zenesz_logo.png2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu.

12. alkalommal kerül megrendezésre a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpiknik. Akik a magas minőségű zenei élmények mellett kulináris élvezetekkel és  a több generációnak szóló programokkal kívánnak töltekezni a Balaton legnagyobb presztízsű fesztiválján, augusztus első hétvégéjén ismét otthonra találnak Paloznakon.

 

 

Augusztus 1-jén, a Jazzpiknik 0. napján Andrew J nyitja meg a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpadot. Őket követi a brit díva, Izo FitzRoy, aki a hazai közönség egyik nagy felfedezettje – tavaly Veszprémben adott első ízben koncertet Magyarországon. Az énekesnő blues-soul-gospel alapú dallamait hamar a szívébe zárta a magyar közönség. Az énekesnő-dalszerző-zongorista FitzRoyt harmadik stúdióalbumának turnéján hallhatja ismét a hazai közönség. A Jalapeno Records gondozásában megjelent, Oscar de Jong – a Kraak & Smaak alapítója – produceri közreműködésével készült A Good Woman c. albumának dalain a 21. századi egyedülálló nők sorsáról énekel.

 

Anastacia Credit Peter Svenson 450x

Anastacia - Fotó: Peter Svenson

A csütörtöki napon lép fel a karcos hangú szupersztár, Anastacia. Jövőre lesz 25 éve, hogy Anastacia szó szerint berobbant a zenei világba I'm Outta Love című gigaslágerével. Azóta világszerte több mint 52 millió eladott lemezt és több mint 225 díjat jegyez – többek között három alkalommal nyerte el a World Music Awards-ot. Tavaly adta ki nyolcadik stúdióalbumát a Stars by Edel kiadó gondozásában, Our Songs címmel, amely egy feldolgozás-album. A Jazzpiknik csütörtöki nyitónapján a 2000-es évek slágerei mellett az elmúlt években született legfrissebb dalai is meghódítják a piknikező közönség szívét.

 

Belau 700x

Belau

Augusztus 2-án a Jazzy Rádió alapító-műsorvezetője, Jazzkovács László nyitja a Nagyszínpad műsorát. A pénteki napon fellép a Belau; a duó (Kedves Péter, Buzás Krisztián) világában az elvágyódó és örökké reményteli hangulat találkozik az aktuális elektronikus zenei alapokkal. A zenekar 2016-ban kezdte a koncertezést, és két év alatt közel 200 koncertet adott 22 országban, olyan fesztiválokon, mint a Primavera, a Eurosonic, az SXSW, a Reeperbahn, a Sziget, vagy az Electric Castle.

 

 

A ’90-es évek acid jazz műfajának úttörője, a funky királya, a The Brand New Heavies augusztus 2-án, péntek este izgalmas, újító dallamaival tér vissza Paloznakra. Közel négy évtizede töretlen sikerrel, folytonos megújulással van jelen a világhírű TBNH – 2,5 millió eladott lemez, 15 UK Top 40-et megjárt R&B és soul sláger fűződik a formációhoz. Olyan zenészeket inspiráltak többek között, mint a Jamiroquai, de a szerzeményeik több hollywoodi szuperprodukció soundtrack-jében is helyet kaptak.

 

Tony Hadley 700x

Tony Hadley 

A 12. Jazzpiknik pénteki napja a funk és a jazz tökéletes újjáéledésével indul a TBNH-univerzumba: péntek este egy valódi örökzöld, Tony Hadley lép fel a piknik Nagyszínpadán. A ’80-as évek pop-rock hangzását mindenki a világhírű Spandau Ballet formációhoz köti. A korszak újromantikus zenei irányzatának legjelesebb képviselője volt a zenekar, élén Tony Hadleyvel, akiknek olyan világslágereket köszönhetünk, mint a True, a Gold vagy a Through The Barricades… A formáció feloszlása után Hadley dalszerzőként működött, majd szólókarrierbe kezdett – közel negyven év telt el a Spandau megalakulása óta, de Tony Hadley unikális hangja és szenvedélyes dalai még mindig élenjárók.

 

KraakSmaak Live Band 700x

 Kraak & Smaak

A második nap megkoronázásaként az acid jazzt a house-zal ötvöző Kraak & Smaak fogja táncra perdíteni a piknikezőket – a ’21-es nagysikerű koncertjük után második alkalommal. A Kraak & Smaak triója néhány év alatt hatalmas karriert futott be, játszottak már a világ legnagyobb fesztiváljain, többek között a Coachella, a Bonnaroo és a Sziget fesztiválok közönségeit nyűgözték le újító szellemiségű zenéjükkel. A Kraak & Smaak Live Band neve a „ropogós és finom” kifejezést rejti, ami zenei újításukra utal: koncertjeik során keverik az élőzenét és a DJ-szetteket, ezzel a különleges harmóniával avanzsált a holland formáció Európa legjobb funk-hiphop-acid jazz együttesévé.

 

drgeb feat nosha 700x

DrGEB & NoSha

Augusztus 3-án, a Paloznaki Jazzpiknik zárónapját három funk díva, a DrGEB & NoSha nyitja. A legelitebb budapesti szórakozóhelyeken is rendszeresen rezidenselő DrGEB bulis alapjait megszűrezi két fúvós hölgy játéka: Varga Nóra (harsona) és Erdei Sára (szaxofon) közreműködésével egy vadonatúj és különleges produkcióval indul a szombati nap.

 

 

Ezt követően a holland Son Mieux táncoltatja meg a piknikezőket. A popformáció filozófiája szerint olyan zenét csinál, amire ezekben az időkben szükségünk van: táncolható popot diszkóhatásokkal és nagy gesztusokkal – gazdag, ’70-es évekbeli feldolgozásokat személyes történetekkel és modern produkciókkal. Második albumuk, a The Mustard Seed 2021 végén jelent meg, és nagy elismerés fogadta. Folyamatosan koncerteznek és turnéznak Európa-szerte, ezen a nyáron pedig a balatoni jazzfaluban lépnek fel, hogy egy fergeteges koncertélményt hozzanak el a magyar közönségnek.

 Morcheeba Credit Michelle Hayward 700x

Morcheeba - Fotó: Michelle Hayward

Szombaton a Morcheeba koncertjével folytatódik az este: a ’90-es évek közepén alakult brit együttes sikere közel 30 éve töretlen, sokszínű zenei stílusuk lounge, dub, trip-hop, blues és downtempo elemeket ötvözi. Olyan gigaslágereket jegyez, mint Rome Wasn’t Built In a Day, a The Sea vagy az Otherwise – 15 stúdióalbumot és közel 6 millió eladott lemezt tudnak maguk mögött. 10. nagylemezüket, a Blackest Blue-t 2021 tavaszán jelentették meg.

 

Jan and Dawn MF Robots 700

 Jan and Dawn MF Robots

A záróesten az MF Robots utánozhatatlan hangjaival búcsúzik a három napra jazzfővárossá avanzsált Paloznak. Az MF Robots a soul, az R&B, a funk és a popzene stílusait ötvözi energikus, új hangzású zenévé. A zenekar egyik tagja, Jan Kincaid alapítója volt – a 2024-es fesztiválon szintén fellépő – The Brand New Heavies együttesnek, hozzá csatlakozott Dawn Joseph énekesnő, akit Rod Stewart, Phil Collins, Michael Bublé és Craig David vokalistájaként ismerhetett meg a nagyközönség, idém nyáron ismét egyedi vibe-okat sugárzó estét ígérnek.

 

Zseb promo 230928 Final 700x

  Pénzes Máté és a Zseb

 A 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. Az idei Pikniken többek között olyan művészekkel találkozhatunk itt, mint a Pénzes Máté és a Zseb formáció, a The Qualitons, vagy a New Fossils. Az 51 éves Bummm! című LGT lemez előtt tiszteleg a Pénzes Máté és a Zseb, azaz a Blahalouisianából és a Black Circle Orchestrából ismert billentyűs, Pénzes Máté formációja.

 

The Qualitons kredit Kevin Campean 700x

The Qualitons - Fotó: Kevin Campean

Az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi érdeklődését kiváltó The Qualitons az első magyar zenekarként kapott meghívást Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP ikonikus stúdiójába. Koncerteztek külföldön, Németországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig; állandó fellépői voltak különböző showcase fesztiváloknak, meghívást kaptak a texasi SXSW fesztiválra is, ahol a JanSport versenyét meg is nyerték. 2022 tavaszán, a csúcson jelentették be feloszlásukat.  A történet azonban itt mégsem ért véget. Az alkotó közösségként működő formáció néhány tagja elvárások nélkül, a zenélés öröméért újra összejött a próbateremben. Így született újjá a The Qualitons, amely jelenlegi felállásában (Boros Levente, Hock Ernő, Menyhei Ádám, Szőke Barna, Weil András) egy új fejezetet nyit a zenekar történetében.

 

newfossils 700x

New Fossils

A New Fossils egy friss hazai szupergroup. Zenéjüket átszövi az elvágyódás, miközben a végeredmény egyértelműen kapcsolódik a kortárs urbánus jazz legutóbbi vonulatához. Dalközpontú szerzeményeiket hol elektronikával, hol pedig improvizációval emelik magasabb szintre. A további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat; a „MÜPA Jazz Showcase 2024” tehetségbörzén a Claudia Raquel Quintet nyerte el a Paloznaki Jazzpiknik különdíját, ezáltal fellépési lehetőséget kapott az idei Pikniken. 

Gorg Benzol fotókredit Csapó Vera 700x

Gorg & Benzol - Fotó: Csapó Vera

Idén is folytatódik a szakmai együttműködés a Hangfoglaló Programmal, aminek keretében három zenekar érkezik a piknikre: a Gorg & Benzol „félinstrumentális, fél-élvezhető jazzrock trió”-ként aposztrofálja magát. A csapat muzsikájában található jazz, blues, rockzene, funky ritmus, akad instrumentális dal és énekkel megtöltött zene, számaik között angol és magyar nyelvű dalok is szerepelnek. Legújabb lemezük egy alternatív valóságban játszódik, ahol a stenk, a frankó muzsikalöket illegális.

 

Symbiosis 5 fotókredit Sepsi Botond 700x

Symbiosis 5 - Fotó: Sepsi Botond

A Symbiosis 5 zenekar elsősorban instrumentális jazzt játszik. Tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatott tanulmányaik során találkoztak, és mára valamennyien aktív közreműködői a magyar jazzéletnek. 2020-as megalakulásuk óta elnyerték a „Getxo Jazz” és „Sibiu Jazz” nemzetközi versenyek első helyezését, valamint a 2023-as “MÜPA Jazz Showcase” mindkét fődíját. 

 

Palágyi Ildikó fotókredit Csoboth Edina 700x

Palágyi Ildikó - Fotó: Csoboth Edina

Palágyi Ildikó zenéje az art-pop, a jazz és az élő elektronika találkozásából születő, izgalmas zenei utazás. Dalainak műfaji sokszínűségét az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesítik.

 

palmai panna olah krisztian duo 700x

Pálmai Panna - Oláh Krisztián duó

Az idei pikniken fellép a Pálmai Panna - Oláh Krisztián duó: a hazai jazz szcéna két kiemelkedő alakjának barátsága több évre nyúlik vissza. Az elmúlt időszakban több közös projektben való munkájuk során alakult meg duójuk is, ami a lehető legszabadabban, műfaji korlátok nélkül igyekszik ezt a klasszikus felállást újraértelmezni. Repertoárjukban közös saját szerzeményeik is helyet kapnak, sztenderdek és mainstream pop dalok újragondolása mellett.

A Jazzpiknik az egyre fiatalodó közönségének szeretne kedvezni azzal, hogy bevezeti a „kisfelnőtt” jegyet, amellyel a 14 és 23 év közötti fiatalok vásárolhatnak kedvezményes belépőt a 2024-es fesztiválra. A szervezők így invitálják a fiatalabb generációt különleges zenei kalandozásra a sokszínű lineupban, valamint a minőségi fesztiválozás élményét kívánják szélesebb körben ismertté tenni a kisfelnőttek körében – mindezt a korosztály számára megfizethető jegyárakkal teszik elérhetővé.

A Jazzpiknik minden évben a bevételének egy részével rászorulókat támogat. Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés: az elmúlt évek alatt már találkozási ponttá vált a nagy kék szív installáció, amelynek segítségével a fesztiválozók üzenhetnek az autizmussal élőknek. Idén egy újdonsaggal is készül az alapítvány, hiszen ha a szív installációnál készült fotókat egy QR-kód segítségével feltöltik a fesztiválozók a megadott weboldalra, a képekből a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpad kivetítőjén szív formàjàban viszonllàtjàk majd magukat.

Fábián Juli szerepe a kezdettől fogva fontos volt a piknik életében, Juli személyisége és energiája része volt és marad a fesztiválnak. Minden évben megemlékeznek valamilyen formában a múzsáról. Az idei évben egy zenészeket támogató aukció keretében, a kezdeményezés a Fábián Juli Emlékalapítvánnyal közösen valósul meg: 2024 július 14-én, a Magyar Zene Házában különleges aukciót rendeznek, ahol Fábián Juli személyes tárgyait, ékszereit, gyűjteményeit bocsátják aukcióra.  Emmellett aktív hazai zenészektől és a Jazzpiknik által neves nemzetközi előadótól gyűjtenek relikviákat az aukcióra.

A korábbi évek hagyományát folytatva kollaborálunk és a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, továbbá idén is folytatjuk jótékonysági akciónkat a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai Részlegének Sebészeti Osztályával.

További információ, részletes programbontás,  kedvezményes jegyek: https://jazzpiknik.hu