zenesz_logo.pngA Line 6 Helix effektek még soha nem voltak ilyen „megfizethető” közelségben, mint az új, áramvonalasított HX One pedálban.

A HX One a Helix család eddigi legkompaktabb megnyilvánulása, és egy érdekes koncepció alapján a végsőkig, csak az effektek szintjére lecsupaszított eszközt kínál a gitárosoknak. Ahogyan a Line 6 egyik demó videójában elhangzik: „Bármikor, bármelyik effektet használhatod, amelyikre szükséged van”. És rengeteg effekt közül választhatunk, összesen 250 effektről beszélhetünk, melyek a Line 6 Helix modellező technológiájával készültek. Ugyanakkor ez a mondat finoman azt is jelzi, hogy egyszerre csak egy effektet tudunk használni a 250-ből, bár erre a típusnévben található „One” szó is utalhat.

Line 6 HX One 600 top

Persze ezt úgy is felfoghatjuk, hogy a HX One pedálboardunk kaméleonja, ami egy-két gombnyomásra delay, vagy torzító, vagy valamilyen modulációs effekt, abból is a legjobb, vagyis nézőpont kérdése. 

Az eszközt egy fényes OLED kijelző uralja, ami az effektek/presetek nevét mutatja, alatta felsorolva néhány paramétert, melyeket a display alatti három gombbal változtathatunk meg. Az így testreszabott effektet a rendelkezésünkre álló 128 memóriahely egyikére a Save gombbal elmenthetjük. A Line 6 okostelefonra telepíthető applikációjával még mélyebben belenyúlhatunk az effektek paramétereibe. Az így elmentett saját effekteket – a két lábkapcsoló egyidejű lenyomása és felengedése után – Preset Mode-ban tudjuk a lábkapcsolókkal léptetni.

 HX One small pedalboard horizontal 763 Full 750x

 

A jobboldali TAP/FLUX lábkapcsolóval az időalapú effekteknél meg tudjuk adni a tap tempót. A kapcsoló második funkciója a FLUX opció arra szolgál, hogy egy effekthez két teljesen különböző beállítást használjunk és a lábkapcsolóval oda-vissza válthassunk az effekt két változata között, anélkül, hogy presetet váltanánk. Ami még izgalmas ebben a lehetőségeben, hogy a változás sebességét is beállíthatjuk, vagyis azt, hogy milyen lassan vagy gyorsan történjen a változás. Gondoljunk pl. a lassú és gyors Leslie effekt közötti váltására, de tremolónál, delay-nél sőt overdrive-nál is jól jöhet ez a funkció.

 

HX One Back IO SM 700x

 

Ha valaki felváltva használ alacsonyabb kimenő jelű single-coil és magasabb jelű humbucker hangszedőket vagy modern, aktív pickupokat, annak jól fog jönni a HX One állítható bemeneti impedancia funkciója. A HX One bementeibe épített áramkör módosítja a gitár hangszínét azáltal, hogy hasonló módon terheli a pickupokat, mint egy erősítő. Alacsonyabb impedancia érték lágyabb, kevésbé agresszív hangzást, míg a magasabb impedancia érték feszesebb, szélesebb frekvenciatartományú hangzást eredményez. És ami a legjobb az egészben, a HX One beállítható úgy is, hogy automatikusan illessze az impedanciát a pillanatnyilag használt effekthez. A bemeneti impedancia értékét 10 kΩ és 1MΩ között állíthatjuk manuálisan a Setting View menüpontban, de választható az Auto beállítás is, ami a gyárilag beállított érték. A bypass módok között is választhatunk: True és Buffered DSP bypass áll rendelkezésünkre. A Buffered DSP Bypass a gyári beállítás, ilyenkor a delay, echo, reverb stb. továbbzengése természetes módon halkul el, míg a true bypass esetében a jel kikerüli az A/D/A konverziót és az analóg jelet a bemenetről közvetlenül a kimenetre irányítja.

HX One Left SML 650x

 

Ha a hátsó panelen a csatlakozási lehetőségeket nézzük, akkor látható, hogy monó és sztereó (Left/Right) bemenet (6,3 mm jack) valamint monó és sztereó (Left/Right) kimenet áll rendelkezésünkre. Gitárt, basszusgitárt, vagy monó pedált a HX One L/MONO bemenetére csatlakoztathatunk, míg sztereó pedálokat, billentyűt, modellezőt mindkét (sztereó) bemenetre. Ha az erősítőnk effekt looppal rendelkezik, akkor a HX One jobboldali kimenete (Out Right) effekt Send-ként, jobboldali bemenete (In Right) pedig effekt Return-ként is szolgál.

Ezek mellett MIDI I/O, valamint egy külső expression pedál (vagy kétgombos lábkapcsoló) csatlakoztatására szolgáló 6,3-as jack-kel is ellátták a pedált, de kapunk USB-C portot is pl. firmware frissítésre, és a 128 fedélzeti preset mentésére az ingyenes HX One Librarian alkalmazás segítségével. A HX One 9 V-os tápegységgel üzemeltethető, amit tartozékként megkapunk.

Egyértelmű, hogy a Line 6 HX One egy csúcskategóriás effektekkel felruházott univerzális eszköz, azt pedig már mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyire korlátozza az, hogy egyszerre csak egy effektet tud használni a rendelkezésre álló tonnányi lehetőség közül.

 

 

A Line 6 HX One pontos elérhetőségéről és hazai áráról a Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.