zenesz_logo.pngA 2019-es téli NAMM Show-n a Yamaha számos új modellt mutatott be, és további három digitális zongorával bővítette a népszerű Arius sorozatát.

YDP-164_keyvisual_wa_700.jpg

 

Mint minden Yamaha digitális zongora, az Arius család is élvezi a cég kettős örökségének előnyeit, az akusztikus zongoraépítésből és az elektromos hangszerek fejlesztéséből nyert tapasztalatokat. A közelmúltban debütáló három új modell az YDP-144, YDP-164 és az YDP-S54 számos közös jellemzője közül talán a Yamaha CFX Concert Grand Piano hangmintáit emelnénk ki elsőként.

Az YDP bármelyik új modellje jó választásnak bizonyulhat abban az esetben, ha úgy érezzük, hogy tudásunk alapján már érdemes lépéseket tenni egy professzionális otthoni elektromos zongora beszerzésére, vagy ha a zongoratanár úgy érzi, a tanuló tudása alapján már érett lehet egy komoly hangszer vásárlására. Vagy amikor az akusztikus zongora nem lehet reális választás, súlya, költsége vagy méretei miatt, gyakorlásra és szereplésre egy ilyen hangszer ideális lehet. Mindhárom új YDP zongora gondosan rögzített, Yamaha CFX sztereó hangmintákra épül, arra a hangszerre, melyet sok neves zongorista a világ legjobb zongorájaként tart számon.

 

YDP 144 wh_550x.jpg

 Arius YDP-144

 

Az YDP-144 esetében a Yamaha GHS technológiáját (súlyozott kalapácsmechanika) alkalmazták, melynél – az akusztikus zongorához hasonlóan – a mélyebb billentyűk leütése nehezebb, és felfelé haladva fokozatosan válik könnyebbé. Ez lehetővé teszi, hogy az akusztikus zongorák kifejező és jellegzetes billentését egy digitális zongora tudásával együtt élvezhessük.

 

YDP-164B_f_0001_600x.jpg

Arius YDP-164

Az YDP-164 és YDP-S54 a továbbfejlesztett GH3 (Graded Hammer 3) mechanikával rendelkezik, ami a már említett súlyozott kalapácsmechanika mellett háromszenzoros megoldásával érzékenyen és pontosan reprodukálja az akusztikus zongora billentésének érzetét. A billentyűk szintetikus elefántcsont és ében borítást kaptak, ezzel is növelve a tökéletes zongora-játékérzetet.

 

overview_02 700x.jpg

 

A Smart Pianist iOS® alkalmazás okos eszközökhöz (Android™ támogatás várhatóan 2019. júniusban) szintén mind három modell tartozéka lesz, lehetővé téve, hogy a játékos okos eszközét intuitív és grafikákban gazdag kezelőfelületté alakítsa, ezáltal a hangszínek kiválasztását és konfigurációs beállításokat könnyebben elérhesse. Az alkalmazás képes a csatlakoztatott eszköz zenei könyvtárában található dalokat elemezni, és a kijelzőn az akkordmenetet megjeleníteni. Így, miközben a dal szól, a folyamatosan előrehaladó kottát követve könnyedén kísérhetjük kedvenc dalunkat. Mind a lejátszott dal, mind saját játékunk a hangszer beépített hangszóróin keresztül szólal meg.

 

YDP-S54WH_f_0001_600.jpgArius YDP-S54

Az Arius YDP-S54 karcsú megjelenésével tökéletes hangszer kezdőknek és profiknak egyaránt. Helytakarékos kialakítása és gyönyörű dizájnja miatt dísze lehet bármely lakásnak. Ideális választás lehet olyan helyeken, ahol a hangszer mérete számít, pl. garzonlakásokban, kollégiumokban vagy olyan osztályteremben, ahol fontos, hogy több digitális zongora is elférjen.

 

YDP-S54WH_p_0001_700x cr.jpg

 

Mindhárom új modell 88 billentyűs kivitelben készül, és mindhárom változatban 10 féle hangszín és 192 hang polifónia áll rendelkezésünkre. A hangszereket egy egyszerű hangrögzítővel is ellátták, mellyel 2 sávra rögzíthetjük játékunkat, akár „overdub” technikával is. Amiben eltérés van a három modell között, az a beépített hangrendszer teljesítménye. Az YDP-144-ben 2 x 8 W teljesítményű, az YDP-164 és YDP-S54 modellekben 2 x 20 W teljesítményű hangrendszer dolgozik, mindhárom 2 x 12 cm-es hangszóróval szerelve.

A Yamaha Stereophonic Optimizer technológiának köszönhetően – ami mindhárom új Arius modellben megtalálható – a zongoristának természetes és széles hangzásban lehet része, ha fejhallgatón hallgatja játékát. Ezzel a funkcióval a zongora hangját úgy észleli, mintha nem a fejhallgatóból, hanem a közvetlenül hangszer testéből szólalna meg. Ha az effekteket vesszük szemügyre, 4 féle Reverb, Damper Resonance és Intelligent Acoustic Control (IAC) jellemzi a három modellt. Ez utóbbi azt eredményezi, hogy az YDP zongorák kiegyenlített, telített hangzást produkálnak bármilyen hangerőn, ugyanis az IAC automatikusan hozzáállítja az éppen használt hangerőhöz a mély és magas hangszínek arányát.

 

YDP-S54_z_0001_700x.jpg

 Az Arius YDP-S54 karcsú megjelenésével alig foglal helyet

„Ez a három új modell egyesíti a teljes Arius digitális zongora flottát” – nyilatkozta Tobias Dahm, a Yamaha Music Europe GmbH digitális zongorák és hordozható keyboardok termék specialistája. „A Yamaha CFX zongora hangmintáival és a kompatibilis Smart Pianist alkalmazással, a játék és a navigálás egyformán élvezetes. Ezek a zongorák kivitelezésben és hangzásban is nagyszerű választásnak bizonyulhatnak kezdő és haladó zongoristáknak egyaránt. A szülők nyugodt szívvel választhatnak ezekből a modellekből.”

Mindegyik modell fekete és fehér színben is készül, az YDP-144 ezenkívül rózsafa színben, az YDP-164  pedig rózsafa és fehér kőris színben is elérhető. Ha megfizethető árú otthoni elektromos zongorát akar valaki vásárolni, az elsők között ajánlhatók a Yamaha Arius sorozatának új modelljei. Felszereltség, autentikus hangzás, billentés és megjelenés szempontjából ezek az elektromos zongorák, ebben az árkategóriában verhetetlenek.

Specidikáció: Yamaha

Árak és további információk a hivatalos Yamaha viszonteladóknál.