zenesz_logo.png



Északi Szabolcs, Baján élő gitáros A Mandala Színei címmel elkészítette második albumát, amit mi is meghallgattunk, és úgy gondoljuk, hogy ezt másoknak is érdemes hallani, ízlelgetni.

 CD borító Északi Szabolcs AMandalaSzínei 2021 550x

 

A Mandala Színei nyolc instrumentális kompozíciót tartalmaz, és talán a legnagyobb erénye, hogy bár különböző hangulatú és hangszerelésű számokat hallunk, a lemez mégis egységes, összefogja valami. Akik szeretik a gitárzenét, azoknak igazi csemege lehet ez a rövid album, mert a gitárhangzások olyan széles spektrumát vonultatja fel, ami nem mondható megszokottnak. Azt is gondolhatnánk, hogy Északi Szabolcs a gitárhangzások szerelmese, ami persze nem azt jelenti, hogy ne lennének jól eltalált dallamok, remek improvizációk, hangszerelési ötletek a lemezen, de tobzódhatunk a tiszta és különböző szövetű torzított hangzások, az akusztikus és klasszikus gitár soundok sokaságában, néhol balalajkával fűszerezve. Mindez ízlésesen, ötletesen adagolva, aminek az az eredménye, hogy az ember már csak kíváncsiságból is végighallgatja ezt a levegős, letisztult lemezt.

A gitárközpontúság talán egy dalban megy át funkys, jazz-rockos, több billentyűt megszólaltató zenébe, mégpedig a Bohóc c. számban. Ez a többitől kissé eltérő kompozíció jót tesz az albumnak, olyan, mintha azt mondaná a szerző: „Ezt is tudom, tudjuk, ez is a Mandala Színei közé tartozik, de most erről ennyit”.

 DSC7417 Edit 650x

 

A gitáros-zeneszerző így mesélt az új albumról: „Miről szól ez az album azonkívül, hogy instrumentális zene? Mondhatnám, hogy programzene, mint Muszorgszkij Egy kiállítás képei c. műve – persze az egy másik szint. De a wiki szerint »a programzene hangszeres zene, amely valamilyen fogalmilag megragadható téma leírásával kapcsolatos. Célja, hogy a hallgató a zenéhez képeket, helyzeteket, hangulatokat asszociáljon. Erre a programra legtöbbször maga a zeneszerző utal a címadással«.

Mindenki képes mandalát rajzolni vagy festeni, de mindenkinél más jön ki, ha szabadon használhat színeket és formákat. Az analitikus pszichológia szerint a mandalákban a személyiség rétegeit a különböző színek jelentik. Erre terápiák is épültek és ez az albumom kulcsa. Persze nem vagyok pszichológus, de bevallom sokat olvastam erről, és hiszem, hogy ez így van.

Ma is előfordul, hogy beszélgetés közben az ember pl. mandalát firkál akaratlanul egy papírlapra. Vagy csak jelek, amiket ma is használnak ipari mintákban. (Szőnyegek, kövezetek, pólók, logók stb.) A mandalák ma is részesei életünknek. A pszichológia megpróbálta ezt megfejteni. Persze a megzenésítés nem fejthet meg semmit, csak közelebb hozza és érzelmileg teszi érthetővé.

Visszatérve a dalokra, zeneileg lehetne kicsit világzenei albumnak is nevezni. Mert kis részben népzenei, pl. szerkezetekben vagy dallamrészekben van némi hasonlóság. Túlmisztifikálva, lehetnek ebben magyar és minimális szláv elemek is. Meg persze jazz és rock és minden, ami hatott rám a modern zenéből. Nem tanultam népzenét, de csináltam már egy-két feldolgozást (különböző formációkkal). Talán ez is vitte egy irányba a dalokat.”

„A lemez technikai részéről annyit, hogy Magi Krisztián billentyűn játszott, és a maszterelésen dolgozott, Gilián Péter A Hős című dalt basszusozta fel. A mandala képet Farkas Zsuzsanna festette. Remélem minél több emberhez eljut az új album, ami már az összes ismert zene megosztó oldalon megtalálható.”

 

Bio

Északi Szabolcs Baján él és dolgozik zenészként és gitároktatóként. Elvégezte a Dr. Lausmann Gyula Jazz-zenei Művészeti Szakképző Iskolát Székesfehérváron. Tanárai Mohai Tamás és Bírta Miklós voltak. Stúdiózik, hangszerel, dalokat ír és segít másoknak. Számos zenekarban játszott, itthon és külföldön is. Aktív zenekarai a Hegyhengergetők és a Veracruz.

https://északiszabolcs.hearnow.com/