zenesz_logo.pngA Kalapács és az Akusztika zenekar Kalapács József akusztikus életműestjeinek kíséretére alakult trió formájában 2009-ben, ám az évek során folyamatosan alakulva mára már klasszikus rockzenekarrá bővült.

Talán éppen ezért is az eddig megjelent két nagylemez (2011 – Akusztikum Hungarikum, 2014 – Autentikum) után most elgondolkodtató és sokat sejtető címmel jelent meg a formáció harmadik nagylemeze. A Válaszúton albumon egy kisebb koncepcióváltás érhető tetten, nevezetesen, ezúttal hat saját szerzemény is képviselteti magát az eddig megszokott feldolgozások mellett, illetve a hangzásvilág is karcosabb, inkább hard-rockos, mint az előző két anyagon.

 

k INV8052 2 750x

 

Részleteznéd egy kicsit a korábbi lemezekhez képest bekövetkezett koncepcióváltást?

A legfőbb változás az, hogy a korábbi Akusztika lemezek elsősorban saját dalok, vagy a pályámat érintő, számomra fontos dalok feldolgozásai voltak, melyeket Závoti Zolival közösen készítettünk. Most is vannak feldolgozások, de most főként barátok, Paksi Endre és Rudán Joe dalait dolgoztuk fel. A legtöbb dal viszont vadonatúj szerzemény és ezek a szerzemények kicsit keményebb, rockosabb megközelítésben íródtak. Az egyik új dal, a Keresztút is esélyes volt az album címére, de nem akartunk áthallást egy korábbi Ossian albumra. Amúgy is szeretem, ha az album címe nem köszön vissza dalcímként is, ráadásul a Válaszúton számomra kicsit mást is jelent. A számomra kedves költő, Wass Albert szülőfaluja egy Kolozsvár közeli település, Válaszút volt. Nos, az új dalok tartalmilag kicsit talán azon az úton szándékoznak járni, amit Wass Albert taposott, még ha eszközeiben azért mások is.

 INV7887 750x

 

Miért döntöttetek úgy, hogy ezen az albumon csak egy dalban van vendégénekes (Lassan ébredő)?

Nem volt tervezve vendégénekes, csak vokálozásra gondoltunk, viszont a Lassan ébredő vokál részének a kigondolása közben egyre inkább éreztük, hogy még, még és még kellene Hegedűs Borit engedni, hogy szárnyaljon. A jó ég tudja, hogy az első instrukcióból „na, ide valami Morricone féle Volt egyszer egy Vadnyugat kellene”, hogyan lett ennyire duett dal, de boldogok lettünk tőle.

Lesz az albumnak lemezbemutató koncertje, ha igen, hol mikor?

Szeretném, jó lenne, akarjuk is, majd meglátjuk. Folyamatosan zajlik körülöttem az élet egyéb bandáim révén is, nem könnyű velem egyeztetni… Ha felüti a fejét az igény és találkozik a megvalósíthatósággal, akkor mi készen állunk. Valahogyan tető alá szeretném hozni!

Élőben milyen felállásban/formációban lesznek ezek a dalok a bulikon eljátszva?  Keveritek a korábbi lemez anyagokkal? 

A Kalapács és az Akusztika teljesen önálló, külön zenekarom. Nincs közös tag a Kalapács zenekarral, csak én. A zenekari tagság azonos valójában az Atilla Fiai Társulat kísérő zenekarával. Pár dal valószínűleg be is kerül az A.F.T. repertoárjába és esélyes az is, hogy adott esetben az A.F.T. előtt is bemutatjuk az új dalokat, keverve a régebbi Akusztika dalokkal.

 

KALAPACSESAZAKUSZTIKA VALASZUTON 550x

 

A korábbi lemezeken helyenként dominál a latinos/akusztikus gitár. Eredetileg ez volt a koncepció, vagy a te ötleted volt?

Kalapács Józsival tulajdonképpen egy házibulin találkoztunk és ott kezdődött a beszélgetés, hogy az életművét alkotó dalokból szeretne akusztikus hangszereléssel is hallani néhányat. A latinos hangzás nem volt kifejezetten elvárás vagy előre eldöntött elképzelés, de bizonyos dalok akkordvezetéseire nagyon adta magát a latinos gitározás. Úgy gondoltuk, hogy ahol hozzá tud tenni a dalhoz, ott megtartjuk, de más stílusokban is születtek átdolgozások, például némely dalban felfedezhetőek a country elemei, banjo vagy slide gitározás is. Ezeket az új lemez kissé karcosabb hangszerelésében is igyekeztünk megtartani, kihasználva a rockosabb hangzás adta lehetőségeket.

Az új albumon mely dalok fűződnek teljesen vagy részben a nevedhez?

Az új dalok közül az Ez az út a Pokolba tart, a Keresztút, A haza nem eladó, A korona hatalma és A kard ereje azok, amelyeknek a zenéjét én írtam, illetve az A szabadság jegyében című dal egy kicsit más formában már korábban megvolt más szöveggel és elektronikusabb hangszerelésben – ennek a zenéjét Mészáros László írta –, én csak egy kicsit a mi stílusunkhoz alakítottam azt. A feldolgozások közül a Gyönyörűségek völgye még az én szerzeményem zeneileg.

 

 

A Válaszúton digipak tokos CD egy 32 oldalas – exkluzív interjúkat (Kalapács József, Rudán Joe, Alcohol, Dr. Weisz, Vasmacska, Omen, Telegram, Lord, Török Ádám, OM), valamint két posztert tartalmazó – tematikus H-Music magazinnal együtt jelent meg.

Fontos, hogy azonos újsággal, de külön-külön CD melléklettel kapható ez a kombó, az egyik változatban a Kalapács és az Akusztika Válaszúton lemezével, a másik verzióban pedig Rudán Joe Akusztik albumával. Mindkét megjelenés mellé – ajándék korongként – az Alcohol zenekar friss válogatáslemeze is bekerült.

A CD + kiadvány pár napja már minden Relay / Inmedio árusítóhelyen kapható, a jobb lemezboltokban, és az előadók koncertjein megvásárolható. Természetesen az album online is megrendelhető, több más merchandise termékkel együtt a https://kalapacsjozsef.hmusic.hu/ oldalon.

Itt meghallgathatod: https://songwhip.com/kalapacsesazakusztika/valaszuton

Közreműködők:

Kalapács József - ének
Závoti Zoltán - gitár
Tempfli Erik - billentyű
Talabér László - basszusgitár
Fehér Lili - vokál
Hegedűs Bori - ének, vokál

https://www.facebook.com/KalapacsEsAzAkusztika