zenesz_logo.pngA címben szereplő számok megfejtése: Zeffer András 55. születésnapi koncertjén és a Mobilmánia 3D-s koncertfilmjének bemutatóján járt a ZenészMagazin.

 

 

Zeffer András 55 – a koncert

 

Az interjú után természetesen elmentünk a születésnapi koncertre, amelyre a Club 202-ben került sor. Már jóval a kezdés előtt a bejáratnál szép hosszú sorban várakoztak a bejutni kívánók. Ahogy körülnéztünk, az volt az érdekes, hogy szinte minden korosztály képviseltette magát, a tizenévesektől az 50-60 évesekig.

Amikor végül bejutottunk, hatalmas terem már gyakorlatilag megtelt, és mikor 9 óra után kialudtak a fények, a közönség várakozása szinte tapintható volt.

 

A színpadon csak a hangszerek, erősítők, középen a közönségnek oldalt fordítva Hammond orgona, vele szemben szintetizátorok. Az Újvilág szimfónia hangjaira a színpadon lévő hatalmas kivetítőn fotók jelennek meg. Zefi mint kisgyerek, katona, esküvői képek, zenekari fotók, családi fotók, vagyis az elmúlt 55 év története. Majd felbukkan Zeffer András, és a Dvořák zenét a Hammond orgona hangja váltja fel. Énekel, dalol, visít, hörög a Hammond, a közönség láthatólag élvezi, de Zefi máris bekonferálja az első formációt, és feldübörög a Rock Band.

 

 

 

 

Zefi 55_700.jpg

 

 

Pár szám után a közönség már velük énekli a refréneket. Lenyomják a legismertebb nóták egy részét, szinte végig Zefi énekel, hol a Hammond mögül, hol frontemberként. Még hallgatnánk, de már jönnek is az első vendégek, a Bartók Béla Konzervatórium végzős növendékeiből alakult vonósnégyes, a végzős énekes Bata Réka, valamint Charly Nice – a Wastaps énekes szaxofonosa – aki fuvolán, és Jankai Béla (TRIÁSZ, Dinamit), aki billentyűkön játszik ebben a visszafogott, unplugged blokkban.

 

 

RB_700.jpg

 
Kékesi Bajnok László, Kozma Tamás - Fotó Mönich László

 

 

 

 

A következő vendég Szirota Jennifer, aki két duettet énekel Zefivel, majd egy szóló nótában mutatja meg, hogy milyen jó énekes. Azután ismét tömény rock, Kálmán Gyuri, a Dinamit frontembere, a Soha nem elég című dalt adja elő, hatalmas sikerrel. Mellettünk többen Janó, Janó kiáltásokkal Závodit követelik már egy ideje, és most megnyugodva tapasztalják, hogy elmaradhatatlan Gibson LesPaul gitárjával Závodi lép a színpadra. A kivetítőn pedig a 2008-ban eltávozott Tunyogi Péter, így lesz teljes a TRB. Hátborzongató és felemelő egyszerre, ahogy a színpadon álló zenészek és a kivetítőn éneklő Tunyogi Péter együtt játsszák el a hatalmas TRB slágereket: A tegnap itt hagyott, Szárnyakon szédülő, Nem adom el a lelkem senkinek. Zeneileg és technikailag is bravúros megoldás, a közönség ünnepel, ünneplik Zefit,  Tunyót, a dalokat, a rockzenét.

 

 

 

TRB700.jpg


TRB, Tunyogi nélkül - Fotó Mönich László

 

 

 

Az utolsó és leghosszabb blokk a Mobilmániáé. A dalok nagy részét – akárcsak az előző két formációnál – a Zeffer András–Horváth Attila szerzőpáros jegyzi, azonban most a frontember Rudán Joe. Elhangzanak a kötelező P.Mobil nóták is, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy eltelt több mint három óra.

 

 

 

Zefi_KispĂĄl BalĂĄzs_MĂśnich LĂĄszlĂł fotĂłja_700.jpg

 

Kispál Balázs, Zeffer András - Fotó: Mönich László 

 

 

 

Ráadások, Horváth Attilát is a színpadra szólítják, őt is ünneplik és vége a születésnapi koncertnek. A közönség azonban nem tágít, sorban állnak, hogy dedikáltassák a lemezeket, fotókat. Nem akármilyen este, nem akármilyen koncert, nem akármilyen ünnep volt ez. Valahogy tényleg elhittük, hogy bár az idő telik, a rocknak semmi sem számít, mindig velünk marad.

 

 

 

HorvĂĄth AttilĂĄval_MĂśnich LĂĄszlĂł fotĂłja_700.jpg

 
Mobilmánia Horváth Attilával - Fotó: Mönich László

 

 

 

 

 


 

 

 

 Mobilmánia – a filmbemutató

 

 

 

sajtĂł700.jpg

 

 

 

Ahogy a zenei szaksajtó és média számos orgánuma, a ZenészMagazin is meghívót kapott a Mobilmánia 3D-s koncertfilmjének bemutatójára. Az eseményre a Pólus Center mozijában került sor, december 4-én.

 

A vetítést egy rövid sajtótájékoztató előzte meg, amin a Mobilmánia elmúlt 5 évének fontosabb eseményeiről és a film elkészítésének körülményeiről esett szó. Érdekes volt látni, hogy bár az online szaksajtó szép számban képviseltette magát, a média érdeklődése úgy tűnt, elmaradt attól, amit – szerintünk – az esemény megérdemelt volna. Sajnos „talent show-kkal” és valóság (?) show-kkal boldoggá tett világunkban változik az ingerküszöb, és ez alól a média nem kivétel. Sőt.

 

 

 

sajtĂł2_700_n.jpg

 

 

 

Aki már látott háromdimenziós filmet, pláne CGI technikával dúsítva, feltehetően hamar megszokja a vizuális élményt, vagyis muszáj a tartalomra figyelnie. Esetünkben a tartalom a zene, vagyis egy koncert eseményei, de minthogy elképesztő látványelemeket nem használt a Mobilmánia, a zenére figyelünk óhatatlanul. Kicsit féltem, hogy közel két órán keresztül nem lesz-e unalmas filmen nézni egy koncertet, mert ha otthon nézek egy koncert DVD-t, és egy szám kevésbé érdekel, továbbtekerem. Kellemesen csalódtam. Kiválóan szerkesztett koncertet láthattunk, hallhattunk. A régi P.Mobil nóták és az újabb Zeffer-Horváth szerzemények arányán lehet elmélkedni, de ez nagyjából ízlés dolga. Akik azonban azon fanyalognak, hogy a Mobilmánia kizárólag a P.Mobil tribute zenekara, azoknak csak annyit, a Mobilmánia új dalai számomra – és sokak számára – sokkal modernebbek, ütősebbek, jobban hangszereltek, mint a jó öreg P.Mobil dalok, amiket persze megszoktunk, és szeretünk.  A szövegek pedig, finoman szólva más súlycsoportot képviselnek.

 

 

 

.hĂĄrman.jpg

 

 

 

Nagy erőssége a zenekarnak, hogy Rudán Joe acélos rock hangja mellett ott van Zeffer András szólóéneke. A két nagyon technikás gitárosra – Szentkirályi Jánosra és Kozma Tamásra – nagyon jól lehet építeni és hangszerelni, Donászy Tibor kőkemény, fantáziadús dobolása pedig szinte a vállán viszi a koncertet. Kékesi Bajnok László pontos, kemény basszusjátéka, biztos énektudása nagyban hozzájárul a zenekar kiváló megszólalásához.

 

És ha már megszólalásról esett szó. A film precízen lett keverve, a hangszerek aránya mindenhol tökéletes volt, ha valami egy kicsit hiányérzetet kelthet, akkor talán az, hogy Rudán Joe énekénél a szöveget nem mindig lehetett érteni. Tudom, hogy egy koncerten ez teljesen belefér, de ez egy film, és a néző talán más igényekkel ül be egy moziba, mint amikor a koncertre elmegy.

 

 

 

zeff1700.jpg

 

 

A koncert végén természetesen nem maradhatnak el a kötelező P.Mobil dalok, a Kétforintos dal, majd a ráadásban az Utolsó cigaretta. A közönség ünnepel, és a Mobilmánia is ünnepelhet, mert egy nagyon jól sikerült, fantasztikus hangulatú koncertet sikerült megörökíteniük rajongóik, a nagyközönség, és lehet, hogy furán hangzik, de az utókor számára.

 

 

_MG_5827-SJ_zefi hĂĄt_700.jpg

 

 

Valódi élmény volt végignézni a filmet, és ebben a zenén kívül nyilván közrejátszott a 3D-s látvány, mert azért ettől nem lehet elvonatkoztatni. Nem semmi érzés, kényelmesen elterpeszkedni a mozi ülésén, hallgatni a tökéletes minőségű hangot és a rengeteg kamerának, valamint a 3D-nek köszönhetően úgy élvezni eseményeket, mintha ott volnál a színpadon. Ha valakinek abban a szerencsében van része, hogy otthon a kanapéról teheti meg ezt, az sem lehet rossz…

 

Úgy gondolom, hogy a Mobilmánia zenetörténelmet írt az első hazai 3D-s koncertfilm elkészítésével, és aki szereti a Mobilmániát, vagy egyáltalán a rockzenét, annak kötelező darab.

 

 

 

Z_R_700.jpg

 

 

 

Végezetül álljon itt a film elkészítésében résztvevők névsora:

 

Producer: Zeffer András
Fotók: Zeffer Csilla, Kranyik Ildikó, Bokor Károly
Hangstúdió: Média General Kft. Jankai Béla vezetésével
Stúdió hang utómunka hangmérnök: Kiss István - sztereó, 5.1
Operatőrök: Gregus Dezső, Gregus Dániel, Németh László, Lóránt Péter
Vágó és 3D animáció: Bosánszki Péter
Video-producer: Kerekes Gábor VIDEO-PART Kft. (Panasonic)

 

Mobilmánia

Zeffer András 

 

(-k-)