zenesz_logo.png



– BORBÉLY TAMÁS – A Gurus kihozta az Echosex 3° delay Steve Lukather Signature változatát az eredeti pedál megjelenésének 10. évfordulójára.

A Gurus az olasz Foxgear brand alá tartozó egyik márka, melynek fő profilja a régebbi, neves, illetve nagyhatású effektpedálok feltámasztása, illetve újragondolása hiteles módon.

A Gurus-nál 2012-ben merült fel az ötlet, hogy a hatvanas évek legendás Binson Echorec 2° forgódobos delay egységet valamilyen módon újra kellene kreálni egy praktikusabb kivitelű változatban. Az Echorec 2° hangját a Pink Floyd dalokon keresztül ismerhette meg a világ, ugyanis David Gilmour rengeteg felvételén előszeretettel használta. A Gurus több generációnyi delay pedált alkotott a Binson Echorec 2°-re alapozva Echosex néven. Ezen delay pedál különböző verzióit Steve Lukather 2014 óta használja folyamatosan stúdióban éppúgy, mint koncerteken. A mai napon (2023. március 3.) a pedál első verziójának tízedik évfordulójára a Gurus kihozta az Echosex 3° Steve Lukather signature változatát, melyből lapunk már a megjelenés előtt kapott egy példányt tesztelés céljából.

 

LukeSignature2023 450x

 

Szolgáltatások, hangminőség

A Gurus Echosex 3° Steve Lukather Signature delay a hangját tekintve a Binson Echorec 2°-re alapozott, analóg-jellegű delay pedál, mely az autentikus hangot egy kis pedálba sűrítette egy-két extrával felszerelve. Az egység egy nagyobb feszültséggel dolgozó csöves előfokot tartalmaz, ezáltal megnövelt dinamikatartománnyal, vagyis headroommal rendelkezik. A korábbi generációból már az Echosex 3-as változatánál is megjelent a Tap Tempo kapcsoló, mellyel élő körülmények között is azonnal, az adott zene tempójára húzhatjuk a delay effektet. Ez a Tap Tempo kapcsoló természetesen itt, a Steve Lukather signature verzión is megtalálható.

A pedált nagyon masszívan rakták össze, strapabíró fém házat kapott, amit Steve Lukather neve, illetve a Toto zenekar ikonikus kard emblémája díszít, továbbá egy kis ablakon keresztül az előfok részhez tartozó csövet is megcsodálhatjuk. A korábbi pedálokon az egyes paraméterekhez tartozó kedvenc beállításokat Lukather gitár-technikusa, Jon Gosnell kézzel jelölte be. Ezek az értékek a signature verzión jól látható módon integrálva vannak, ezzel is személyessé téve a pedált. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy milyen paraméterezési lehetőségeink vannak.

Az Echo Time potival egyértelműen a delay hosszát adhatjuk meg klasszikus, kézi módszerrel. Ezt felülírja a Tap Tempo kapcsoló, ha éppen azt használjuk. Ha a Tap Tempo kapcsolóval megadott érték után mégis visszatérnénk a potméter használatára, akkor szabadon megtehetjük, mindig a legutóbb használt verzió az aktuális, vagyis röviden a Tap Tempo kapcsolóval, illetve az Echo Time potméterrel ugyanúgy beállíthatjuk a delay hosszát, a Tap kapcsoló feletti LED mindkét esetben jelzi az aktuálisan beállított hosszt.

A Volume Echo a visszavert hang(ok) hangerejéért felelős, a Length Of Swell pedig a lecsengés hosszáért, ez utóbbit akár feedback-nek is nevezhetnénk. A Length Of Swell potit „0” állásban használva az effekt egészen pontosan egyszer ismétli meg az általunk játszottakat, tehát ez darabszámban gondolkodva egy darab feedback-et jelent. Nem kell elmenni a maximumig, két beosztással a 10-es állás alatt már elérhető az a bizonyos öngerjesztő, végtelenbe oszcilláló állapot, mely a legtöbb delay effekt esetében csak a legnagyobb értéknél tapasztalható. Maximumra kitekerve gyorsabban eléri a gerjedést, mint picivel alatta. Minél több ismétlést állítunk be, annál jobban amortizálódik a hang, vagyis a végén már egy torz, lo-fi delay hang csapódik vissza. Ez csak nagy Length Of Swell állásnál jön ki igazán, alacsonyabb értékeknél az analóg delay-ekre jellemző szép mosódás tapasztalható.

 

LukeSignature2023 mix

 

A Rep. Tone (repeat tone) potméterrel a visszhang hangszínét állíthatjuk be. Ez eléggé szűk határok között dolgozik, ugyanis még maximális fényesség esetén is megmarad az analóg delay-re jellemző sötét, meleg hangszín.

Az Age Of Damage talán a legérdekesebb állítási lehetőség, mely szimulálja az eredeti Binson modell mechanikájának elhasználódását. Kis értéknél modulációt, enyhe kórusos hangot kapunk a visszhangunkra, 50%-tól felfelé viszont mintha egy állandóan mozgásban lévő pitch shifter lenne a delay-re eresztve. Maximális állásban egészen extrém eredményt kapunk ugyanis körülbelül egy nagy szekundnyi távolságban mozgatja a visszavert hang magasságát.

A pedál beállításait a jelzett, Lukather által kedvelt értékekre állítva egy nagyon kellemes, meleg hangú analóg visszhangot kapunk, mely nem áll az utunkba még sűrűbben ritmizáló játék esetén sem. Megálláskor, szünetekben érvényesül igazán, de folyamatos játék közben igazán csak egy jótékony teret ad. Reverbbel együtt használva nagyon szép környezetbe ültethető vele a hang. Steve is erre a funkcióra használja, ugyanis saját bevallása szerint ezt a pedált ki sem kapcsolja, hanem „always on” módban használja még az effektlánc mono részén. A szólókban hallható sztereó delay egy másik történet. A Gurus Echosex 3° által keltett tér az alaphangkarakterének szerves része.

 

 

Összefoglalás, ajánlás

A Gurus Echosex 3 Steve Lukather Signature pedál egy szép, részletgazdag hangú analóg-jellegű delay, melyet akár állandóan bekapcsolva is használhatunk. Szignifikánsabb jelenlétet beállítva természetesen egy uralkodóbb hangú visszhang is beállítható, de bárhova is tekerjük a potikat, mindvégig megmarad az a vintage hangszín, melyet rekreálni hivatott. Tap Tempo kapcsolójával igazán színpadbarát azok számára is, akik minden esetben a zene tempójára szeretik húzni a delay time-ot.

Az effekt pedál érdekessége, hogy a belőle származó bevétel egy részét a Foxgear, illetve a Gurus cég az Ed Asner Family Center For Autism nevű jótékonysági szervezetnek adományozza, mely autizmussal élő gyermekeket és családjaikat hivatott támogatni. Ez egy nem mindennapi, igazán példás kezdeményezés.

Technikai adatok

Forgalmazza: Sound Service
Tájékoztató ár: 429 EUR
Kapcsolók: Bypass, Tap Tempo
Kezelőfelület: Echo Time, Length Of Swell, Rep. Tone, Age Of Damage, Volume Echo
Csövek száma: 1 db
Bemenet: mono 6,3 jack
Kimenet: mono 6,3 jack
Tápellátás: 12 V center negatív (gyári adapter tartozék)
Méretek: 130 mm x 88 mm x 49 mm
Súly: 360 g

A Foxgear, Gurus és Baroni márkák forgalmazója a Sound Service.