zenesz_logo.pngA legendás angol progresszív rock együttes, a Pink Floyd The Dark Side Of The Moon című stúdióalbuma idén ünnepli megjelenésének 50. évfordulóját.

Ebőből az alkalomból a lemez 2023. március 24-től CD és LP, illetve limitált box-szettben válik elérhetővé a közönség számára.

Az album végleges formája részben a koncerteken alakult ki és a zenekar az anyag egy korai változatát már jó néhány hónappal a felvételek megkezdése előtt bemutatta a londoni Rainbow Színházban. A The Dark Side Of The Moon a nyolcadik stúdiólemeze volt a Pink Floyd-nak és 1973 májusában jelent meg.

Az eredeti anyagot 1972-73 között rögzítették a híres londoni Abbey Road Studios-ban. Mára ez lett a zenekar legtöbbet eladott lemeze, több mint 50 millió példányban kelt el világszerte.

A jubileumi deluxe készlet (2 LP/2 LPS/2 CD/2 BR/DVD) tartalmazza a The Dark Side Of The Moon 2023-as, feljavított hangzású változatát CD és LP formátumokban, valamint az eredeti 5.1-es mixet és sztereó verziókat is Blu-Ray-en és DVD-n. A csomag része egy további Blu-Ray, melyen a dalok vadonatúj, Atmos mix hangzásban hallhatók, illetve egy-egy bónusz CD és bakelit, melyeken az 1974-es londoni Wembley Empire Pool-ban rögzített koncertfelvétel csendül fel. A korong olyan slágereket tartalmaz, mint a Money, a The Great Gig In The Sky vagy a Time.

Az ikonikus albumborító, amely egy prizmaspektrumot ábrázol, Storm Thorgerson (Black Sabbath, Muse) tervezőnek és George Hardie (Led Zeppelin, Genesis) grafikusnak köszönhető.

 

 

További részletek: https://www.pinkfloyd.com/tdsotm50/recordings/