zenesz_logo.pngNégy exkluzív magyar és több száz nemzetközi lemezmegjelenéssel 17. alkalommal rendezik meg április 20-án, szombaton a Record Store Day-t.

A lemezboltok napjára a kiadók és az előadók is különleges, jellemzően limitált lemezmegjelenésekkel készülnek. A ritkaságokat kilenc magyar független lemezboltban is beszerezhetjük – elvégre is ezen a napon éppen őket ünnepeljük.

 Cserháti 550x

 

A Lemezboltok napján a kézzel fogható hanghordozókat – elsősorban a „leánykori” nevükön bakelitlemezeknek hívott vinyleket –, valamint a független lemezboltokat, mint kiemelt kulturális találkozási pontokat, és az azokat körülvevő egyedi kultúrát ünnepeljük. A kezdeményezés 2007-ben az Egyesült Államokból indult, Magyarország először 2010-ben csatlakozott a Record Store Day mozgalomhoz. 

 

fekete jeno cover 550x

 

Április 20-án, szombaton kilenc magyar lemezboltban is erre a napra időzített exkluzív megjelenésekkel, hívogató akciókkal, rendezvényekkel, DJ-kkel, extra nyitvatartással várják a zeneőrülteket. Budapesten a Wave, a Musicland/Neon Music, a Deep, a Kalóz Records, a Lemezkuckó, az MG Records, a Soul Cure Records, Szegeden a Néma Papagáj, Dunaújvárosban pedig a 777 Zenebolt a Lemezboltok napja hivatalos résztvevője.

 

dope calypso giddy up 550x

 

A vinyl hanglemezek eladása több mint egy évtizede éli reneszánszát világszerte, így Magyarországon is. A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) statisztikái szerint a vinyl eladások száma hazánkban is évről évre egyre nő. Míg tíz évvel ezelőtt, 2014-ben 24 ezer darab bakelitlemezt, két évvel később már háromszor annyit, 71 ezret, 2019-ben 158 ezret, tavaly, 2023-ban pedig közel 240 ezer vinylt értékesítettek. 

 

 parazol2024 550x

 

Exkluzív magyar megjelenések a lemezboltok napján

Már évek óta hazai Record Store Day Exclusive kiadványokkal is találkozhatnak a magyarországi gyűjtők. Idén négy különleges, többségében erősen limitált példányszámú magyar megjelenéssel készültek az előadók és a lemezkiadók:

  • Újra megjelenik, ezúttal fehér márvány vinylen az egykori aranytorkú énekesnő, Cserháti Zsuzsa klasszikus Hamu és gyémánt című lemeze.
  • A magyar blueslegenda Fekete Jenő 60. születésnapját és a zenei pályán eltöltött első negyven évét ünnepli Sárarany című lemezének a Record Store Day-re megjelenő dupla vinyl kiadása. 
  • A Dope Calypso zenekar nemrég megjelent Giddy up című albumának Lemezboltok napi exkluzív kiadása egy 20 oldalas booklettel egészül ki, az idén márciusi lemezbemutató koncerten készült fotókkal.

 

pogar sivo A B 550x

 

  • Pogár László (Black Bartók, Hangmás) és Sívó Dániel (Polldarier, Panic Radio) duója jazzsztenderdeket értelmez újra gitárral és sötét elektronikával, első megjelenésüket, egy 7 incses kislemezt a Record Store Dayre időzítették. 

 

Különleges nemzetközi kiadványok

A Record Store Day hivatalos nagykövete 2024-ben az idén 20 éves amerikai rockzenekar, a Paramore.  A Lemezboltok Napjára, mint minden évben, úgy idén is ritkaságokkal, egyedi megjelenésekkel készülnek világszerte is a kiadók és az előadók – úgy a nagy öregek, mint a legfiatalabb sztárok is: az idei exkluzív kiadványok között egyebek mellett megtalálható Olivia Rodrigo és Noah Kahan, Ateez, a Paramore, a Pearl Jam, a The 1975, a U2, a Gorillaz, a Blur, a Black Sabbath egy-egy különleges, limitált példányszámú megjelenése. A 387 nemzetközi megjelenés teljes listája itt érhető el

Bővebb információkkal, valamint a résztvevő lemezboltok elérhetőségeivel és eseményeivel kapcsolatban a Record Store Day Hungary weboldalán érdemes tájékozódni.