zenesz_logo.png– LIPPÉNYI GÁBOR – Csúcskategóriás, lábbal vezérelhető Loop Station hat sztereó sávval, fedélzeti effektekkel és ritmusszekcióval.

A loop technológia – amikor egy éppen feljátszott anyagot körbe játszva új szólamokat veszünk fel és így építjük fel a zenei szövetet – már jó ideje köztünk van, de az utóbbi években ért el nagyobb ismertséget olyan előadók által, mint például Ed Sheeran, aki meglehetősen intenzíven és meggyőzően használja egyszemélyes giga koncertjein. A looper pedálok között van olyan, amelyik inkább az egyszerűségre törekszik és vannak olyanok, amelyekbe minél több lehetőséget igyekeznek belepakolni. A BOSS RC-600 mindenképp ez utóbbi kategóriába tartozik, egészen elképesztő mennyiségű funkcionalitás került bele ebbe a pedálba, amely a jó tíz évvel ezelőtt megjelent RC-300 modellt váltja a cég kínálatában. Az elődhöz képest szinte minden paraméteren legalább a dupláját tudja az új modell, de több olyan terület is létezik, amelyek ebben a formában nem is találhatók meg a korábbi modellben.

Az RC-600 padló effekt pedál, a kialakítása arra lett optimalizálva, hogy hangszeres játékos a lábával tudja kezelni hangszerjáték közben. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert a BOSS ezzel egyidejűleg megjelentetett egy asztali (tabletop) loopert is RC-505 MK2 néven. Ez belső tulajdonságokban szinte pont ugyanaz, mint a 600-as és szinte pont ugyanazon az áron kapható. A különbség az, hogy az RC-505 MK2 inkább énekeseknek, DJ-knek, remixereknek lett kialakítva, így kézi kezelőszervekkel látták el, és több paraméter érhető el közvetlenül a kezelőszervekkel.

rc 600 main top 1300x

 

Visszatérve az RC-600-hoz, az elődhöz képest lényegesen kisebb és könnyebb a pedál. Ez részben azon tény miatt is adódik, hogy itt nincs beépített folyamatos kontroll pedál, ha ilyet akarunk, akkor azt külön kell beszereznünk és csatlakoztatnunk. Az RC-600 mérete körülbelül 43x16x7 cm, ez nagyjából a kétharmada az RC-300 paramétereinek. A súlya 2.4 kg, ezáltal több mint egy kilóval könnyebb, mint az előd. Igazán masszív a kidolgozása, a fémház, a két kapcsolósor között található fém koptató léc, a kapcsolók kialakítása mind azt az érzetet keltik, hogy komolyabb színpadi igénybevételnél is sokáig helyt tud állni.

rc 600 01 left top 750x


A pedál programozása a bal oldalán található LCD kijelző segítségével, valamint az alatta elhelyezett négy encoder tekerővel lehetséges, ez utóbbiak nyomógombok is egyben. Az LCD mellett nyolc mini gomb szolgál a menüben való navigálásra és egyéb funkciók eléréséhez, valamint itt található egy nagy méretű, színes kijelző, amivel a tempót, a loop állapotát követhetjük. Különböző színű villogás jelezheti a tempót és az ütem egyet, a körcikk haladása a loop pozícióját, de ez is változtatható a szoftverben.

Az élő vezérlés a kilenc lábkapcsolóval történik és mivel három layer között válthatunk, ez összesen 27 funkciót jelent. Alaphelyzetben az alsó 6 pedál az első három sávnak az indítására, felvételére, rajátszásra, leállításra és törlésére szolgál, a második layer a következő három (4-5-6) sávokhoz ugyanezen funkciók, majd a harmadik layer az effektek kapcsolására való. A felső sorban található három kapcsoló a layerek között levő váltás, az Undo/Redo és a sávok együttes indítására és leállítására használható alaphelyzetben. Azonban minden egyes pedál minden funkciója programozható, ráadásul külön a sima kattintás, a dupla kattintás és a nyomva tartás, így a lehetőségek szinte korlátlanok.

rc 600 content right top 750x

 

Az RC-600 nevében a 6-os azt jelzi, hogy 6 önálló sávot használhatunk. Ezeket indíthatjuk párhuzamosan is, de lehet váltott módban is használni, azaz az új sáv indításakor leállítjuk az előzőt. Nagyon lényeges új paraméter, hogy a felvétel immár 44.1kHz 32 bit (lebegőpontos) felbontásban történik. Ez hatalmas dinamikai felbontás különbséget jelent az elődhöz képest és ez főleg a sok körben egymásra játszott anyagoknál lehet nagyon hallható. Mindenesetre én stúdió fülhallgatót használva olyan tiszta hangképet hallottam vissza, ami közepes szintű hangkártyáknál is ritka. A memória nagysága is jelentősen változott, a sávonként felvehető anyag több mint másfél óra lehet és az összes memória 13 órányi anyagnak felel meg. Ez egyébként azt jelenti, hogy a looper funkció mellett akár komplett kíséret részek bejátszására is használhatjuk a pedált, ha úgy adódik.

rc 600 rear gal 1300x


Kimenetek és bemenetek tekintetében sem lehet igazán panasz. Két XLR mikrofon bemenetet használhatunk és szoftverből ezekre fantom feszültséget is kapcsolhatunk, tehát akár komolyabb kondenzátor mikrofonokat is integrálhatunk a rendszerbe. Kapunk még két pár hangszer bemenetet (ezek érzékenységét állíthatjuk vonal szintre a szoftverben) a hátoldalon. A sztereó kimeneten kívül még a két alternatív kimenet pár (Sub Output 1/2) is itt kapott helyet. Ezeken kívül egy fülhallgató kimenet, két kontroller jack bemenet (amelyekkel négy nyomógombos pedált vagy két folyamatos kontroller pedált vagy ezek kombinációit csatlakoztathatjuk), MIDI csatlakozók, USB csatlakozó, tápfesz kapcsoló, illetve a táp csatlakozója található a hátoldalon. Az elődhöz képest, nincs külön dedikált AUX minijack bemenet, de ez egy átalakítóval az extra bemeneten könnyen megoldható.

Boss RC 600 850x

 

Jelentős változások történtek az effektek terén is. Egyrészt az effektek száma megnőtt, 49 effektet használhatunk a bemenetekre és 53-at a sávokra. Ezek között nagyon sok effekt nagyon jó minőségű és rengeteg variációt találunk modern, kedvelt típusokból is. Egy gitárosnak például akár több pedálját is kiválthatja az RC-600-ban található effektkészlet, hiszen előerősítő és hangfal-szimulációk, torzítók, kórus, flanger, delay is a paletta része. Ezzel együtt az új csúcs looper egyáltalán nem csak a gitárosokra van „kihegyezve“, nem véletlen, hogy a termék bemutató oldalán is egy sok hangszeren játszó zenész demonstrálja a pedált. Egyébként én is szaxofonnal próbálgattam a lehetőségeket és tényleg nagyon jó móka volt egymásra játszani szólamokat, vagy akár ritmus kíséretet készíteni szaxofonon produkált zajokkal. Viszont az biztos, hogy ehhez is nagy fegyelem és rutin kell, így azért a lehetőségek megítéléséhez inkább pár profi által feltett videót néztem meg, és egy párszor leesett az állam, mondjuk például egy csellista lány videójának megnézésekor. 

 

Boss RC 600 Flagship life 850x

 

A pedálba egy komplett dobgép szekció is be lett építve, ebben elég jó minőségű dobkészleteket kapunk és elég sokféle pattern közül válogathatunk, variációkkal, díszítésekkel. Számítógépről kezelve USB-n keresztül magunk is létrehozhatunk patterneket illetve át is konvertálhatunk MIDI fájlokat a letölthető szoftver segítségével. Számítógéppel egyébként egyrészt lementhetjük a belső memóriába felvett dolgokat és vissza is tölthetjük azokat vagy más WAV fájlokat, illetve USB- hangkártyaként és MIDI eszközként is működik a pedál.

Azt hiszem az elmondottak fényében nem meglepő, hogy csak ajánlani tudom a BOSS RC-600 looper pedált minden olyan kísérletező kedvű előadónak, aki ezt a technológiát akarja beépíteni az előadásába, vagy netán dal írásnál vagy stúdió felvételeknél használna ilyet. Pillanatnyilag nem hiszem, hogy létezne ennél összetettebb és átgondoltabban megalkotott eszköz erre a feladatra. Az ára valamennyivel magasabb, mint annak idején az elődé volt, de a beépített technológiák és a funkciók miatt ezt egyáltalán nem érzem túlzottnak. A BOSS RC-600 Loop Station pedált a teszteléshez a Mezzoforte Hangszeráruház biztosította, náluk a pillanatnyi ára 219 700 forint.