecserélhetjük az erősítőhöz tartozó láda IR-t, ha kedvünk tartja. A Line 6 oldaláról letölthető Owner's Manual-ben megtalálható az összes erősítő és hangfalmodell táblázata.

 

Mindkét POD Express pedál 3 bankban egyenként 7, összesen 21 preset memóriahelyet tartalmaz. (Az első hét gyári preset.) Ezekre a memóriahelyekre saját presetjeinket is elmenthetjük, de akár a gyári preseteket is felülírhatjuk saját beállításainkkal. Preset módba az ON és TAP lábkapcsolók együttes lenyomásával léphetünk, majd ezután a két lábkapcsoló bármelyikével lépegethetünk a 21 preset között.

A POD Express pedálokat üzemeltethetjük három AA elemmel (tartozék) vagy 9 V-os adapterrel, ami nem tartozék. Befejezésül hadd idézzük Andy Paredes-nak, a Line 6 termékmenedzserének szavait: „A POD Express Guitar és POD Express Bass pedálok a cég gondosan kiválogatott, díjnyertes HX hangzásait kapták meg, ami lehetőséget teremt arra, hogy kezdő, vagy bármilyen gitáros elérhető áron hozzájusson egy egyszerű effekt- erősítő- és hangfalmodellező eszközhöz”.

 

 

A Line 6 POD Express effektek már elérhetők a hivatalos Yamaha viszonteladóknál, az árakról náluk érdemes érdeklődni.