zenesz_logo.png



Hosszan tartó, súlyos betegség után 83 éves korában elhunyt Tina Turner amerikai énekesnő.

Elhunyt Tina Turner – a rock egyik legnagyobb énekese és legkarizmatikusabb előadója – olvasható a Sky News oldalán. A hírt az énekesnő szóvivője erősítette meg. A hivatalos közleményben úgy fogalmaznak:

„Tina Turner, a rock’n roll királynője ma békésen elhunyt 83 éves korában, hosszas betegség után a svájci Zürich melletti Küsnachtban lévő otthonában.”

 Tina Turner 1970 550x

Fotó: Jay Bernstein Public Relations, Los Angeles.


Az énekesnő első férje, Ike Turner oldalán kezdte a zenei pályafutását az Ike & Tina Turner formáció tagjaként a 60-as, 70-es években. Olyan sikeres slágerek jelzik ezt a korszakot, mint a River Deep - Mountain High vagy a Proud Mary, de a férfi sorozatos erőszakoskodása 1978-ban válásához vezetett. A családon belüli bántalmazást elszenvedő énekesnő életét egy 1993-as hollywoodi életrajzi filmben dokumentálták Angela Bassett főszereplésével, a film összesen három Oscar-díjat nyert.

Ike Tina Turner 750x

Fotó: Heinrich Klaffs


Válásuk után nehéz időszak következett Tina Turner életében, szólókarrierje lassan indult, Tina kísérletezett rockkal, diszkóval, nem túl nagy sikerrel. 1984-ben azonban a rockzene egyik legnagyszerűbb visszatérésének lehetett tanúja a világ. A negyvenöt éves énekesnő Private Dancer című, ötödik szólóalbuma meghozta az áttörést, a lemezből 12 millió példány kelt el. A címadó dalt egyébként Mark Knopfler jegyzi, de óriási siker lett What’s Love Got to Do With It c. dala is, amit a szerzők korábban számos ismert előadónak felajánlottak, de senkinek nem kellett.

TinaTurnerClapton 550x

Tina Turner & Eric Clapton, fotó: Fattkatt from England

 

Zenei sikerei mellett filmekben is feltűnt, a Mad Max 3-ban Mel Gibson partnereként láthattuk, a film We Don’t Need Another Hero c. betétdala azonnal sláger lett, de szerepelt Az utolsó akcióhősben is, valamint ő énekelte az 1995-ös GoldenEye című James Bond-film címadó dalát, amit egyébként Bono és The Edge (U2) írtak.

Tina összesen tizenkét Grammy-díjat nyert, 1991-ben Ike-kal együtt beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, 2005-ben George W. Bush Kennedy-díjjal tüntette ki a Fehér Házban. A Rolling Stone magazin beválogatta minden idők száz legnagyobb énekese közé.

 

 

Szerencsére Tina Turner többször is koncertezett Budapesten, aki látta, hallotta biztos, hogy soha nem felejti el, kivételes hangját, energikus színpadi jelenlétét. A 2000-es évektől kezdve nagyjából visszavonult, régóta Svájcban élt a férjével, Erwin Bach-hal. Új lemezeket már nem adott ki, és csak a karrierjének 50. évfordulóját ünneplő, kisebb turnéra tért vissza 2008-2009-ben. Amikor visszalátogatott 2019-ben a róla szóló Broadway-musical premierjére New Yorkba, el is mondta, hogy ezzel az úttal elbúcsúzott az amerikai rajongóitól.

Címlapfotó: Philip Spittle