zenesz_logo.pngFélszáznál is több koncert Magyarország eddigi legnagyobb blues fesztiválján. Négy napig - 2023. április 13. és 16. között - Veszprém nemcsak Európa Kulturális, hanem a blues fővárosa is lesz.

Az eddig bejelentett világsztárok – a The Rolling Stones-szal platinalemezt jegyző, többszörös Grammy-díjas harmonikás, Sugar Blue, az egyedülálló énekhangjával és szájharmonika játékával a kortárs blues egyik ikonjává vált Rick Estrin, a brit blues hagyományait megreformáló gitáros, Matt Schofield, a hazai közönség kedvenc mestere, Big Daddy Wilson és a műfaj egyik legnagyobb ígérete, Buffalo Nichols – mellett a blues szcéna több meghatározó képviselője is fellép Veszprémben 2023. április 13. és 16. között.

 

JoHi True Tones 700x

 

Mára négy ikonikus gospel album és több konceptalbum az eredménye Michelle David gospeldíva és a True-tones együttműködésének. Az elmúlt öt évben a zenekar a hagyományos gospeltől az afrofunkig, a soultól a calypsóig és a marokkói gnawáig számos inspirációt épített be burjánzóan komplex zeneiségébe.

 

 

Számos mérvadó kritikus szerint a hatvanas évek nagy ikonjai óta Ian Siegal a leglenyűgözőbb blues előadók egyike: úgy veszi át a színpad irányítását, ahogyan a ma élő művészek közül nagyon kevesen. A több mint negyedszázados, több mint ötven országra kiterjedő turnézásai során a sokszoros díjnyertes előadó küldetése alig változott: valódi dalok, rezonáló előadások, nyersen felszolgált vokálok. A kultikus görög Blues Wire 38 éves történetének fontos állomása Magyarország, ugyanis a zenekar hazánkban adta első külföldi koncertjét 1990-ben. Ekkor indult be a nemzetközi karrierjük, és jutottak el Európa egyre nagyobb színpadaira. Hatásukat Katie Webster boogie-woogie zongorista ikon akkoriban tűpontosan összefoglalta: „A Blues Wire Európa legjobb blues zenekara, és azt érdemlik, hogy szélesebb közönség ismerje meg őket.”

 

RaphaelWressnigbyHelmutNeuber 700x


Raphael Wressnig - Fotó: Helmut Neuber

Raphael Wressnig orgonista – akit kiemelkedő blues, soul és jazz játéka nyomán a Downbeat többször is választott már az Év Orgonistájának – The Soul Gift Band nevű formációjával újrafogalmazza, mit is jelent a blues, a jazz és a funk a 21. században. Hangzásuk nyers és kemény, a zenekar magja pedig nem más, mint az ünnepelt gitáros, Enrico Crivellaro. Veszprémben Rachelle Jeanty amerikai énekessel állnak színpadra két alkalommal is.

Az alabamai származású énekes-dalszerző, Early James az igazi költők különcségével szólaltatja meg a maga körül örvénylő abszurditást: elhagyott blues és elmélkedő népdalok, merengő gyilkos balladák és szerelmes zongoramenetek keverednek a zenéjében. A Black Keys alapító Dan Auerbach produceri munkájával készült lemezei az Easy Eye Sound stúdió kiemelkedő darabjai.

Ripoff Raskolnikov Band 700x

 

Ripoff Raskolnikov lényegében tiszteletbeli magyarként a hazai blues-os, folkos, americana stílusú dalszerző-előadó színtér egyik központi figurája. A gitáros-énekes dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát felölelik, Ripoff egyedi hangvételben szól szerelemről, szenvedélyről, veszteségről, a mindennapok nehézségeiről, de a szépre való törekvésről és az élet minél teljesebb megéléséről is.

Az európai blues élet kiemelkedő képviselői közül a The Achievers, a Cinelli Brothers, Sir Oliver Mally & Peter Schneider, Tim Lothar, Rawhide is fellép a négy nap során, de itt lesz az Utcazene Fesztivál egyik visszatérő bandája, a portugál Moonshiners is.

 

Ferenczi György és az 1 ső Pesti Rackák700x

 

A hazai zenekarok közül többek között Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Jumping Matt & His Combo, a Muddy Shoes, a Bluestone, a The Pontiac, a Delta Bastards, Redbreast Wilson, a Bluesberry és Kontor Tamás & Horváth Misi is színpadra lép, de a program még tartogat egy igazán régen várt meglepetés produkciót is, amit csak jövő év elején hoznak nyilvánosságra.

Pontiac 700

Pontiac

 

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik kiemelt célkitűzése, hogy a Zene Városa címhez igazodva Veszprémben az év során a zenei műfajok legszélesebb skálája bemutatkozzon úgy, hogy azt ne csak a koncertlátogatók, hanem a régióban élők is magukénak érezzék. „A zene itt nemcsak nekünk szól, hanem velünk történik” – szlogen jegyében napközben a város különböző pontjain akusztikus mini blues koncerteket hallgathatunk, kiállítások, beszélgetések és workshopok is színesítik a programot, míg a Veszprém Blues Fesztivál hivatalos programját követően akár világsztárokat is elcsíphetünk a késő esti jammeléseken. Négy nap alatt a műfaj legátfogóbb keresztmetszetét ismerhetik meg a fesztiválozók Veszprémben, Magyarország történetének legnagyobb blues fesztiválján.

További információ: www.veszpremblues.hu
Jegyek: https://cooltix.hu/event/637b299999c9e71b0efafb4e
A borítóképen: Ian Siegal