zenesz_logo.png



December 3-án szombaton Pakson, a Stones Sixty Session a Blues MD és a Tűzkerék xT koncertjével.

Az idén nyáron immáron 30. alkalommal megrendezett Gastroblues Fesztivál igényes kiadványok megjelentetésével, s egy vándorkiállítással egybekötött lemezbemutató koncerttel ünnepli a jeles jubileumot. December 3-án, szombaton a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban 18 órától a 30 éves Gastroblues és a 60 éves Rolling Stones előtt tisztelegve a Stones Sixty Session fellépésével kezdődik az éjfélig tartó monstre koncert. Azt követően 20 órától következik a Blues MD, olyan a blues-berkekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő zenészekkel, mint Szebényi Dániel, Mike Gotthard, Gudics Martin és Gudics Marcell. Végül 22 órától a Best of Gastroblues sorozatban frissen megjelenő albuma apropóján a Tűzkerék xT zárja az eseményt.

A zenekari szünetekben jótékonysági tombolasorsolást tartanak, Paks testvérvárosa, a kárpátaljai Visk javára. A szervezők az évek óta minden helyszínen nagy sikert arató vándorkiállítást is elhozzák. Az elmúlt közel három évtized történetét a jubileumra megjelentetett két kiadvány mutatja be.

kiadvanyok 750x

 

A Harminc fesztivál története hangban - képben - írásban című, 4 DVD-t és 800 fotót tartalmazó exkluzív kiállítású albummal

A Harminc fesztivál és harmincöt év klub története című, a fesztiválokra visszatekintő írásokat, az ott fellépő külföldi és hazai sztárokkal, a szervezésben segítő háttéremberekkel készített interjúkat, s további fotókat is tartalmazó kötettel elevenítik fel. Emellett elkészült az idei fesztiválon rögzített felvételekből álló DVD is.

foto 700x

Középen Mike Gotthard, és Szebényi Dániel, balról Gárdai Ádám jelenlegi, jobbról  Gárdai György "Kaktusz" volt fesztiváligazgató


Az alábbiakban pedig Nemes Nagy Péter a fesztivál történetét röviden áttekintő írását olvashatjátok.

 

30 Gastroblues Fesztivál és 35 év klub története 1987-2022

1993 nyarán hazánkban egy addig páratlan kezdeményezés valósult meg a Duna-parti kisvárosban, az atomerőművéről immár négy évtizede híressé vált Pakson. Egy helybeli vállalkozó, megálmodta és segítőtársaival megvalósította a különböző, populárisnak nem nevezhető zenei stílusok és a kulináris élvezetek közös nevezőre hozását. A blues, a jazz és a rockzene rajongói kedvenc műfajuk mellett a gasztronómiai élvezeteknek hódolhatnak, valamint minőségi borokat is kortyolhatnak. Az eltelt negyedszázadban a blues és a jazz hazájából, az Egyesült Államokból, a hard rock szülőföldjéről, Nagy-Britanniából, Ausztráliából és az öreg kontinensről továbbá a szomszédos államokból érkeztek zenekarok.

Minden évben láthatta és hallhatta a közönség a hazai élvonal művészeit, továbbá a szervezők gondot fordítottak arra is, hogy az utánpótlás tehetséges, nagy reményekre jogosító szereplői vagy akár a már elfelejtett zenészek, együttesek is fellépési lehetőséget kapjanak. A rendezvény azért is becsülendő, mert határokon túli magyar zenekarokat is felléptet, emellett kárpátaljai gyereket is támogat. A sorozatosan minden évben megjelenő CD-lemezek, valamint 20 éve már DVD-lemezek is a fesztiválok legszebb, legemlékezetesebb pillanatait, eseményeit idézik fel. Valószínűség szerint világszerte egyedülálló a Gastroblues Fesztiválok dokumentálása. Nincs tudomásunk arról, legalábbis a blues világában, hogy hangban és képben ilyen mennyiségben archiválva lenne egy rendezvény története. Itt említjük meg, hogy több külföldi világsztár, így Chris Farlowe és Keith Emerson is felhasználta kiadványain a paksi fellépésük alkalmával készült felvételeket.

Néhány leget jegyzünk fel a következőkben: A 2009. évi tizenhetedik fesztiválon magyar rekord született: egy időben, egy helyszínen 149 fajta borral készült étel került a tálakba. Két évvel később a tizenkilencedik fesztiválon 23 borász mutatta be borait. 2012-ben a jótékonysági főzőversenyen több, mint egy tonna húsból készítettek ételeket a versenyzők. Vezérelv: a legjobb zene sem élvezhető száraz torokkal és korgó gyomorral.

Egy fesztivál alapeleme a közönség. Bensőséges, családias légkör jellemzi a többnapos rendezvényt. A fellépő muzsikusokat is gyakran magával ragadja a baráti légkör. Nem ritka, hogy elvegyülnek a látogatók között és együtt kóstolják a borokat, ételeket úgy ahogy azt tette Spencer Davis, Ken Hensley, Chris Farlowe, Rick Wakeman vagy a Nazareth együttes. A Gastroblues Fesztivál történetében számtalan barátság, szerelem szövődött a látogatók között.

Gastroblues Fesztivál saját YouTube csatornája folyamatosan bővül, fejlesztés alatt áll. Az elmúlt évben 1,2 millió perc, vagyis 20 ezer órányi volt a megtekintésre szánt idő. Hónapról hónapra látogatók tízezrei kísérik figyelemmel zenei csatornánkat.

A szervezők ezúton szeretnék megköszönni mindazoknak, akik bármilyen formában támogatták, segítették a Gastroblues Fesztiválok megrendezését. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a következő fesztiválokon is.

Nemes Nagy Péter

https://www.facebook.com/gastrobluesfestival/