zenesz_logo.pngIdén első alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap és az Igawna támogatásával a Nagyecsed GipsyFest, szeptember első napjaiban.

 

gipsyfest 2023 plakat 650x

 

A többnapos összművészeti fesztivál kiállítással, konferenciával, rajzpályázattal, tehetségkutató versenyekkel, gasztronómiával és szabadtéri koncertekkel várja a Nagyecsedre látogatókat. A Nagyecsed GipsyFest a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében, és a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat, az Igawna és Rostás Mihály Mazsi közreműködésével válhat valóra. A fesztivál fővédnöke: Sztojka Attila, Roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

Célunk, hogy fesztiválunkkal hagyományteremtő eseményt valósítsunk meg, amely tovább gazdagítja szellemi kulturális örökségünket! A nagyecsedi cigány és magyar tánchagyomány mellett a cigány zenét is szeretnénk még magasabb szintre emelni, és egy olyan bázist kialakítani az évek során, ahol nemcsak hírből, hanem személyesen is megtapasztalható lesz az a cigányzene, amelyet híres, Nagyecsedről elszármazott cigány zenészeink, táncosaink egész Európában ismertté tettek. Ilyen például a Nagyecsedi Fekete Szemek együttes, a Romengo a Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas Lakatos Mónikával, a Kalyi Jag, a Romanyi Rota, továbbá az alábbi nagyecsedi származásúak, akik sokat tettek az nagyecsedi cigány és magyar kultúráért.

„Nagyecsedi származásúként nagyon fontosnak tartom, hogy az identitásomat meghatározó városhoz ne csupán a gyermekkorom kössön, hanem egy olyan fesztivál is, amely alkalomról alkalomra örömöt, kikapcsolódást nyújt nemcsak a helyieknek, hanem mindazoknak az embereknek is, akik szeretnék jobban megismerni Nagyecsed kulturális örökségét” – nyilatkozta Rostás Mihály.

 


https://www.facebook.com/Romengo
https://www.facebook.com/profile.php?id=100076435954959