zenesz_logo.png
– NAGY ANITA – Kállay Saunders Andrással új, nemzetközi sikerre esélyes dala, az Ashreffel közös Breathing kapcsán beszélgettem.

10 éve már annak, hogy Kállay Saunders András 5. helyezést ért el a koppenhágai Euróvíziós Dalfesztiválon Magyarország képviseletében. Ez megnyitotta az első kapukat a nemzetközi zenei színtér felé, most pedig egy újabb nyílt azzal, hogy a világ legnagyobb globális lemezkiadók egyikéhez került Breathing című debütáló számával és videóklipjével.

Az új dalod, a Breathing pár hete került fel a YouTube-ra és több százezres hallgatottságnál tart. Számítottál ekkora sikerre?

Azt szokták mondani az emberek, hogy „numbers don’t lie”, azaz a számok nem hazudnak és ha valamit sokan néznek, hallgatnak, az biztosan jó. Én ezzel nem értek egyet, mert az én kedvenc dalaimnak más előadóktól alig van nézettségük, mégis nagyon jó zenéknek tartom őket. Ha megnézek egy YouTube trending listát, a top 10-ből talán, ha kettő hallgatható nekem. Ezzel együtt természetesen nagyon örülök, hogy ennyien meghallgatták a dalt, jók a visszajelzések és koncerteken a közönség már együtt énekel velem és Ashreffel. Az igazi promóció még csak most fog kezdődni, egyelőre van egy kis akadály egy jelszóhiány miatt, de ha ez elhárul, akkor valóban elindul a dal az útján.

 

 

Nemrég voltam egy budapesti koncerteden és azt figyeltem meg, hogy nagyon erős rajongó táborod van…

Nincs olyan nagy rajongótáborom, ami megtöltene egy Arénát, de mindig mondom a zenekarnak, nézzétek a közönségünket, milyen különlegesek... Magyarokból és itt élő külföldiekből tevődik össze ez a tábor és ennek kifejezetten örülök. Ez egy színes társaság, ami azért is jó, mert a zenémre is ez jellemző, nemcsak egy konkrét stílust képviselek, hanem azt, amit éppen legbelül érzek.

Szerinted merre tolódik el az arány, külföldiek vagy magyarok járnak többen a fellépésekre?

Mindenképpen több magyar ismer, de szerintem fele-fele a megoszlása a közönségnek. Az itt élő külföldiekkel főleg jam session-ökön és „open mic” rendezvényeken találkozom. Például minden vasárnap Budapesten a Lámpásban bárki zenélhet, aki kedvet érez hozzá. Évek óta járok oda és azt szeretem, hogy mindig új a közönség, úgy érzem mintha turnén lennék, pedig nem is megyek sehova. Ezeken a helyeken előadok olyan dalokat, amik még nem jelentek meg és ezzel is tesztelem őket, meg persze olyanokat is, amik már megjelentek, de szeretném, hogy új emberek is hallják.

 

KallaySaunders Ashref composite horizontal 750x


Ashref és Kállay Saunders András

 

Lecsapott rád a nemzetközi lemezkiadó, a Warner Music Group, mit jelent ez a gyakorlatban?

A Warner Music Group magyar partnere a Magneoton kiadó, ahová én is tartozom. Ha megjelenik egy dalom itthon, az a folyamat, hogy a Magneoton mindig megmutatja a Warnernek. Amikor elküldték nekik a legújabb számom, a Breathing-et, azt mondták, tetszettek a korábbi dalaim is, de most úgy érzik, szeretnék egy más szintre vinni a velem való munkát és így leszerződtünk egy évre. Nagyon hisznek abban, amit csinálok és próbálnak nagyobb közönséghez eljuttatni.

Hogyan képzeljük ezt el, bepozícionálnak, kik lehetnének a szélesebb közönséged?

Megnézik, mely országokban szeretnek a legjobban, hiszen ezt lehet látni a Spotify-on, mely országokban hallgatnak a legtöbben. Együtt dolgoznak az adott országban lévő partnerükkel, eljuttatják a rádiókhoz a dalokat és a tévékhez a videóklipet. A social media az, ami még nagyon fontos, a legtöbben már itt fedezik fel az új zenéket.

 

 

Te ezek szerint látod, hol a legsikeresebb a Breathing?

Spotify-on Magyarország áll az első helyen érthető módon, utána következik Lengyelország, Görögország, Amerika. Ha nemcsak ezt a dalt nézzük, hanem az összes általam feltöltöttet, akkor Magyarország csak tizedik a hallgatottsági listán. Többen hallgatnak külföldön, mint itthon, meg persze nagyobbak is az országok. A Warner előtt a Sony-val voltam leszerződve és akkoriban jelent meg az Ocean című dalom, ami több országban toplistás volt. A Why című szám bekerült a top 5-be a Shazam globális szintű listáján egy görög kiadó oldalán.

Mesélsz kicsit az új dal, a Breathing elkészülésének a körülményeiről? Miről szól?

Két évvel ezelőtt írtam meg a dallamot és a szöveget is, eredetileg egyedül énekeltem volna. A zenei alapot a producerem, anatu készítette, akivel négy éve dolgozom együtt és őt is egy Open Mic esten ismertem meg. Akkor jött az ötlet, mi lenne, ha Ashrefet felkérnénk egy feat-re, mert hallottuk, hogy nagyon passzolna a hangja az enyémhez. Miután felvettük a számot, nem adtuk ki, mert úgy éreztük, olyan kezekbe kell kerülnie, ahol biztosan nem tűnik majd el.

 

KallaySaunders 2024 22 750x

 

Ti már akkor láttátok, hogy ez a dal nagy siker lehet?

Bíztunk benne és régóta vártuk, hogy megjelenhessen, de azt semmiképpen sem szerettem volna, hogy kiadjuk és csak mi meg a szüleink hallgassuk… Most jött el az ideje, most kaptunk lehetőséget arra, hogy ez a dal megfelelő körülmények között kijöjjön. Készült egy gyorsabb mix verzió is, szerintem az sikeresebb lesz, mert amíg mi inkább azt figyeljük, milyen szépek a háttérvokálok a verzében, az átlag hallgató azt szereti, ha tempósabb egy dal. Én azért szeretem a remixet, mert akkordváltások vannak benne és az egész dal, ami eredetileg kicsit szomorú, átmegy egy boldog hangulatba. A mixben ki lett véve a pre-kórus, így új értelmet kap a felvétel.

Nekem kevésbé jött át, hogy szomorú, olyan igazi elszállós nyári hangulatot idéz, amikor olyan könnyed minden…

Ez így van, ugyanakkor, ha figyelsz a szövegre, akkor rájössz, hogy ez egy nagyon szomorú dal. Egy lányról szól, akiről szeretném tudni, hogy hol van, gondol-e még rám, valóban igazi volt-e, ami köztünk történt és tudom, hogy már más mellett ébred. A refrénben pedig kérem, engedje, hogy szeressem reggel, este. Szomorú a szöveg, de a dallam elveszi erről a figyelmet.

 

423004423 931071251714862 750x

 

Személyes élmény inspirálta a dalszöveget?

Mindegyik dalt, amit írok, vagy a saját, vagy pedig valamelyik barátom tapasztalata ihleti. A Breathing-et még régebben írtam és akkoriban volt ilyen jellegű történés az életemben. Amikor dalt írok, van, hogy csak leülünk a nappaliban és improvizálunk a többiekkel és ami jól sikerül, azt felvesszük. Előfordul olyan is, hogy az Opera mellett írok dalokat, mert tetszik annak a környéknek, a macskaköves utcáknak a hangulata.

Ashreffel csak erre az egy számra álltatok össze, vagy terveztek még közös munkát?

Biztosan fogunk még együtt dolgozni a jövőben. Folyamatosan improvizálunk, írogatunk zenéket.

A videóklip koncepciója hogyan született meg?

Én úgy éreztem, a Breathing-hez nem kell különösebb sztori, figyeljenek inkább csak a dalra. Így is lett, egy image klipet forgattunk, a track hangulata a lényeg benne. Kint vagyunk a szabadban egy modell lánnyal és csak azt az érzést próbáljuk átadni, amiről a szám szól, nem túlerőltetve, szép reggeli és esti felvételekkel. A remix verzióra is csináltunk videót, ami egy spontánabb dolog lett, május végén fog megjelenni. Ez egy let me you remix lesz, ami anatunak egy dance stílusú projektje.

 

447757207 750x


The Middletonz

 

Beszéljünk kicsit a fellépésekről, hol lesztek láthatóak és mik a tervek a nyárra?

Készülünk a zenekarommal egy teljesen új műsorral, június 24-én Budapesten lesz egy koncertünk, amin már velünk lesz egy új zenekar tag, egy basszusgitáros személyében, a dobos, billentyűs, gitáros és hegedűs mellett.  Ashref lesz az előzenekarom, a helyszín később kerül majd bejelentésre. Szeretnénk külföldön is koncerteket, úgy érezzük, ennek is most jött el az ideje. Van egy párhuzamosan futó projektem, egy másik zenekarom, a The Middletonz.

 

 

Ez egy kicsit erőteljesebb zeneileg, ebben más érzéseket adunk át. Először a Dal című műsorban lehetett minket hallani a Roses című számmal, amivel ha nyerünk, kijutottunk volna az Eurovíziós Dalfesztiválra. Sajnos, a zsűri nem mellettünk döntött, de az összes nemzetközi szavazáson minket vártak befutónak. Én is úgy éreztem, talán meg tudtuk volna nyerni a versenyt, furcsa volt, hogy mindenki azt akarta mi menjünk, de a zsűritől nem kaptuk meg az esélyt. Akkor beiktattunk egy kis szünetet, de most visszatértünk, dolgozunk a lemezünkön és június közepén megjelenik a Halo című dalunk, aminek már kész a klipje is. A The Middletonz-ban rappel mellettem egy fiú és más fajta stílust képviselünk, mint én Kállay Saundersként.

Mi lenne most a legnagyobb vágyad?

Csak turnézni a világban.  

Köszönöm az interjút!

Az interjú előszőr a Zenész Magazin 2024. júniusi számában volt olvasható.