zenesz_logo.png



Szesztay Dávid nemrég hozta ki triója, a Santa Diver új albumát, session zenészként ott volt a Kispál és a Borz májusi dupla parkos buliján, és hamarosan érkezik a harmadik szólólemeze is.

Erről debütál most az első dal, a Népzene, ami nem feltétlenül (vagy nem csak) arról szól, mint gondolnád.

„Érdekes volt figyelni a tavalyi év során, hogy milyen új ötletek jönnek elő belőlem, igyekeztem nyitott maradni az eddigiekhez képest szokatlanabb megoldásokra is. A Népzene, azt hiszem, jó példája ennek. Lassú, melankolikus dalnak indult, aztán rájöttem, hogy ehhez a refrénhez egy egyszerűbb, táncos ritmusképlet illik. Innen már csak egy lépésre volt az ötlet, hogy jelenjen meg benne a cimbalom, amitől számomra még izgalmasabbá vált, főként a világzenés szólóval. A dal a traumáinkon és hétköznapi akadályainkon való átlépés témakörét pedzegeti, maga a népzene szó pedig többféle jelentéssel bír számomra, amiket nem fejtegetnék fel. A legáltalánosabb jelentéstartalma: maga az élet forgataga, amit közösen élünk meg. Egyébként a szöveget a 2022-es választások reggelén írtam, teljesen spontán, hirtelen felindulásból” – mesélte Szesztay Dávid az új dalról.

 

 

A dalban Szabó Dánielt hallhatjuk cimbalmon játszani, a videóklipet Nagy Gergő készítette, aki Szesztay előző lemezének címadó dalához is készített videót. A klip külön érdekessége, hogy a felvételeken a Fitos Dezső Társulat táncosait láthatjuk tánc közben egy egyedi perspektívából. „Nagyon hálás vagyok a Fitos Dezső Társulatnak, akik nyitottak voltak arra, hogy forgassunk az egyik próbájukon… Ezúton is köszönöm nekik és a dalban közreműködő zenészeknek, Pribay Valériának (cselló) és nagylányomnak, Szesztay Lilinek, aki a hegedűszólamokat játszotta fel!”

Szesztay Dávid első szólólemeze 2018-ban jelent meg Dalok bentre címmel, amit teljes egészében maga játszott fel és kevert, majd 2021 tavaszán a második nagylemez, az Iderejtem a ház kulcsát, amelyről itt írtunk a megjelenésekor.

Kézdy Luca Deep Diving koncertjéről, amely a Santa Diver és a Sequence formációk kompozícióira épült, ITT olvashattok kritikát.

Szesztay Dávid Facebook
Szesztay Dávidy weboldal

Fotó: Nagy Gergő