zenesz_logo.png



Kaly Rolandnak, Juhos Zsófinak és az EFOTT fesztiválnak írnak dalt a nemzetközi dalszerző táborban.

Tizenegy országból érkeztek szövegírók, zeneszerzők és producerek az Artisjus Songwriting Campre, hogy három napon át közösen alkossanak a hazai dalszerzőkkel. Az Artisjus évente szervezi meg Budapesten nemzetközi dalszerző táborát. Célja a magyar zenei export fellendítése, valamint a hazai és a külföldi szerzők közötti együttműködés ösztönzése.

A magyar zenei export fellendítése, valamint a hazai és a külföldi szerzők közötti együttműködés ösztönzése céljából az Artisjus 2018-ban és 2019-ben Budapestre hozta az ABBA-tag Björn Ulvaeus kezdeményezéséből született svéd dalszerző tábort. Az Artisjus támogatásával tartották meg 2017-ben és 2018-ban a Songbook Songwriting Camp rendezvényeket is. 2020-tól már saját dalszerző tábora van a szerzői egyesületnek Artisjus Songwriting Camp néven, ahova eddig 17 országból jöttek dalszerzők.

Az Artisjus adatai alapján 10 év alatt összesen 4 068 olyan dal született, amely magyar és külföldi dalszerző koprodukciójában készült. Az elmúlt évtizedet tekintve az összes újonnan bejelentett magyar dal 2,3% százalékának megírásában működött közre legalább egy külföldi szerző.

 

CZ 700x

Czutor Zoltán

 

Tizenegy ország képviseli magát az idei táborban

Idén először lesz svájci résztvevője a programnak, rajta kívül Ausztriából, Csehországból, az Egyesült Államokból, Hollandiából, Horvátországból, Lengyelországból, Lettországból, Norvégiából, Szlovákiából és Ukrajnából érkeztek dalszerzők Budapestre. Május 24-től három napon át akár a nap 24 órájában nyolc produceri stúdióban merülhetnek el a kreatív munkában. A 21 résztvevő naponta változó felállású háromfős csapatokban dolgozik azon, hogy a nap végére egy-egy dalkezdemény vagy akár kész dal szülessen.

Gyarmati Fanni 700x

Gyarmati Fanny

 Kaly Roland, Juhos Zsófi és az EFOTT is feladatot ad idén

Az első napon a résztvevőknek olyan egyedi zenét kell írniuk, amilyet jó eséllyel a mesterséges intelligencia nem lenne képes: törekedniük kell a szokatlan, újszerű hangzásokra például a természetből felvett effektekkel.  A második napon a nemrég Majkával közös dallal jelentkező, a Sztárban sztár leszek-ből ismert Kaly Rolandnak, valamint Az ének iskolája győztesének, Juhos Zsófinak írnak új dalt a csapatok. A tábor utolsó napján pedig az EFOTT fesztivál egyik himnuszát alkotják meg közösen a magyar és külföldi szerzők. A tábor szervezői és állandó résztvevői Czutor Zoltán, a Belmondo zenekar dalszerző-frontembere, az Artisjus Egyesület elnökségi tagja, és Johnny K. Palmer dalszerző-énekes.

 

Kriz 750x cr

Csapó Krisztián (KRIZ)

Az idei tábor nyolc magyar résztvevője között szerepel az X-Faktorból ismert Patocska Olivér, énekes, dalszerző, az OliverFromEarth zenekar frontembere, aki számos hazai előadóval dolgozott már együtt szerzőként, úgy, mint Wolf Kati, Rácz Gergő, Freddie, Vastag Csaba, Opitz Barbi, Dér Heni. A Berklee College of Music egyetemen diplomázott, a Flanger Kids és Triola Gang formációk dalszerzője és gitáros, Gyarmati Fanny, aki többek között Ohnodyval és Noira-val is dolgozott szerzőként. Csatlakozik még Csapó Krisztián (KRIZ) harsonás, zeneszerző; Fegyverneky Levente, a trip-hop műfaj hazai fellendítésén dolgozó énekes, dalszerző; a 2021-es Kikeltetőből ismert Dóczi Péter (TOWPE) producer, dalszerző; Törőcsik Hanna (Kozmofobe) producer, dalszerző; Hildebrand Dorothea és Hugai Dominika énekes-dalszerzők.

A tábor külföldi résztvevője többek között a 2023-as Eurovíziós dalfesztivál osztrák versenyzője, Teodora Špirić (TEYA) énekes, dalszerző. Lettországból érkezett Kaspars Ansons dalszerző, producer, aki több évben is a Eurovíziós dalfesztiválon induló lett versenyző dalának szerzője. Vinko Ćemeraš énekes, dalszerző, a 2019-es The Voice nyertese Horvátországban. Tamara Niznanska énekes, dalszerző, a The Youniverse frontembere, aki 2020-ben Az év művésze és Az év énekese díjat kapta Szlovákiában. Svájcból pedig Dana Burkhard (DANA), énekes, dalszerző érkezett, akinek első albumát nemrég a Swiss Music Award-ra jelölték.

Az Artisjus Songwriting Camp technikai partnereként a Sennheiser és a Neumann Berlin magyarországi forgalmazója, az Audio Partner Kft. támogatja az alkotás folyamatát felső kategóriás eszközökkel.

A tavalyi táborról készült film itt látható:

 

 https://www.artisjus.hu/