zenesz_logo.pngLIPPÉNYI GÁBOR – Három évvel ezelőtt írtunk a Yamaha népszerű Arius sorozatáról, az akkor bemutatott új modellek kapcsán. A közelmúltban megjelent a széria négy új modellje, az Arius YDP-165, YDP-145, YDP-S55 és YDP-S35.

A most bejelentett négy új modellel most ismét megújul a kategória. Mind a négy modell 88 billentyűs, szekrényes, otthoni zongora, de ezek közül kettő kisebb mélységű dobozba lett rakva és a zongora fedél itt felnyitható és nem becsúsztatható, mint a mélyebb kivitelű társaiknál.

YDP 165WA a 0001 900x

 ARIUS YDP-165

A legnagyobb jövevény az YDP-165, ennek kisebb dobozos (Slim) társa az YDP-S55. Ezekben a Yamaha GH3 billentyű mechanikája található. A GH a Graded Hammer (fokozatos kalapács) kifejezés rövidítése, ami azt jelenti, hogy a billentyűzet úgy lett megépítve, hogy a mélyebb regiszterek felé haladva kicsit nehezebbé válik a billentés, míg felfelé pedig kicsit könnyebbé, ezáltal imitálva a valódi akusztikus zongorák billentyűzetét. A GH3 elnevezésben a szám arra utal, hogy három érzékelő van a mechanikában, így a félig lenyomott állapotból való újraindítás jobb, ami kedvez például a repetitív játéknál.


YDP 145WH a 0001 900x

 

ARIUS YDP-145

A kisebbik modell az YDP-145, technikailag mindenben megegyező kisebb dobozos társa pedig az YDP-S35. Ezekben a modellekben a GHS – Graded Hammer Standard – billentyűzet foglal helyet, amely két érzékelővel működik. A kisebb modellek erősítése is gyengébb, míg az YDP-165 és YDP-S55 kétszer 20 Watt hangrendszert kapott, addig itt kétszer 8 Watt az erősítő és hangszórók teljesítménye.  Az YDP-165 és YDP-145 modellek esetében a zongora belsejében kialakított hangterelő rendszer a hangszer hátoldalán keresztül vezeti ki a hangot. Ennek köszönhetően természetes, háromdimenziós akusztikai élményben lehet részünk.

 YDP S55WH a 0001 620x589

 ARIUS YDP-S55

Az elmondottakon kívüli egyetlen különbség a nagyobb és kisebb modellek között az úgynevezett Smooth Release (sima elengedés), ami szintén a billentyűzet különbségből adódik. A billentyű felengedés gyorsaságának érzékelésével a nagyobb modellek képesek az igazi zongora damperének visszaengedését is szimulálni, ami a staccato és legato játék esetében máshogy működik.

Az új Arius sorozatban továbbra is a Yamaha CFX hangversenyzongora mintáiból áll a fő zongora hangszín, de most még részletesebb (nagyobb) mintakészletből lett megalkotva a tökéletesebb hangzás érdekében. Ezt a hangzást további technológiák teszik még életszerűbbé. Ezek közül az egyik a VRM (Virtual Resonance Modeling) Lite változata. Amikor egy akusztikus zongoránál úgy ütünk meg egy billentyűt, hogy közben más billentyűk lenyomva vannak vagy a zengető pedál lenyomott állapotban van, akkor nem csak a leütött hang szólal meg, hanem valamilyen szinten megrezgeti a felhangok húrjait is, ha azok nincsenek letompítva. Egy másik technológia az IAC (Intelligent Acoustic Control), ami a kijövő hangerőtől függően mindig optimális szinten tartja a hangszín egyensúlyt. A hangszerekben található Stereophonic Optimizer elsősorban fejhallgatós használatnál lényeges. A hangszer húrjairól viszonylag közelről vett, részletes hangzást módosítják úgy, hogy közelebb legyen ahhoz az élményhez, amit a zongorista a hangszer előtt ülve a hangszer testből hallhat egy akusztikus zongoránál.


YDP S35B a 0001 620x589

  ARIUS YDP-S35

Az új YDP sorozat zongorái 192 hang polifónia fokkal rendelkeznek és az akusztikus zongorákkal együtt összesen 10  hangszert, köztük elektromos zongorát, orgonát, vibrafont és vonósokat is megszólaltathatunk. Ezek közül egyszerre kettőt Layer (réteg) módban is használhatunk, valamint van lehetőség Duo mód használatára. Ez főleg zeneoktatásnál hasznos funkció, ilyenkor a billentyűzet két oldalán ugyanaz a fekvés szólal meg, így a tanár megmutathat, előjátszhat részeket a tanítvány mellett ülve, nem kell helyet cserélni vagy átnyúlni rajta.

Az új hangszerekben a bemutató dalokon és az 50 klasszikus darabon kívül 303 ujjgyakorlat is található olyan mesterektől, mint például Czerny vagy Hanon. Ezeknél lehetőség van metronóm használatra, tempó állításra vagy külön valamelyik kéz gyakorlására úgy, hogy a másik kéz szólamát a gép játssza. Az Arius sorozat modelljeit felvétel funkcióival is ellátták, ami lehetőséget ad arra, hogy ellenőrizzük játékunkat. Ezen kívül használhatjuk az ingyen letölthető Smart Pianist applikációt, amellyel a hangszer beállítási lehetőségeit könnyen elérhetjük és például a beépített darabok kottáit is megkapjuk. Az applikáció használatához a hangszeren található USB csatlakozót kell használnunk a megfelelő kábellel mobil Android vagy iOS eszközünkhöz.

 


Az Arius modellek négy színváltozatban érhetők el: fekete, fehér, sötét rózsafa és fehér kőris színekben. Mindegyik zongoraszekrény három pedállal lett ellátva és használható az úgynevezett Half Pedal – félig lenyomott pedál mód –, ami által jobban lehet szimulálni az akusztikus zongorák zengető pedáljának viselkedését.

Az elmondottakból kitűnhet, hogy a Yamaha Arius modellek új generációja sok tulajdonságot kapott a cég drágább Clavinova sorozatából, így szerényebb anyagi forrásokból is komoly zongorahanghoz és játszási élményhez juthatunk. Az YDP-165, YDP-145, YDP-S55 és YDP-S35 modellek hazai boltokban való megjelenése a következő egy-két hónapban várható, pontosabb információt az elérhetőségről, árakról a hazai Yamaha kereskedőknél lehet kapni.