zenesz_logo.pngA 12. Jazzpiknik ismét Paloznakra invitálja a magyar jazzélet legizgalmasabb formációit, hogy a nemzetközi előadók mellett a jazz hazai élvonala is képviseltesse magát.

 

Claudia Raquel Quintet fotókredit Csányi István 450x

Claudia Raquel Quintet - fotó: Csányi István

A tehetséggondozás mindig kiemelt helyen szerepelt a Jazzpiknik életében, az idei fesztivál is számos fiatalnak nyújt fellépési lehetőséget az intimebb hangulatú, jazz-fókuszú színpadain. A „MÜPA Jazz Showcase 2024” tehetségbörzén a Claudia Raquel Quintet nyerte el a Paloznaki Jazzpiknik különdíját, ezáltal fellépési lehetőséget kapott az idei pikniken. A formáció zenéje a jazz és más zenei irányzatok fúziójára épül, köztük jelentős hangsúlyt kap a dél-amerikai zene, hiszen a zenekar felépítése és az énekesnő, Castagno Claudia autentikus interpretációja is erre predesztinálja őket.

 

 

Idén is folytatódik a szakmai együttműködés a Hangfoglaló Programmal, aminek keretében három zenekar érkezik a piknikre: a Gorg & Benzol „félinstrumentális, fél-élvezhető jazzrock trió”-ként aposztrofálja magát. A csapat muzsikájában megtalálható a jazz, blues, rockzene, funky ritmus, akad instrumentális dal és énekkel megtöltött zene, számaik között angol és magyar nyelvű dalok is szerepelnek. Legújabb lemezük egy alternatív valóságban játszódik, ahol a stenk, a frankó muzsikalöket illegális.

 Symbiosis 5 fotókredit Sepsi Botond 750x

 Symbiosis 5  - fotó: Sepsi Botond

A Symbiosis 5 zenekar elsősorban instrumentális jazzt játszik. Tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatott tanulmányaik során találkoztak, és mára valamennyien aktív közreműködői a magyar jazzéletnek. 2020-as megalakulásuk óta elnyerték a Getxo Jazz és Sibiu Jazz nemzetközi versenyek első helyezését, valamint a 2023-as MÜPA Jazz Showcase mindkét fődíját. 

 Palágyi Ildikó fotókredit Csoboth Edina 700x

Palágyi Ildikó - fotó: Csoboth Edina

Palágyi Ildikó zenéje az art-pop, a jazz és az élő elektronika találkozásából születő, izgalmas zenei utazás. Dalainak műfaji sokszínűségét az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesítik. A felvidéki születésű énekes-dalszerző eredetileg klasszikus énekesnek készült, ismerhetjük az Indigó projektből, a Klipszemle programjából, az A Dal című műsorban pedig 2022-ben az elődöntőig jutott.

 

Csodalámpa 5000. kívánság Valde Orsolya Kiss Varga Roberta Zoé fotókredit Kalicz Máté 750x

Valde Orsolya, Kiss-Varga Roberta, Zoé - fotó: Kalicz Máté

A Jazzpiknik idén a Csodalámpa Alapítvánnyal közösen a 8 éves Zoé álmát váltja valóra: hegedűoktatását támogatja. A kislány vágya a hangszer mellett, hogy egy valódi hegedűművésztől tanulhasson. Zoé kívánsága volt a Csodalámpa által teljesített 5000. kívánság, melynek teljesítésére március 27-én, egy ünnepélyes átadó keretében került sor. A tehetséggondozás jegyében, a Jazzpiknikkel karöltve Kiss-Varga Roberta hegedűművész vállalta Zoé oktatását. A Csodalámpa Alapítvány nagybeteg gyerekek álmait váltja valóra, 2003 óta teljesíti életveszélyesen beteg gyerekek egy-egy különleges kívánságát. Céljuk, hogy a kívánságok megvalósításával váratlan örömet, maradandó élményt és ezzel erőt adjanak a gyermeknek és családjának a hosszú gyógykezelések elviseléséhez.

A további fellépőkről folyamatos tájékoztatást adnak a szervezők.
További információ, kedvezményes jegyek: https://jazzpiknik.hu.

A címlapon a Gorg & Benzol - fotó: Csapó Vera

A 2024-es Paloznaki Jazzpiknik többi fellépőiről szóló cikket ITT olvashatod.