zenesz_logo.pngMint minden komoly vásárlást megelőzően, hangszer beszerzése előtt is érdemes körültekintőnek lenni és elsőként a lehetőségekről tájékozódni.

 

true-blue-acoustic-guitar-kathy-clark_600.jpg

 

 

 

Ma már a nagy bevásárlóközpontok és diszkont élelmiszerüzletek is árulnak „gitárokat”, amelyek azonban sajnos többnyire nem többek egyszerű játékszernél. Pontatlanok, állandóan elhangolódnak, illetve a rendkívül alacsony áruk miatt nem igazán számíthatunk arra, hogy valóban jól használható vagy minőségi alapanyagokból készültek. Nem felelnek meg azoknak a minimum elvárásoknak, amitől hangszernek nevezhető egy gitár. A hangszervásárlásra ebben az esetben épp az igaz, mint az autóvásárlásra: bizonyos összeg alatt alkatrésznek jó, vagy talán annak sem. A hangszerek esetében kiemelkedően fontos, hogy hangszerboltban, megfelelő minőségű terméket vásároljunk. Ez garantálhatja a tulajdonos hosszú távú elégedettségét, örömét – akár magunknak vesszük, akár ajándékba tervezzük adni.

 

 

 

 

electric_anatomy_large_700.gif

 

 

 Tömör testű gitár három single coil hangszedővel

 

 

 

Noha a választék hatalmas, van néhány alapvető dolog, amire ha odafigyelünk, akkor ár-érték arányban biztosan korrekt gitárra tehetünk szert. Az első és legfontosabb, hogy mindezeket a szempontokat akkor tudjuk pontosan megvizsgálni, ha elmegyünk és kezünkbe vesszük, kipróbáljuk a kiszemelt hangszert.

 

Fontos, hogy a teste és a nyaka milyen faanyagokból készült, hiszen ez adja meg a hangkarakterét. Az akusztikus gitárok teste jól rezonáló fából, leggyakrabban mahagóniból, különféle juharfából, rózsafából, diófából, lucfenyőből, sitka fenyőből készülhet. A tömör testű gitárok gyakori faanyaga az éger, a kőris, a mahagóni, a különféle juharfa fajták. A nyak készítésénél is rendkívül sok fajta anyag jöhet számításba. Gyakran más anyagból készül maga a nyak és a fogólap. Elterjedt anyagok, amelyek mind a nyak hátsó részének, mind a fogólapnak megfelelnek: különböző juharfák, bubinga, ébenfa, indiai rózsafa, paliszander stb.

 

 

 

 86ceb3c861ac3d7b0737b2ccde488ca3_resize.png

 

 

 Féltömör testű gitár két humbucker hangszedővel

 

 

Oda kell figyelnünk a hangoló kulcsokra, hogy stabilan álljanak, hiszen nélkülözhetetlen, hogy ha felhúzzuk a húrokat, akkor a hangolás tiszta és pontos maradjon. A következő a nyak. Egyenes, stabil nyakra van szükségünk, hogy kényelmesen és tisztán tudjunk játszani. Fontos továbbá a kidolgozás, vizsgáljuk meg, hogy a kritikus helyeken (mint például az illesztéseknél) tisztességesen össze van-e rakva, nincsenek egyenetlenségek. A bundok vagy érintők nem nyúlnak-e túl a nyakon, ne legyenek sorjásak. Rendkívül kényelmetlen lehet, amikor gitároznánk, de nem tudunk, mert ezek vágják a tenyerünket.

 

 

 

Electric-Guitar_700.jpg

 

 

Tömör testű gitár két humbucker hangszedővel

 

 

 

Vannak elektromos és elektronika nélküli gitárok. Értelemszerűen az elektromos gitároknál követelmény a megbízható elektronika. Nem kontaktos-e, illetve nem lötyög-e az aljzat, amibe a kábelt dugjuk. Nem kontakthibásak-e a potméterek, a hangszedő váltó kapcsoló működik-e, a hangszedők nem túl zajosak-e. A single coilok (egytekercses) mindegyikénél van egy alapzaj még a többszázezres modelleknél is, bár nem baj, ha minél kisebb ez a zaj.

 

A többi már ízlés dolga, kinek mit tetszik. Bár ez sem utolsó szempont, mert ha van az embernek egy gitárja, ami valami miatt nem nyerte el a tetszését, akkor valószínű, hogy nem is játszik rajta olyan szívesen. Nem szép látvány, ha a húros hangszer évekig a sarokban áll.

 

Ezek talán a legfontosabbak, amikre mindenképpen figyelnünk kell. Fentiekhez még annyit lehet hozzátenni, hogy gitárvásárlás előtt tanácsos egy hozzáértő szakember – adott esetben gitáros – tanácsát kikérni, és amennyiben lehetséges, magunkkal vinni őt gitárnézőbe.

 

Az adatok, információk forrása a Victoria Music zenebolt, a www.victoriamusic.hu