zenesz_logo.png



Gitárosoknak készült a decemberben bejelentett G2 Four és G2X Four multieffekt, most itt van a basszerosok számára dedikált változat.

Pár hónappal a Zoom G2 Four megjelenése után – amiről itt írtunk – a gyártó bejelentett egy kifejezetten basszusgitárosok számára fejlesztett multieffektet és erősítő szimulátort, ami a Zoom felső kategóriás B6 processzorából átvett jellemzőket kombinálja a Zoom innovatív Multi-Layer IR technológiájával.

B2 FOUR top press 750x

Erősítő szimulátor

A B2 Four összesen 11 klasszikus basszuserősítő és láda élethű emulációját nyújtja, melyek a cég új Multi-Layer IR (többrétegű impulzus válasz) technológiájával lettek rögzítve. A Multi-Layer IR technológia lényege, hogy ikonikus ládák három különálló impulzusválaszát rögzítették három különböző hangerőszinten, annak érdekében, hogy különböző hangerők mellett is minél pontosabban megkapjuk a klasszikus basszuserősítők és ládák hangzásélményét, játékérzetét.

A B2 Four bemeneti impedanciája állítható (ez is a B6 multieffektből került át), ami lehetővé teszi, hogy az új multieffektet akusztikus basszusgitárral vagy akár bőgővel is használni tudjuk. A B2 Four hat különböző kimeneti DI típust is emulál, ami akkor jöhet jól, ha közvetlenül a PA rendszerre csatlakozunk. A három csöves és három tranzisztoros jellegű kimenet között egy lábkapcsolóval válthatunk. A hat DI típus a következő:

 

B2 FOUR XLR press 700x

 

Effektek és presetek

A B2 Four tiszta és túlhajtott előerősítők széles tárházát kínálja az előre programozott 250 presettel, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó az ötvenes évek klasszikus hangzásaitól kezdve a mai modern basszus hangszínekig reprodukálja a legkarakteresebb basszusgitár hangzásokat. Öt teljesen új előerősítő modell is rendelkezésére áll a basszerosoknak, ezek a következők: Clear Drive, Super Low Preamp, Djent Preamp, 1073 Preamp, Solid Preamp.

Összesen 104 fedélzeti effektet kapunk, melyekből egyidejűleg ötöt tudunk használni, és további 50 memóriahely áll rendelkezésünkre saját presetjeink tárolására. A kifejezetten basszusra fejlesztett effektek közül kiemelnénk az új Bass Analog Octave effektet, a Zoom eredeti oktáv effektje, ami az analóg octaverek algoritmusát használja, a Bass Standard Synth effektet, ami a Zoom eredeti basszus szintetizátor sound-ja, állítható szűrőkkel, és a Bass Synth Talk effektet, ami pedig egy beszéd modulátor hangját idézi. Az előerősítő modellek és az említett új basszus effektek hangmintái a gyártó oldalán megtalálhatók.

A Handy Guitar Lab for B2 Four alkalmazással további preset könyvtárak között tallózhatunk, a preseteket az eszközre menthetjük és testreszabhatjuk. A B2 Four 60 másodperces looperrel is szolgál, de jammelhetünk a beépített dobgép összesen 68 ritmusmintájával is, melyek között 4/4-es 3/4-es és további más ütemmutatókkal rendelkező minták is találhatók. 

 

Navigate inset 4.width 800


Kezelőfelület

A B2 Four kialakítása, kezelőfelülete hasonló a G2 Four gitár multieffekthez, itt is megtalálható a pedál bal felső negyedében elhelyezett 4 navigációs gomb, melyek elég nagyok ahhoz, hogy lábbal is kezelhetők legyenek, effektet, memóriahelyet válthatunk anélkül, hogy kézzel hozzá kellene érnünk a pedálhoz, ami játék közben nagy segítség lehet.

Annyiban eltér a B2 Four a G2X Four multieffekttől, hogy az expression pedál helyén egy nagyméretű lábkapcsoló található, mellyel a már említett kimeneti DI típusok között válthatunk. Alatta az effektet ki- és bekapcsoló Bypass kapcsolót helyezték el. A pedál kezelőfelületének középső harmada gyakorlatilag megegyezik a G2 Four gitáreffektével, a felső részt az LCD kijelző (256 x 128) és az alatta található háromsávos EQ, valamint a hangerő poti tölti ki. A pedál alsó harmadát a három lábkapcsoló uralja, melyekkel a memóriahelyek közül választhatunk, effekteket aktíválhatunk, de a menüben is navigálhatunk és számos egyéb funkciót is kezelhetünk velük, pl. a looper használatakor. Az új kezelőfelület sokkal egyszerűbbé teszi az effektek paramétereinek szerkesztését, az effektek sorrendjének átrendezését, és a looper, valamint a hangoló elérését.

B2 FOUR Rear press 750x

Ki- és bemenetek

A B2 Four gitárbemenetét (6,3 mm-es jack) a pedál hátsó paneljén helyezték el, és két további 6,3-as jack szolgál sztereó kimenetként. Szimmetrikus kimenetet is kapunk XLR csatlakozó formájában, míg a 3,5 mm-es mini jack aljzat AUX bemenetként működik. Expression pedált is csatlakoztathatunk az eszközhöz, ehhez is egy 6,3-as jack aljzat áll rendelkezésünkre. A fejhallgató kimenetet a pedál oldalán helyezték el (3,5 mm-es mini jack) és itt található a USB-C port is mellyel számítógéphez csatlakozhatunk és a B2 Four multieffektet akár 2-ki/2-be USB audio interfészként is használhatjuk.

B2 FOUR side press 600x

 

Az új Zoom B2 Four méretei: 146 x 249 x 72 mm (szélesség x mélység x magasság) a súlya mindössze 906 gramm, boltokba kerülése a nyáron várható, tájékoztató ára 99 900 forint.

 

 

A Zoom termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.