zenesz_logo.png



Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesült idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására 2022. december 14-én került sor.

A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjazott, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismert el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában.

A szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. Az idei évtől a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Az Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat, valamint magyar nyelv és irodalom tanárokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat.

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar műveket, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket. 

Idén az alábbi pedagógusok és előadók nyerték el a kitüntetést:


Előadóművészi díjak

Balog József: zongoraművész. Szólistaként és kamarazenészként számos nemzetközi koncert és fesztivál előadója. Zongoraművészi tevékenysége mellett a világ számos nagynevű intézményében tart mesterkurzusokat.

Berényi Bea - Dratsay Ákos fuvoladuó: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatói, a Kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakgimnáziumának fuvolatanárai, akiknek tanári és művészi pályája, házastársak lévén, a kezdetektől összefonódik. Több, mint ezer koncertet adtak itthon és határainkon túl, többek között Hollandiában, Olaszországban, Finnországban és Indiában. Rendszeres fellépői a Magyar Zeneművészeti Társaság Mini Fesztiváljának, valamint szervezői az Augusztusi Zenei Napok hódmezővásárhelyi koncertsorozatának.

Fekete Kovács Kornél 550x

Fotó: Burger Barna

Fekete-Kovács Kornél: zeneszerző, hangszerelő, karmester, trombitaművész. A Budapest Jazz Orchestra alapítója, korábban művészeti vezetője. Jelenleg a Modern Art Orchestra művészeti vezetője, karmestere, zeneszerzője és szólistája, valamint a Fekete-Kovács Kvintett zenekarvezetője, zeneszerzője, szólistája.

Ferenczi György 700x

 

Ferenczi György: szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros. Korábban a Herfli Davidson, a Kápa együttes és a Rodeo zenekar tagja. Jelenleg a Rackajam zenekar frontembere.

 

Gyüdi Sándor 480x

Fotó: Kelemen József

Gyüdi Sándor: karmester. A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karmestere, a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagya, valamint a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának óraadó címzetes főiskolai docense.

Havas Judit: beszéd- és előadóművész, irodalomtörténész. Irodalmi estek, monodrámák, rádiós és televíziós műsorok szerkesztője és közreműködője. A Károli Gáspár Egyetem Pedagógiai Karának oktatója.  A Felsőoktatási Intézmények Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyének fővédnöke.

Klenyán Csaba: klarinétművész. A Concerto Budapest szólóklarinétosa, a Ligeti Ensemble, az Umze, a Cimbiózis Quintet és az Új Dimenzió Műhely tagja.

Látó Ferenc, művésznevén Frankie Látó: dzsessz-hegedűs, zeneszerző. Aktív tagja az Eastwing group, Nagy János trió, Free Style Chambre Orchestra, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, Ewiwa trió zenekaroknak. 

Oláh Krisztián: zongoraművész, zeneszerző. Az Oláh Krisztián Quartet vezetője, valamint több együttes, többek között a Nagy Emma Quintet, a Karosi Júlia Quartet és Coltrane Legacy aktív tagja.  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola oktatója.

 

Jánoska. 700x

Fotó: Hortobágyi Oros

Solti János: dobos, előadóművész, zenetanár. Legismertebb zenekarai a Generál, Locomotiv GT, Hobo Blues Band, Tátrai Band, Budapest Big Band, Things, In-Line, Magyar Atom. Az MZTSZ Zeneművészeti Szakiskola tanszakvezető tanára.

Szalai András: cimbalomművész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen klasszikus cimbalom és kamarazene, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium zeneszerzés tanára. Az UMZE Kamaraegyüttes tagja.


Pedagógusi díjak

 

Birta Miklós 700x

 Fotó: Deim Balázs

Birta Miklós: dzsessz-gitár előadóművész, tanár. A Kodolányi János Egyetem Könnyűzenei Tanszékének mestertanára, a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanára, 2014-től a Budapest Jazz Orchestra állandó tagja.

elek 700x

 Fotó: Somogyi Árpád

Elek István: szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék-szaxofontanára. Jelenlegi formációi: Elek István Quartet; Fusio Group; Equinox Zenekar, Tompox BJC Big Band; Black Diamond Big Band.

Götz Nándor: klarinét-szaxofonművész, művésztanár, zeneszerző.  A Zenélő Budapest fesztivál ötletgazdája és művészeti vezetője. A Bartók Béla Konzervatórium Új Zenei Projekt audiovizuális műhelyének vezetője.

Kelemen Erzsébet: író, költő, drámaíró, irodalomtörténész, szaktanácsadó és minősített kutatótanár. A debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanára. Rendhagyó irodalomórákat tart, vers- és prózaíró diákokkal foglalkozik. A Katolikus Pedagógiai Intézet szaktanácsadója, minősített kutatótanár. Az Oktatási Hivatal magyar nyelv és irodalom tantárgyi munkájának résztvevője.

Nagy Márta: zongoraművész és zenepedagógus. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium korrepetitora és aktív koncertező művész. Többek között Sass Sylvia, Tokody Ilona, Temesi Mária operaénekesek kurzusainak oktatója. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként az 1900 után keletkezett magyar versek magyar zeneszerzők által megzenésített dalait és kórusműveit katalogizálta.

Pleskonics András: tanár, újságíró. A Szegedi Tudományegyetem Rocktörténet és az ezredforduló szelleme elnevezésű kurzusának elindítója és vezetője. A Könnyűzene történet c. érettségi tantárgy kidolgozója, a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Intézmény pedagógiai szaktanácsadója és óraadó tanára, zenei ismeretterjesztő, népszerűsítő előadások előadója.

Réti Tamás 450x

Fotó: Bernschutz Alexandra

Réti Tamás: zongoraművész, zenepedagógus. A Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, igazgatóhelyettese, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető mentortanára. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatója.

Szabó István: ütő kamaraművész, ütőhangszer és kamarazene tanár. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar főiskolai tanára, a SONUS ütőegyüttes művészeti vezetője, a Besztercebányai Művészeti Akadémia (Szlovákia) Zeneművészei Kar docense.

Szabó Soma: karmester, karnagy. A Nyíregyházi Cantemus Kórus művészeti vezetője, karnagya, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanára, a Nyíregyházi Egyetem adjunktusa és a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Szecsődi Ferenc: hegedűművész. A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar egyetemi tanára, a Szegedi Hegedűegyüttes alapítója és művészeti vezetője.

Vörös Tamás: basszusgitáros, nagybőgős, zeneszerző. A Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium alapítója, művészeti igazgatója, dzsessz- és zenetörténet tanára, zenekari gyakorlat vezető, a Vörös Tamás Project vezetője.

A címlapfotón Oláh Krisztián - forrás Facebook