zenesz_logo.png„A Paralízis című dalunk arról az alvás és ébrenlét közötti állapotról szól, ami teljesen az ágyhoz szíjazza az ember testét, miközben a lelke próbál segítségért kiáltani.”

A földalatti popot játszó Fiúk zenekar új dala egy olyan traumát dolgoz fel, ami az alvásparalízissel jár – sokakban ugyanis ily formában jelenik meg a hétköznapok frusztrációja. A csapat frontembere, Bíró Bence életét gyerekkora óta nehezíti meg az alvásparalízis – a felkavaró jelenséget zenévé is gyúrták, számukra nem jellemző módon: monotonitást kihasználó, feszültségkeltő track lett munkájuk gyümölcse.

A dal első ötletmorzsája egy demón alapult, amelyet Schmrk és Bence készítettek 2023-ban. Később a Fiúk-beli zenésztársakkal egy új formát kreálva megszületett a már megjelent verzió, amely a tagok szerint zeneileg tökéletesen leköveti a szóban forgó szorongást.

 „A szöveget úgy közelítettem meg, mintha saját magamhoz beszélnék, mintha én lennék önmagam démona – ez a párbeszéd adja az alappillérét a történetnek” - mondta a dalszöveget is jegyző Bíró Bence. Olyan, számára félelmetes képekben jelenik meg a szorongás, mint például:

 

„Azért is fontos ez a dal, mert az érintett félelmek/témák a márciusban megjelenő Szobák felett című nagylemez gyökereit is adják. Igyekeztünk olyan zeneiséggel és helyenként humorral tálalni, ami reméljük már pár ember fejében azt jelenti, hogy: Fiúk.” A fiúbanda áprilisban lemezbemutató turnéra indul, amelynek fináléjára a budapesti Akvárium Klub NagyHalljában kerül sor.

 

 

Utoljára szűk másfél éve, jelentetett meg a banda klipet, a megfelelő stáb kiválasztás komoly fejtörést okozott számukra. Őszi alkotótáboruk során Levente, a zenekar gitáros fiúja dobta be Cancel - Disappointed című klipjét eszmecserére. Azonnal megnyerte őket, pont effajta kreativitást kerestek, így azonnal megkeresték a rendezőt, aki nem más, mint maga Cancel, Ujvári Gyula „Kenny” volt. A kezdetektől gördülékenyen ment a közös munka, ugyanis Kenny is többször átélte az alvásparalízist.

„A klipben az álmodót nézhetjük végig, abban a lidércnyomásban, amit  saját magának teremt. Újabb és újabb karakterek bújnak elő, ijesztőbbnél ijesztőbb aurával, akik a végén az életére törnek. Ezek a karakterek a főhős félelmeit jelképezik, és ami a legfontosabb: saját magát!”

A forgatás a Kőbányai Kortárs Kultúr Központban zajlott. https://www.facebook.com/4kbudapest

Rendezte: Fekete Gyula
Vágás: Ujvári Gyula „Kenny”
Operatőr: Szolykó Dávid

Fiúk linkek:

Spotify: https://open.spotify.com/artist/18sTF3DgwshbIZU9vdghG7?si=-6YgLLtAR_2o_8rMJrcpVw
YouTube: https://www.youtube.com/c/Fi%C3%BAkTv/featured
Instagram: https://www.instagram.com/fiukzenekar/
Facebook: https://www.facebook.com/fiukhivatalos
TikTok: https://www.tiktok.com/@fiukzenekar
KLIP: https://lnk.to/paralizis