zenesz_logo.png



Májusban jelent meg Möntör Máté jazzgitáros duóalbuma, amit Horváth Cintia jazzénekesnővel közösen készített. Most ismét a duó új lemezéről számolhatunk be.

Honnan jött az ötlet, hogy a májusi lemezt követően ilyen hamar új anyaggal jelentkezzetek?

A májusi to dreamers and their dreams című lemezt követően mindössze néhány hét szünetet tartottunk, majd megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy idén egy karácsonyi tematikára felépített albumot is kiadhatnánk. Az alkotói kedv gyors újratöltődéséhez talán az is hozzájárult, hogy Cintia anyai teendői, valamint az én nyári koncertnaptáram mellett bajos lett volna összeszedett bemutatókat szerveznünk a májusi lemeznek, így a közös munka további örömét a winter walk létrehozásában élhettük meg.

Mennyiben hasonló és mennyiben eltérő ez az anyag a májusi lemeztől?

Alapvető különbség, hogy míg a to dreamers and their dreams lemezen jazz örökzöldek kaptak helyet a műfaj aranykorából, addig a winter walk albumon hét saját szerzeményem szerepel. Bár a dalaim ugyanúgy a mainstream jazz stílusjegyeit viselik magukon, azért észrevehető a két lemezanyag közötti korszakbeli különbség. Az új lemezen néhányszor már természetesnek tűnt élnünk olyan digitális lehetőségekkel, mint a gitár és az ének több sávon való megszólaltatása. Ennek ékes példája, hogy a Veled lenne nyár című dal bizonyos részeiben az ének improvizáció meg van támasztva egy kilenc sávos, három szólamos vokállal, valamint egy három sávos gitár kísérettel. Mindemellett hét dalból kettő magyar nyelven íródott, ez is változás az előző albumhoz képest.

Saját szerzeményekről lévén szó, adja magát a kérdés, hogy a dalszövegek megírása kinek a nevéhez fűződik?

Hat dalhoz Csernus Szilvia alkotta meg a szöveget, azonban a Veled lenne nyár kettőnk munkája Cintiával. Popzenei dalszövegeknek már sokszor voltam társszerzője, de ott annyian dolgoztunk és ötleteltünk a szavakon, hogy a végén csak egy-egy sor, vagy rím maradt meg, ami tőlem származott. Ez az első olyan szöveg, amelyet az elejétől a végéig sajátomnak (és persze Cintiáénak) érzek. Meg is tetszett az írás frissítő szabadsága, könnyen lehet, hogy ezzel többet foglalkozom majd a jövőben.

Szerepelnek vendégművészek a lemezen?

Az Átutazó című balladára meghívtuk Fekete-Kovács Kornélt, aki az ének-gitár duóhoz szárnykürttel csatlakozott. Szép teret ad a játékunknak a fúvós hangszer jelenléte, Kornél hirtelen többdimenzióssá és levegőssé varázsolta a hangzást. Ehhez a dalhoz készült egy live session videó is, amelyet szintén szeretettel ajánlok:

 

 

Hol kerültek rögzítésre a dalok?

Akárcsak az előző lemeznél, most is a Sinistra stúdióban dolgoztunk Fenyvesi Márton technikai vezetésével. Marci amellett, hogy az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett hangmérnöki munkáira, az előttem járó jazzgitáros generáció kiemelkedő művésze, így nagy segítség vele dolgozni. Talán mondanom sem kell, mennyit nyom a latban, ha a hangmérnök ismeri az összes olyan erősítőt, akkordot, vagy éppen dallamot, amit én a lemezen meg szeretnék szólaltatni.

Hol érhető el az album?

Az album egyelőre digitális megjelenést kapott, így elérhető az alábbi zenei streaming platformokon: https://wmmd.lnk.to/MateMontor_Sinthia_WinterWalk