zenesz_logo.pngA formáció mindhárom tagja sikeres és ismert volt a TRIÁSZ megalakulása előtt is, mégis szükségét érezték egy meglehetősen rendhagyó trió megalakításának. Erről, és még sok minden egyébről kérdezte a ZenészMagazin Jankai Bélát, a TRIÁSZ billentyűsét.

 

1264449_700_o.jpg

 

1.Triász: a mezozoikum földtörténeti idő legkorábbi időszaka;
2.TRIÁSZ: Sipos Péter (Irigy Hónaljmirigy) - ének, Kálmán György (Dinamit) - ének, Jankai Béla (Prognózis, Dinamit) – billentyűk alkotta hármas.

 

 

Ezúttal ne feszegessük a szó első jelentését, maradjunk inkább a három ásznál. Amit tudunk róluk: a formáció 2012 tavaszán mutatkozott be és nagyjából ezzel egy időben jelent meg Elveszett dalok I. - Zongorára és két toROCKra! című lemezük. Azóta – bár az együttes mindegyik tagja más formációkban is játszik – folyamatosan koncertezik a trió, időnként különböző TV csatornákon is felbukkannak és a You Tube-on található videóik nagy népszerűségnek örvendenek.

 

Amit pedig nem tudunk, vagy csak úgy teszünk, mintha nem tudnánk, a kedves olvasó kedvéért megkérdezzük Jankai Bélától a TRIÁSZ billentyűsétől.

 

Kinek az ötlete volt a TRIÁSZ , és könnyű volt-e összehozni a csapatot?


Egy baráti összejövetelen zenéltünk Kálmán Gyurival, ott egy szál zongorával játszottunk rock dalokat, Peti meghallotta, és feldobta az ötletet, hogy ezt meg kellene csinálni két énekessel. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy Gyuri és Peti korábbról ismerték egymást, Peti több alkalommal vendégeskedett a Dinamitban, tehát a közös munka régebbi eredetű.

 

 

1476051_peti700.jpg

 

 Sipos Péter

 

 

Látszólag „könnyű siker” régi népszerű, vagy kissé már elfeledett, de jól megírt rock dalokat feldolgozni, azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, mert ha ezeket a nótákat nem legalább olyan jól, vagy akár jobban adjátok elő, mint az eredeti, akkor a közönség, hogy finoman fogalmazzak, nem örül. Jól gondolom?

 

Az én véleményem szerint is így van. A feldolgozás nagyon meredek pálya, egy slágert, már megszoktak az emberek a saját hibáival, megszólalásával. Ezt hallhatjuk, amikor egy zenekar nagyon jól interpretál egy ismert slágert, de mégis más az énekhang, másként szólnak a hangszerek, persze, ha tényleg jó, megtapsolják, de sajnos nagyon sok rossz feldolgozást is hallottam. Ezért mi úgy csináljuk, hogy összeszedünk ötleteket, dalokat, amik jól állnak a fiúknak, aztán jön a nagyobb meló, hogy ezt milyen formában tudjuk egy zongorával előadni, átértelmezni. Számtalan dalt sajnos azért kellett már a próbákon elvetnünk, mert nem tudtuk, illetve én nem tudtam egy szál zongorával lejátszani úgy, ahogy azt a dal minősége megköveteli. Aztán jött egy ötlet, hogy gyorsítsuk fel, vagy lassítsuk le, vagy keverjük össze egy másik, hasonló dallal, és jó lett. A próbákon nagyon sokat kísérletezünk, nagy munka ez, de szerencsére előny, hogy csak hárman vagyunk, és csak én játszom hangszeren.

 

 

1150326_bĂŠla700.jpg

 

 Jankai Béla 

 

 

Ki választja ki a dalokat, melyeket műsorra tűztök, van-e demokrácia a bandában?

 

Maximális a demokrácia…persze mondják, hogy ahol három magyar ember van, kettő egyből fúrni kezdi a harmadikat. A két énekes nagyon összetart, én meg egyedül vagyok a hangszerem mögött, de a viccet félretéve, mindent együtt beszélünk meg, nincs góré, zenekarvezető, és nagyon összetartó a kis csapat. Persze, nehéz egyeztetni, hisz a Petinek (hál istennek, vagy „sajnos”) rengeteg munkája, fellépése van a Miriggyel, akik nagy haverjaink és ők is segítenek a Triász működésében, persze a mi csapatunkkal a Dinamittal együtt. Rengetegszer alkalmazkodtak hozzánk, amit persze mi meghálálunk, de tudomásul kell venni, hogy mindenkinek van fő "munkahelye". Szerencsére van online naptárunk, és napi kapcsolat van a szervezőink közt, így a tavalyi évben több, mint 50 koncertet tudtunk a Triásszal lejátszani.

 

 

10063_gyuri.jpg

 

 Kálmán György

 

 

Azt eddig is tudtuk, hogy Sipos Péter komoly énekesi kvalitásokkal rendelkezik, ez a hozzáértőknek már az Irigy Hónaljmirigyben is feltűnt. Hogyan fogadja a közönség, hogy Péter nem parodizál, hanem "csak" baromi jól elénekli a dalokat, és miért éppen Kálmán Gyuri lett a „párja”?

 

Peti sok helyen megméretteti magát, különböző stílusokban vállal vendégfellépéseket, nem elhanyagolható a médiában eltöltött munkája sem, ahol persze nem mindig énekesként kell helytállnia. Szoktuk is mondani, a Triászban van egy zenész, egy énekes és egy celeb. (Nevet.)

 

 

Hogy mért épp Gyuri? Gyuriban van valami különleges, amit ki tud fejezni éneklés közben, amellett, hogy nagyon jó kvalitásai vannak, valami plusz van a hangjában, amit én is, és a Peti is szeretünk. Valószínűleg egymás szakmai szeretete és tisztelete hozta közel őket, amit én megpróbálok maximálisan kiszolgálni. Amikor az első lemezünket készítettük, volt olyan pillanat, mikor valamelyikükkel kettesben melóztunk, és az egyik énekes a másik jelenlétének a hiányában szinte rajongással hallgatta a másikat: "milyen szépen énekli ezt a dalt" és ez mindkettővel így történt, semmi rivalizálás nincs köztük, egymást segítik, persze, ha van rá igény…

 

 

1454727_triĂĄsz700_n.jpg

 

 

Ismert, hogy gyakran vendégelőadókat hívtok meg a koncertjeitekre, lépett fel már veletek, Keresztes Ildikó, Charly Nice, Majsai Gábor, várható-e az elkövetkező koncerteken újabb meglepetés vendég, tervezitek-e, hogy egy jó zúzós gitáros meghívásával bolondítjátok meg a rock balladákat, vagy inkább maradtok a „kamara” felállásnál?

 

A kamara felállás az eredeti, az marad, de a lemezen azért több hangszer is megszólal, barátaink segítettek, Gaál Gabi gitáron játszott, Pálmai Zoli ütőzött nekünk, és ha sikerül néha egyeztetni, akkor a koncertekre is jönnek. Nagyos sok "sztárvendéget" hívtunk meg a bulikra, ahol persze előkészületekkel meghirdetve bővítjük a műsort, ilyen volt többek közt Szigeti Feri (Karthago), Vörös Pisti, Demeter Gyuri, de számtalan alkalommal előre megbeszélt dolgok nélkül is voltak vendégeink, Keresztes Ildi is csak szórakozni jött le, persze beállt énekelni.

 

 

triĂĄsz koll.jpg

 

Terveztek-e újabb lemezt, vagy saját szerzeményeket?

 

A műsor megérett egy következő lemezre, idő kellene hozzá, ami pillanatnyilag nincs, de megpróbáljuk még idén a második lemezt összehozni. Saját szerzeményt tervezünk, de amíg találunk a hazai rock palettán "elveszett" dalokat, addig van mit csinálnunk.

 

Melyek a közeli és kicsit távolabbi terveitek, hol lehet a TRIÁSZT látni, hallani? 

 

A jövőben tartjuk a havi egy alkalmas saját klubunkat a Backstage Pub-ban, ahol február 21-én leszünk legközelebb, de számtalan felkérésünk van a tavaszi-nyári idényre, amelynek első állomása április 5-én Vácott a Madách Imre Művelődési Központban lesz.

 

 

 

 

 

A TRIÁSZ Facebook oldala
Fotók: Török Hajni

 

(-kt-)