zenesz_logo.pngA ROME, Jerom Reuter luxembourgi énekes-dalszerző zenekara, amelyet 2005-ben alapított.

Reuter egy igazi fáradhatatlan kreatív elme, hatalmas zenei teljesítménnyel. A ROME-mal tavaly jelent meg 15. (!) stúdióalbuma a Parlez-vous Hate?, de novemberbe már érkezik a 16. lemez. Egy biztos, tetemes és izgalmas életműbe kaphatunk betekintést a ROME koncertjén, december 4-én a Dürer Kertben.

A ROME gyakran foglalkozik történelmi és súlyos témákkal szövegeiben, megspékelve azokat a világirodalomból vett elemekkel. Találhatunk idézeteket a dalokban Brechttől Jüngerig, Camustól Celine-ig Burroughstól Londonig. Ugyanakkor Reuter nem riad vissza attól sem, hogy kényes, nagyon is aktuális témákat egészséges adag szarkazmussal és kétértelműséggel dolgozzon fel.

A zenekar stílusát dark folkként vagy sanzon noir-ként jellemzi, amelyben különböző zenei hagyományok is keverednek. Kijelölt példaképeik Jaques Brel és Léo Ferrén sanzonjaikkal, ezek pedig olykor cool rock és wave hatásokkal is találkoznak, mint a Joy Divison és a New Model Army. Reuter dalai – többnyire műfajokon átívelő konceptalbumok részeként – koncertjein összehozza a Wacken-rajongókat, gótokat, punkokat, intellektueleket. A ROME egy egyedi művészi vízió elkötelezettje, a kívülállók és a melankólia nagykövete sötét himnuszain keresztül.

A ROME eleme a folytonos alkotás, 17 éves fennállása alatt eddig 15 stúdióalbumuk jelent meg, de, novemberre már itt is a következő Hegemonikon címmel, amelyről a Solar Caesar már hallgatható is.

 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2089096887947616