zenesz_logo.pngA BOSS bemutatta népszerű Waza Craft kompakt effektpedál családjának legújabb modelljét, a FZ-1W Fuzz pedált.

A fuzz efektek nagyjából 1962 óta találhatók meg a gitárosok eszköztárában, ekkor debütált ugyanis a Maestro FZ-1 Fuzz-Tone, ami Grady Martin gitáros hangzását volt hivatott emulálni, ami Marty Robbins 1961-es Don’t Worry c. decens slágerében okozott meglepetést a gitárosoknak. A BOSS FZ-1W Waza Craft fuzz pedál ezeket a korai fuzz hangzásokat is megidézi, de a vintage effektek problémái nélkül, és a modern igényeknek megfelelő flexibilitással.

Természetesen már számos szürke Boss fuzz pedál született az idők során, így például az FZ-5 is, de ameddig az a modell digitálisan állítja elő a klasszikus fuzz hangzást az FZ-1W teljesen analóg. Amúgy az új BOSS Fuzz megjelenése ismerős, masszív fém ház, két oldalon elhelyezett jack aljzatokkal, három potméter a pedál tetején, lágy működésű lábkapcsoló, ami szinte a pedál teljes felületét elfoglalja. Ahogyan a legtöbb Waza pedál esetében, itt is elhelyeztek egy apró kapcsolót a két nagyobb tekerőgomb közé, ezzel a Vintage és a Modern mód között válthatunk.

 

fz 1w image1 gal 400x

 

Ha Vintage módban nagyjából félig tekerjük fel a Gain potit, akkor inkább vastag overdrive jellegű hangzást kapunk, amiben kellően elegendő  középtartomány van ahhoz, hogy konkrét és érthető legyen. Ugyanakkor ezzel a beállítással nem érdemes kitartott akkordokkal próbálkozni, mert a lecsengése nem éppen gusztusos. A hangsúlyos közepek még jobban előjönnek, ha feljebb tekerjük a Gain-t, ez a sound karakterében nem sokban különbözik a klasszikus Fuzz Face hangjától, de határozottan feszesebb, harapósabb és jobban kiszólhat a mixből. Összeségében vintage állásban az FZ-1W tökéletesen produkálja a klasszikus fuzz hangzást, de nagyobb gain-nel és sokkal tágabb határok között, amihez a hatékony Tone szabályzó is nagyban hozzájárul. Jobbra tekerve egyidejűleg emeli a magasat és vágja a mélyeket, míg balra tekerve pont a fordítottja érhető el, ezzel is növelve az old-school fuzz hangzások variációinak számát.

Boss FZ 1W 2 detail 450x

 

A Modern mód úgy lett kitalálva, hogy átható, vastag, még több gain-nel, még hangsúlyosabb közepekkel rendelkező, hosszabb hangkitartású, szólókra is kiválóan alkalmas fuzz hangzást kapjunk, ami többféle stílusban is megállja a helyét. Ebben az állásban másképp működik a Tone potméter, a hang fényességét növelve is megmarad a hangzás középdús karaktere, vagyis ez sound mindig ki fog szólni a mixből. Ha Modern állásban teljesen feltekerjük a Level potit, miközben a Fuzz tekerőt középre állítjuk, akkor inkább egy erőteljesen boostolt hangzást kapunk, ami ismét a pedál sokoldalúságát mutatja.

A BOSS FZ-1W egy 9 V-os elemmel működik, de 9 V-os tápegységgel (nem tartozék) is üzemeltethető. Lehet, hogy a várható 73 900 forintos hazai ár egy kicsit borsosnak tűnik, de ha megnézzük a demó videót, egyértelműen kiderül, hogy az FZ-1W nemcsak a klasszikus fuzz hangzás különféle változatait tudja, hanem a túlvezérelt hangzások rendkívül széles skáláját szólaltatja meg.  

 


További információk: BOSS