zenesz_logo.pngA 2023-as év ígéretesnek látszik Dánielfy Gergő életében, hiszen változások sokasága indult el az ezt megelőző év végén.

A Fonogram díjra jelöl előadó és zenekara, arculatot váltott, DÁNIELFY néven folytatják útjukat, és zenei összeállításaikban is egy megújult vonalat láthat a közönség. Az év elején, a Petőfi 200 év tiszteletére érkezett a Nem ért engem a világ c. vers feldolgozása. Ennek kapcsán készült az alábbi mini interjú.

Miért azt a verset választottátok?

Mert azonosulni tudok vele. Számtalanszor érzem azt, hogy nem ért engem a világ. Azért ezt a verset választottam, mert megszólított. Korábban a tanulmányaim során nem ismerhettem meg, de mikor felkértek, és fellapoztam Petőfi kötetét, ennél éreztem azt, hogy fel kell dolgoznom.

Az életemben nehéz időszakot éltem meg, nem értettem a környezetem, és szerintem a környezetem sem értetett engem. Nem értem, hogy a világban miért nem segítjük, hanem pusztítjuk egymást. Erős szó, de így gondolom. Ha valaki mást képvisel, másképp viselkedik, kilóg a „normából” akkor bélyeg kerül rá. Ebből vannak a karakter gyilkosságok, de ezt Petőfi Sándor szavai bölcsebben írják le.

 

blackalopsia NemErtAVilag 21 750x

 

Miről szól a feldolgozásotok?

A feldolgozás a vers életre hívásáról szól. Arról, hogy szerettem volna, nem csak megzenésíteni, hanem megszemélyesíteni, Petőfi gondolatait a mai zenei köntös hangzásába betenni és így megszólalni. Petőfi verséhez hozzáírtam pár sort, ami nagy bátorságra vallhat, de így éreztem sajátoménak is. A vers szellemiségét saját soraimban is próbáltam megtartani.

Mi volt a dalotok/klipetek koncepciója?

Olyan alakot akartunk bemutatni, akit szintén nem értett a világ. Erős a párhuzam, de Petőfi és Krisztus megnemértettsége a fő vonal. Munkácsy Mihály Ecce homo c. festménye adta a klip alapgondolatát, amit egy modern kicsit rideg élőképbe helyeztünk át. Szerettem volna, ha a mai flow jelenik meg a klipben.

Hogyan született meg az énekdallam és a hangszerelés?

A felkérést követően azonnal neki láttam a keresésnek a lehetséges versek közül. Nem ért engem a világ. Már a címe jellemezi a létezésem. A vers nagyon megtetszett, így elővettem a gitárt és 5 perc alatt meg is volt a dal. Ezt követték a produceri munkálatok.

 

blackalopsia NemErtAVilag 114 1 750x

 

Hogyan vettétek fel a megzenésítést?

Somogyvári Dani volt a dal zenei producere, hangszerelője. Általában én viszek egy alapot és Danival megfejtjük, hogy hogyan lenne a legjobb, aztán jön az énekfelvétel és kész. Igazából egy délután alatt megvoltunk vele. Izgalmas munka volt. Bejött egy kórus, egy modern hangszerelés. Danival mindig jó a közös munka.

Foglalkoztál-e korábban vers megzenésítéssel? Ha igen, ez a Petőfi-projekt miben volt más, mint a korábbiak?

Nem dolgoztam még fel verseket. Legalábbis nem adtam ki és nem zenekarral. Kaposvári Színművészeti Egyetemen volt ilyen feladatunk, az tetszett, de nem éreztem valahogy enyémnek a szöveget sohasem. Őszintén mondom azt, hogy ebben a Petőfi versben, minden szóval tudok azonosulni.

Miért lehet Petőfi érdekes, hiteles a XXI. században?

Petőfi is egy volt közülünk, ugyanazok foglalkoztatták, amik minket is csak nem volt hozzá iPhone-ja vagy Mac-je. Verseinek témái főképp a szerelem, vagy a lázadás esetleg a hit örökérvényű témák.

 

 

Facebook →https://www.facebook.com/danielfygergohivatalos
Instagram →https://www.instagram.com/danielfyg/
TikTok → https://www.tiktok.com/@danielfygeri
Spotify → https://tinyurl.hu/sb5F/
YouTube →https://www.youtube.com/c/DanielfyGergoOfficial

A dalt élőben is hallhatjátok majd a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című zenés irodalmi előadásában is, amelynek március 15-én, 15:00 órától lesz a bemutatója a Hagyományok Házában. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A budapesti bemutató után az előadás országjáró körútra indul."