zenesz_logo.pngTony Lakatos és Karosi Júlia közreműködésével Planets címen különleges albummal jelentkezett a Juhász Gábor Trió.

Az albumon szereplő zeneművek abban az időszakban születtek, amikor a kényszerű bezártság alatt a zeneszerző-jazzgitáros is gyakran kémlelte esténként a csillagos eget. A szerzemények egy-egy bolygót jelenítenek meg: éteri és misztikus, távoli világot, és egyben Kopernikusz magányos zsenijét: a szüntelen felfedezésre törekvő, nyughatatlan humanitást.

 

Juhász Gábor 568

 

Juhász Gábor számos korábbi díja után 2022-ben ismét az év jazz-gitárosa és egyben most az év egyik díjazott jazz-komponistája is lett a műfaj tekintélyes portálja által indított közönségszavazáson.

A most megjelent dupla album számos tekintetben különlegesség, elsősorban az audiofil közönség számára. A lemez a világsztárokkal kibővült trió szűk közönség előtt elhangzott élő stúdiókoncertjét két, egymással egybevethető változatban mutatja be. A felvétel során nem alkalmaztak over-dubbing technológiát, és a rögzített hanganyagba nem kerültek a közízlést kiszolgáló ízfokozók és aromák, azaz mesterséges effektek és további hangsávok.

drum 750x

 

A stúdióban megszülető zenét a megszokottól eltérően, a közreműködő előadók egyidejű szereplésével, speciális technikával rögzítették. A felvétel első változata ezt az eredeti hangzást, vagyis a hallgatóság megéléséhez hasonlatos élményt adja vissza. Ez a zenei pillanatokat az esetlegességükben és egyediségükben megragadó, a valóságot hűen dokumentáló felvétel, amely a ma ismert legmagasabb színvonalú analóg és nagyfelbontású digitális eszközökkel készült, másolata analóg szalagon is megvásárolható.

Az albumon szereplő második verzió ugyanannak a felvételnek a kortárs zeneiparban bevett eljárásnak számító, professzionális digitális utómunkákkal módosított változata, vagyis olyan hangzás, amihez a streamingszolgáltatóknál zenefogyasztóként már egy ideje hozzászoktunk.

Lakatoni Tony 450x

 

Juhász Gábor szerint izgalmas és felelősségteli feladat volt a stúdióban élőben azzal tudattal játszani a saját szerzeményeit, hogy az elhangzott zene vágás és utómunka nélkül kerül majd a szélesebb közönség elé is. Rendhagyó élmény volt ez a felvétel a világhírű és nagy nemzetközi tapasztalattal bíró Tony Lakatos számára is, aki „a trió fantasztikus zenészein” túl Karosi Júliát is kiemelte, akinek énekhangja hangszerként jelenítette meg a bolygók vénuszi karakterét.

Karosi Júlia 450x

 

Az énekesnő pedig úgy fogalmazott: az együttes élményből születő stúdiófelvétel során számára „lelket megérintő volt a zene hangjainak belélegzése, áramlása és ölelése”.

Az album két változatának egybevetése nem csak a zenehallgatásban kiművelt közönség számára kuriózum. A dupla lemezen található két verzió segítségével szokatlan, egyedi és izgalmas kísérlet lehet felfedezni a különbségeket a hangzásvilágban és a zenei élmény megélésében. Ezt segíti az is, hogy ez a rögzítési eljárás nem törekszik mesterségesen, idealizáltan erőteljes hangzású anyagok készítésére. Sokkal inkább a stúdióban történt eseményeket, arányokat, megszólalást kíséreli meg visszaadni, megőrizve a hangosabb és halkabb zenei részletek eredeti arányát, az élő hangzásban tapasztalható egyensúlyt és a dinamikát.

Ennek köszönhető, hogy az így készült felvételek átlagos dinamikai átfogása többszöröse a kortárs zeneipari termékekének. A Planets album ezért kiválóan alkalmas arra is, hogy a zenehallgatók önmagukat érzékenyítsék, tanítsák a finom hangzási árnyalatokra, amelyek máskor általában áldozatul esnek a tökéletes produkcióra való törekvésnek.

 

Sudio 2 1300x

 

Az egyedi lemezfelvétel kiadója a My Reel Club®, amely az első magyar közösségi finanszírozású és bevétel megosztó zenei produkciós kezdeményezés. Az alapító, Koscsó Ferenc célja, hogy a magas minőségű zenei felvételek létrejöttében közvetlenül is összekösse a kitűnő előadókat és az elkötelezett közönséget. A My Reel Club® stratégiai célja olyan projektek gondozása, amelyekben a személyes zenei élmény és a közösségi finanszírozás egybefonódása kihasználja a nagy felbontású zenehallgatás gyors ütemben bővülő különféle platformjait és a finanszírozás progresszív (mint a blockchain, vagy a smart contract) megoldásai is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tagok kezdeményezhetnek zenei felvétel produkciókat, megszólíthatnak előadókat és további támogatókat is, finanszírozóként pedig az előadóval közösen osztozhatnak a produkció bevételén. A klub kiemelt partnere a nativedsd.com nagy felbontású zenei felvételeket kínáló platformnak.

A My Reel Club® már négy éve dolgozik az eddig elitklubnak számító úgynevezett „audiofil” réteg szélesítésén és a zenehallgatói tudatosság erősítésén, csoportos stúdió- látogatásokkal, nyilvános rendezvényeken tartott ismeretterjesztő előadásokkal. A 2022-es év legnagyobb eredménye az első rögzített saját stúdiókoncert, azaz a Planets album, amely az első Magyarországon rögzített Dolby Atmos és MQA formátumban is közzétett jazz felvétel.

stúdió 1300x

 

A Juhász Gábor Trió (tagjai: Juhász Gábor, Jeszenszky György, Kovács Zoltán), Tony Lakatossal és Karosi Júliával közösen alkotott Planets című albuma a Digital Pro Stúdióban készült, a hangmérnök Matók István volt.

A felvétel kapható CD formátumban és analóg szalagon is, elérhető nagy felbontású digitális file formátum letöltéssel a My Reel Club® portálján, és a tervek szerint hamarosan megjelenik majd a nemzetközi letöltő platformokon és a zenei streaming szolgáltatóknál, valamint Dolby Atmos immerzív audio formátumban is.

https://www.juhaszgabor.eu/
http://www.tonylakatos.com/Tony_Lakatos/WELCOME.html
https://juliakarosi.com/